Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 фев. 2007, 20:31 ч.

Kaкво вие мнението ...

 • 1 056
 • 11
 •   1
Отговори
 • Sofiq
 • Мнения: 60
Какво ви е мненито за приемната грижа и какви съвети можете да ми дадете Praynig

# 1
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
  bouquetАз бих те подкрепила в това ти желание!Това е начин да се помогне на дете в нужда!Има три вида приемна грижа,за по-вече подробности иди до вашата социална служба ...в ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО и кажи че се интересуваш от приемната грижа-ще ти обяснят всичко най-подробно и тогава ще си прецениш дали сте готови за такъв вид дейност.Биологичните родители могат да идват на посещение в определени дни,има го и това.Порови се из нашите теми на по-задните страници ,имаше подобни разисквания Heart Eyes

# 2
 • Мнения: 3 672
Мнението ми за приемната грижа е, че е абсолютно неподходяща за хора, които не могат да имат собствени деца, защото целта им е да запълнят празнината в дома си с дете и да станат пълноценни родители, а това с приемната грижа е невъзможно. Приемната грижа е за хора, които вече имат деца и са се реализирали като родители. Мисля, че мястото на темите за приемната грижа не е във форумите за осиновители и осиновени.

# 3
Донякъде и аз съм съгласна, че приемната грижа не е подходяща за родители, които нямат /не могат да имат деца. НО все пак, ако считаш, че можеш да дадеш дом, семейна среда, грижа и възпитание на дете, БЕЗ да му бъдеш родител и  си с ясното съзнание и нагласа, че един ден това дете ще се върне при биологичните си родители, си струва да опиташ. Друг "риск", пред който се изправят приемниците е изграждането на силна привързаност към дете, което не е тяхно и никога няма да бъде тяхно. Важното е да си наясно с факта, че приемната грижа е социална услуга, а не родителстване или благородна постъпка (макар че има и такива нюанси).  Въпреки вкичко ПГ е сто пъти за предпочитане пред израстването на децата в институции, така че трябва да има хора, решени на тази стъпка. От началото на тази година се развива и т.нар. професионална приемна грижа. Приемният родител сключва трудов договор с Дирекция "Социално подпомагане" , получава заплата, ползва годишен отпуск и т.н. 
Karnaval, наистина е добре да получиш цялостна информация от Отдел "Закрила на детето". Информирай се, осмисли и действай! успех!  bouquet   
Kakayaka, този форум действително е предназначен за темите "осиновяване, осиновители", но при положение че тук се обсъждат въпроси, свързани с децата в институциите и др. малко по-периферни на осиновяването теми, не виждам какъв е проблемът да се постави и въпроса за ПГ Thinking Освен това специализиран подфорум за тази тема няма, а приемните родители или кандидатите за такива често се изправят пред дилеми, въпроси и трудности, сходни с тези на осиновителите.

# 4
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Но  karnaval  има свое дете и явно иска да помогне както може и това е похвално!По въпроса за неподходящите родители без деца-и аз мисля така,приемният родител трябва да има опит при отглеждането на деца,трябва да е подготвен,защото приемайки дете по този "временен" начин в своят дом,в своето сърце ...и бидейки неподготвен...го чакат много нерви,безсънни нощи и взаимно разочарование и неудовлетвореност
 Thinking аз също се замислям отдавна дали да не стана/станем приемно семейство!Все още се страхувам да направя тази крачка....в период на размисъл сме- не е шега работа

# 5
 • 1st floor
 • Мнения: 5 184
===

Последна редакция: нд, 18 фев 2007, 19:44 от geriii

# 6
 • Мнения: 3 672
Нямам нищо против и тук да се поставя въпросът за приемната грижа, просто не се изразих добре, защото ми се спеше вече и бързах да драсна 2-3 реда. Просто смятам, че този въпрос не е за тясно специализиран, а за по-широк форум, защото осиновителите и кандидатите за такива имат съвсем други аспирации, вземайки дете от институция. Това не е периферна на осиновяването тема, това е коренно различна тема. Да си осиновител не е професия, а да си приемен родител е. Това е нещото, което не се разбира според мен или поне аз мисля, че не се разбира от широката група хора, за което може и да греша.

Последна редакция: нд, 18 фев 2007, 15:36 от kakayaka

# 7
 • Мнения: 359
Аз мисля, че си е нож с две остриета.

Ако вземеш едно дете и се грижиш за него с години... ДА ДА ДА!!! Би било чудесно да му се даде всичко, което го няма от дома. Но за да има положителен ефект (за дететето) периода, през който го получава трябва наистина да е дълъг... Колко идея си нямам, но смятам, че става дума за години.

Ако обаче става дума да вземеш дете за Събота и Неделя или седмица е безумие.

Предполагам, на всели от вас му се е налагало да си изгради механизъм да приеме нещо, което не харесва, но не може да го промени. Начините са много. Психолозите могат да ги обяснят. Но един от най - простите е отричането.

Представете си дете, което с години се бори да страда по - малко заради тези липси (да кажем с отричане) и изведнъж всяко нещо, което то се е убеждавало, че не съществува (че не трябва да го има и т.н.) му се носи на тепсия за 2 дни и то даже пресилено?

Дали след като се върне отново в дома, макар и облечено по-добре и хапнало от всичко сладко, което се е сетило, ще се чувства по - добре?

Не вярвам. Ама хич.

Какаяка а според теб тази тема за кой форум е? Има ли по - подходящ?

# 8
 • Мнения: 3 672
По-подходящ не знам дали има, но идеята за приемничеството трябва да се поставя във форуми не само за осиновители и осиновени. Убедена съм, че повечето двойки, които са се борили със стерилитет или инфертилитет и са осиновили деца няма да станат приемни родители и не приемат идеята. Да, осиновителите са запознати с проблемите на децата от домовете, но приемничеството е друго, то не е осиновяване.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 341
Мястото на темата си е точно тук.Между осиновените деца и деца в приемни семейства разликата е че на едните родителите са постъпили разумно като са им дали шанс да бъдат осиновени,а на другите обратно поради ред причини.

Да си приемен родител според мен е доста по-трудно и по-отговорно,защото правата ти над детето не са като на родител,което прави по-сложно възпитанието и социализацията на детето-да не говорим за бюрократщината при евентуални проблеми.

Но обичаш ли децата и имаш ли възможност психическа и финансова няма особена разлика дали си осиновител или приемен родител - ти си родител и твоята идея е да помогнеш на това дете да порасне в една нормална среда и да се изгради като личност,която има на кого да разчита в труден момент.

Това за мен е начина по който могат да бъдат ликвидирани ужасните домове.От родилния дом в приемно семейство и от там при осиновителите.Но май доста път трябва да извървим за да мислим по този начин.

Vixen,нашите осиновени деца също не са наши,нали и самите ние в това ги възпитаваме като им разкриваме тайната и им обещаваме,че един ден ще сме до тях като решат да потърсят биологичните си родители.Ние сме временен пристан за тях,колкото и болезнено да звучи.


Дидка,кой е подготвен за любовта си особено към децата.Нима можеш да кажеш на сърцето си- "Не ти няма да се привързваш към това дете,защото то няма да е твое"
Напротив трябва да отворим сърцата си и да приемем децата без значение социалния им статут като наши и да ги обичаме.
Ти си живия пример на човек с огромно съце,на което не можеш да кажеш -"Не няма да обичаш"   bouquet

karnaval,ако това е твое решение моите поздравления   bouquet и отвори сърцето си и действай

Желая ти успех,направи поне едно дете без бъдеще с възможност за такова   bouquet

# 10
                                       
Vixen,нашите осиновени деца също не са наши,нали и самите ние в това ги възпитаваме като им разкриваме тайната и им обещаваме,че един ден ще сме до тях като решат да потърсят биологичните си родители.Ние сме временен пристан за тях,колкото и болезнено да звучи.

Ще си позволя да не съглася напълно с това, което казваш, Креми. Аз бих се изразила така: осиновените деца са наши (използавам тази дума, макар че аз все още не съм осиновител), но ние не сме единствените им родители. Или както пише Н. Верие за осиновеното си момиче:"Тя беше моя дъщеря, но аз не бях единствената и майка." И все пак,  детето има едно семейство - семейството на осиновителите си и то е неговото семейство. Те са негови законни родители и то е тяхно дете. А що се отнася до "временен пристан" (ако съм схванала правилно идеята ) това може да се каже с пълна сила и за биологичните деца. В крайна сметка нали това е една  основна функция на родителстването- подготовката за момента, в който децата ще напуснат този пристан.
А що се отнася до разликата осиновители-приемници - осиновителят е родител, а ПР не е , няма да бъде и не трябва да бъде  и в това именно е  голямата разлика.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 341
Vixen,моето разбиране за родител е малко различно в смисъл то има две положения- едното е фактическо името ти е записано в Акта за раждане и това те прави законов родител,другото е психологическо(ако мога така да го нарека де) отговорността ти към детето и неговото отглеждане,любовта ти към него и т.н.

Аз гледам на родителстването по втория начин   Simple Smile

Това че,законово детето е твое не те прави автоматически родтел и обратното можеш да отглеждаш дете без да е законово твое и да си родител много повече от биологичния или осиновителя.

Незнам дали ми схвана идеята  Simple Smile

А що се отнася до "временен пристан" (ако съм схванала правилно идеята ) това може да се каже с пълна сила и за биологичните деца. В крайна сметка нали това е една  основна функция на родителстването- подготовката за момента, в който децата ще напуснат този пристан.

За всички деца важи наистина.Нашата задача е да им осигурим сигурността,че могат винаги да се върнат на този "пристан" когато имат нужда.Това е най-голямото удовлетворение за един родител-психологическата връзка.

Ще дам един пример- Аз и мъжа ми водим на приятелката ми дъщерята на танци,понеже тя нама физическата възможност.Учителите познават основно нас,тя не им е казала,че не сме и родители и те ни приемат като такива.Дори една вечер детенце обясняваше на своята приятелка,че аз не съм и точно майка и понеже нещо се обърка в думите обобщи-Абе аз си имам две майки едната ходи на работа а другата ме води на танци и на мн.други места.

Ето това имам предвид усещанията на децата    bouquet

Пожелавам на всички ни нашите деца да ни усещат като родители било то законни или не   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт