Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 фев. 2005, 20:40 ч.

нещо с грис

  • 5 377
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 180
имам а винаги правя само с вода и захар грис-халва. Какво друго мога да го направя тоя грис? Моля ви помагайте, че вече подивявам  #Milti  Grinning

# 1
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 731
ГРИСОВИ ПИТКИ
=============
2 ч.ч. (400 мл) прясно мляко
3/4 ч.ч. грис
щипка сол
щипка черен пипер
щипка индийско орехче
2 бр. яйца
50 г сирене
30 г масло

II. Начин на приготвяне:

Млякото се кипва със солта, черния пипер и индийското орехче. Прибавя се на струйка грисът при постоянно разбъркване, докато се получи гъста каша. Сваля се от огъня да се охлади, като често се разбърква. Прибавят се половината от настърганото сирене и разбитите яйца. Сместа се изсипва в намазана тавичка, изравнява се и се оставя да изстине. Нарязва се на квадратчета, които се слагат върху намазана тава, наръсват се с разтопеното масло и останалото настъргано сирене и се пекат до зачервяване в силна фурна.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 4 321
А как се прави грис халва  Thinking
Много обичам гриз,но го правя само с мляко  Embarassed друго и аз незнам  Rolling Eyes

# 3
  • Pierrefonds, CA
  • Мнения: 731
Цитат на: Radina
А как се прави грис халва  Thinking
Много обичам гриз,но го правя само с мляко  Embarassed друго и аз незнам  Rolling Eyes



ГРИС-ХАЛВА - I ВИД
=================
200 г масло
2 ч.ч. (400 г) грис
3 ч.ч. (600 г) захар
900 мл вода
канела
орехови ядки

Маслото се разтопява и в него се запържва до златисто грисът. От захарта и водата се приготвя сироп - смесват се и се варят докато кипне. Горещият сироп се сипва в запържения грис, бърка се с лъжица и се добавят орехите и канелата. Дръпва се от огъня и се захлупва за да се задуши и гриса да поеме сиропа.


ГРИС-ХАЛВА - II ВИД
===============
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) грис
125 г масло
1 ч.ч. (200 г) захар
2 ч.ч. (400 мл) вода
1 ч.ч. (200 г) счукани орехови ядки
1/2 ч.л. (3 г) канела

Грисът се пържи в маслото до златисто оцветяване, залива се със сирoп, приготвен от захарта и водата, и се бърка, докато заври. След 2-3 минути се сваля от огъня, покрива се с чиста дебела кърпа, похлупва се плътно с капак и се оставя да престои 15-20 минути. Разбърква се леко с вилица и отново се похлупва, докато изстине. Поръсва се със счуканите орехови ядки, смесени с канелата, и се поднася.


ГРИС-ХАЛВА - III ВИД
==================
1 ч.ч.(200 г) грис
1 ч.ч.(200 г) захар
1/2 ч.ч.(100 мл) олио
3 ч.ч.(600 мл) вода
20 г масло
1 бр. ванилия
кората от 1 лимон

Грисът се пържи в олиото до покафеняване, прибавя се захарта и пак се пържи. Прибавя се топлата вода, дърпа се настрана и се разбърква добре. Поставя се отново на слаб огън, прибавят се ванилията, настърганата лимонова кора и маслото. Изсипва се в тави4ка и се нарязва на парчета.


ГРИС-ХАЛВА БЕЗ ПЪРЖЕНЕ
====================
1 ч.ч. (200 г) грис
1 ч.ч. (200 г) захар
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
1 прах ванилия
щипка канела
ядки по избор

В сух съд се загрява гриста, като се бърка непрекъснато до получаване на светло-златист цвят. В отделен съд се смесват захарта, 2 ч.ч. (400 мл) вода, олиото, ванилията и се слагат на котлона до кипване. С получената смес се залива гриста. Разбърква се и след като поеме сиропа се покрива със салфетка и капак. След 10 минути се изсипва в десертни купички и се ръси със счуканите ядки и канела.

# 4
  • Ottawa, Canada
  • Мнения: 2 452
Хайвер с грис
Сварява се 1 чаша грис и се оставя да изстине. Настъргват се 1-2 глави лук, добавя се сол и лимонена киселина на вкус, както и майонеза (по възможност "истинска", т.е. пълномаслена). Всичко се разбърква добре с дървена лъжица (може и с миксер, но с лъжицата се запазва зърнеността на гриса и така прилича повече на тарама хайвер) и се оставя да престои в хладилник поне няколко часа, за да "поеме" аромата на лука. Сервира се като предястие украсено с маслини; върви отлично с ракия и водка.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 777
Мързеливо реване
------------------------
за тестото
5 яйца
1 чаша брашно
1 чаша грис
1 пакет бакпулвер
1 чаша захар

за заливката
500гр. вода и 200 грама захар

Обърква се всичко за тестото, изсипва се в намазана тава и се пече на 180 -200 градуса. След като се опече тестото се нарязва на квадратчета и се залива с горещ сироп от вода и захар.

# 6
# 7
  • Мнения: 4 358
Преди време имаше чудесна рецепта за мързелив щрудел с грис. Потърси с търсачката  Simple Smile

# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
Плодова грис-халва

Продукти:
1 ч.ч. грис
100 гр масло
3 ч.ч. вода
1 - 11/2 ч.ч. захар
50 гр стафиди
50 гр захаросани лимонови (портокалови) кори (готови, от Метро)
50 гр сушени кайсии
50 гр сушен ананас
50-100 гр орехови ядки
50-100 гр бадеми
кората от 1 лимон - настъргана
канела
карамфил

Приготвяне:
Завира се водата; добавя се захарта, канелата и карамфила.
Маслото се нагорещява (може и повече масло да се сложи). Грисът се запържва леко, да порозовее, но не да покафенява. Изсипва се захарният сироп и непрекъснато се бърка бързо, за да не остане грис на бучки. След това се добавят нарязаните на ситно сушени плодове и нарязаните (смлените) ядки, също и кората от лимона. Бърка се, докато се сгъсти.
Докато е горещо, може да се изсипе в подходяща тавичка така, че да е с дебелина 3-4 см и когато изстине, да се нареже на подходящи парчета - ромбове, квадрати и пр.

Забележка: От даденото количество плодове и ядки може да се намаля или увеличава произволно, това не засяга съотношението на гриса, водата и захарта; пловодете и ядките са за допълнително овкусяване. Плодовете и ядките могат да бъдат заменени с други по ваш вкус, в произволна кобминация - аз често слагам само орехи и стафиди, когато нямам друго под ръка. количеството захар варира според вкуса на семейството Wink

# 9
  • sofia
  • Мнения: 1 606


Благодаря, Стела, точно смятах да я копна пак Simple Smile

# 10
  • Varna
  • Мнения: 1 399
Моля, ние трябва да благодарим за рецептата Grinning .
Туй пък "на много ми допадна", що така съм го написала Rolling Eyes

# 11
  • Варна
  • Мнения: 159
Kato studenka navremeto biah opitvala edin hajver ot gris Edna kolejka ot Love4 go be6e pravila, no koj mu e mislil togava da vzrmr receptata. Znam 4e se pravi maj kato ribnia hajver, ama ne sam sigurna... Please kajete kak stava Thinking

# 12
  • Мнения: 180
много благодаря за идеите момичета. Аз така правя грис-халва:

Грис – халва
Продукти:
2-3 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. олио
1 1/2 ч. ч. грис
Приготвяне:
Заливаме с водата захарта и слагаме да възври. Отделно запържваме с олиото гриса, докато добие златист цвят. Заливаме със сиропа и бъркаме силно 5 мин, след което сваляме от огъня и захлупваме да се задуши.

# 13
  • Мнения: 415
На мен това ми е любим вариант  Grinning (този с лука и майонезата). Става много вкусно и е идеално и за предястие.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт