Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 фев. 2007, 11:50 ч.

Здравна каса и ин-витро

 • 2 439
 • 38
 •   1
Отговори

Анкета

Ако имате възможност да избирате?

Опции:

 • София
 • Мнения: 7 718
Каква сума бихте предпочели да получите за лекарства за ин-витро от Здравната каса?
Несъмнено най-добре е 3000 лв, но бройката е малка и може да не успеете да се класирате, както и критериите ще бъдат много по-стриктни и може да не ви одобрят?
На какво бихте заложили - 1500 лв, относително сигурно, че ще ги получите
или 3000 лв, но не се знае дали ще стигнат за вас?
Ако получите 1500 лв, а нямате възможност да съберете другите, какво ще предприемете?
От друга страна 3000 лв ще ви облекчат значително.
Имайте предвид, че средната сума, необходима  за лекарства е 3000 лв. Отделно стойността на самата процедура - около 2000 лв.

Пускам анкетата и в Зачатие. Моля, тези, които влизат на двете места да гласуват САМО в едната анкета, за да не се опорочава резултатът.
Анкетата е важна за преговорите с касата. 

# 1
 • Мнения: 1 143
Да си призная, не бих могла да гласувам, първо, защото не отговарям на изискванията на здравната каса и второ, точно поради тази причина не бих могла да кажа коя от възможностите бих избрала. Има и трета причина, за която благодаря на лекаря си и би било най-малкото неетично от моя страна да кандидатствам за програмата, дори и да имах такава възможност.
Разбира се, че е най-добро е съотношението: 1000-3000, но такова не съществува и затова си мисля, че 1500лв. ще помогнат на повече хора.

Стискам палци на всички, подали документи!

# 2
 • Varna
 • Мнения: 1 094
Аз като човек, който е директно заинтересуван гласувах с първата опция 1000 жени- 1500лв.
 750 лв според мен са много малка сума за такава процедура.
 3000лв. са почти достатъчна сума, за някои жени пък  даже твърде висока (за тези които реагират по-бързо на стимулацията) и полсе пак ще има продавам пурегон, продавам декапептили и т.н.
 

# 3
 • Враца
 • Мнения: 4 534
Най-добре би било ако няма ограничение, но това е сферата на фантастиката Sad
1000 жени по 1500 лв май е най-добре.

 3000лв. са почти достатъчна сума, за някои жени пък  даже твърде висока (за тези които реагират по-бързо на стимулацията) и после пак ще има продавам пурегон, продавам декапептили и т.н.
 
Ей това честно не мога да го разбера. Не мога да приема, че човек минал през тези проблеми и получил лекарствата от касат ще ги продава на други двойки с такива проблеми.

# 4
 • Varna
 • Мнения: 1 094
Ами и аз не мога да го разбера, но знаеш че е факт!  Sad

# 5
 • Мнения: 4 321
Ако се стигне до там, естесвенно бих предпочела да получа 3000 лв., но от друга страна както казва Лали изобщо може да не успееш да се класираш.
750 лв., макар и бройката да е по-голяма не е приемливо според мен. Аз не бих се захванала със здравната каса ако се отпускат само по 750 лв. Първо трошиш си нервите по изследвания, чакане и т.н. и второ, катоприспаднеш сумата от задължителните изследвания ...ами хич не си заслужава.
1500 лв е най-приемливо според мен. Гласувам с тази опция.

# 6
 • Мнения: 553
Аз вече съм извън класацията на касата, но гласувам за 1500 лева за 1000 жени, защото според мен това е разумният компромис. Права е Верити, че ако са само 750 лев, не си струва тичането по бюрократичните инстанции.

# 7
 • Burgas
 • Мнения: 547
Аз мисля,че би трябвало да се промени изцяло регламента на отпускането на средства по тази програма.Сумата за всяка жена да е съобразена с нуждите и особеностите на нейния организъм,като вида и дозата на лекарствата да са уточнени от лекуващия лекар,което ще позволи здравната каса да заяви съответните количества.При промяна на използваните количества в хода на инвитро процедурите би от вече заявените лекарства координатор по програмата може да съдейства за преразпределянето им съобразно нуждите на пациентите,одобрени по програмата.След като се одобрят документите на кандидатите,клиниките които ще извършат процедурата да съставят картони за всеки от одобрените кандидати и в тях точно да се отбелязват вида и дозите на използваните медикаменти и здравната каса да плаща изразходваните лекарства,но не на клиниките или пациентите,а на фирмите доставили лекарствата.Така ще се избегне възможността в картоните на пациентите да се впишат повече лекарства,отколкото са използвани наистина.Освен това при някои жени е нужно по-малко,при други повече.Така спестените средства от една жена ще се използват,за да се помогне на други.Сега когато сме официално членове на ЕС,в някои от тези страни  може да се намерят по-изгодно необходимите лекарства и ако здравната каса проучи тези възможности и сключи съответните договори за доставка може да се окаже че ще има средства да се поемат лекарствата на повече двойки.Изхождайки от досегашната практика недобросъвестни пациентки да продават лекарства,получени от здравната каса безплатно смятам,че сумите трябва да се превеждат след доказано,приключила процедура,за да е сигурно че няма да има злоупотреби.При една целенасочено създадена програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми би трябвало да се почерпи опит от европейските страни,които поемат изцяло /лекарства+такса/ до няколко опита.

А иначе в условията,в които в момента се отпускат средства смятам че трябва повече хора да имат шанс и макар,че 1500 лв. е крайно недостатъчна сума в някои случаи,то 1000 шанса да се създаде нов живот е много повече от 500.При това не всички от тези 500 ще употребят лекарства за 3000 лв. и лекарствата,които останат или ще се похабят или ще бъдат изтъргувани от пациентките или лекарите.За съжаление и на 1000 двойки да се помогне пак е твърде недостатъчно впредвид мащабите на проблема-повече от 270 000 двойки страдащи от стерилитет и безспорно много скъпото лечение вкл. и процедури като инсеминация или инвитро.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 718
Няма значение дали ще кандидатствате или не, моля и бременните да гласуват. Всяко мнение е важно.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 321
Гласувах с първата опция. За 750 лв е наистина безсмислено да хабиш време, нерви и енергия да подаваш документи. 3000 лв е идеалния вариант, но той би се случил на много малко хора, така че 1500 лв за 1000 жени е разумен компромис. Не е много, но е все пак нещо.
Ако сега съм в положение да избирам, за сумата над 1500 лв /в случай, че не мога да се справя с налични средства/, бих изтеглила заем.
Мисля, че все още стои въпросът с последващия контрол на отпускане на лекарствата, защото практиката показа, че има пациенти, които се опитват да печелят от цялата ситуация.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 140
Бих заложила на 1500.
Напълно съм съгласна с Dji-djo, че отпусканите средства трябва да са съобразени с индивидуалните потребности и особености на всеки конкретен случай т.к. действително за една жена 1500 лв. биха били крайно недостатъчни за закупуване на лекарствата, докато за друга дори биха дошли вповече, но това на този етап едва ли е възможно... Бих искала и хората с по-малки финансови възможност да могат да получават по-голямо финансиране, но и това е в сферата на фантастиката. Надявам се да има и повече хора, които можейки да си позволят процедурата, се отказват да ползват финансиране от ЗК.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 321
За индивидуалните схеми - ако това ти е първата стимулация с дадено лекарство, никой, ама никой не може да предвиди как ще реагираш на него и какви дози и количества ще са ти нужни. За да ти напише протокола, лекярат трябва да хвърля боб. Аз съм жив пример - добре реагирам на меногон и не толкова добре на гонал. Но това се разбра чак след стимулацията. Предварително няма как да се знае. Така че, затова са измислени усреднените схеми за отпускане на лекарства. Затова е и важен последващия контрол, защото чрез него може да се следи и преразпределят лекарства.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 96
Ще си позволя да направя малко сметки:

Пурегон 100   12 амп. по 115лв = 1380лв
Меногон 75     14 амп. по 20лв = 280лв
Диферелин 3.75  1 амп по 355лв = 355лв
Общо: 2015лв

Това са лекарствата, които са ми вписани в протоколите. Цените са пазарни - тези, на които ще ги купя, ако се наложи. Хипотетично приемам, че тези лекарства ще са ми достатъчни.

Разсъждавам: доколкото ми е известно (не претендирам за достоверност) аптеките работят на 20-тина процента надценка. Излиза, че на ЗК тези същите лекарства може би им струват около 1600лв.
Ако се отпуска на двойка сумата 1500лв, значи е равносилна на около 1800-1900лв по пазарни цени. Това означава, че ПОЧТИ покрива посочените лекарства.

Остава разлика от 200-300лв, които трябва да доплатя, за да набавя всички лекарства. Това е по силите на много от нас. Нека имат шанс повече двойки поне за 1 опит.

Гласувам за 1000 двойки по 1500лв.

И разбира се подкрепям мненията, че трябва коренно различна политика за отпускане и проследяване на лекарствата! И клинична пътека за МЪЖКИ стерилитет! Безумие е да се изискват изследвания и документи за 300-400лв, от които само 20 са за спермограма, доказваща мъжкия фактор.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 140
Дано не се изказвам неподготвена, но поне теоретично, не би ли било възможно тези пари да се отпускат постфактум т.е. след като стане ясно колко и какви медикаменти са били използвани. Примерно клиниката, работеща със ЗК да отпуска лекарствата по цени на едро на пациента след подписване на съответен договор, а след това да си взима парите от касата. Това обаче дава възможност за спекулации, но сигурно има начин да се упражнява и съответния контрол.

# 14
 • Мнения: 1 143
Мисля, че предложението на Лекси е много добро. При мен беше на точно същия принцип що се отнася до купуването на лекарствата. Мисля, че това важи за всички пациенти на д-р Стаменов, но не съм сигурана. През целия период всички необходими медикаменти ми бяха осигурени от клиниката, без да се налага аз да обикалям аптеките (не съм питала за цената, нито съм сравнявала, но това е по една друга причина, да не се повтарям). Накрая ми предоставиха цената за всички лекарства (бяха описано поотделно) - 2000лв. Купих си единствено 1 ампула Прегнил.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт