Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 фев. 2007, 12:45 ч.

Пълноценно хранене и здравословни техники да готвене

 • 16 154
 • 66
 •   1
Отговори
 • там някъде
 • Мнения: 2 242

 - При варене не допускайте бурно кипене, вари се на умерен огън.

 - Варенето да става в затворени съдове (покрити с капак), а продуктите да са покрити с течност (витамини се разрушават най-вече от кислорода). Голяма част от витамините се отделят в бульона, поради което се препоръчва  минимално отваряне и разбъркване. Много подходящи за тази цел са тенджерите под налягане.

 - Продуктите да се слагат във заврялата вече леко подсолена вода.

 - Брашното засилва окисляването на мазнината, затова то трябва да се препича и прибавя накрая.

 - По време на варене мазнините на месото и рибата трябва да се обират тъй като се разлагат на триглицерини, а те влошават вкуса.

 - Загубата на хранителни вещества е минимална ако плодовете/зеленчуците се варят цели. Например в сварени небелени картофи се запазват 75% от витамините, в пържени – 35%, варени, обелени и нарязани – 20%.

 - Варенето на пара, на целите, небелени зеленчуци е един от най-щадящият метод за обработка.

 - Под влияние на топлината белтъчините на месото, рибата и яйцата стават по-лесно смилаеми и усвоими, но при продължително нагряване претърпяват по-дълбоки химични промени – разграждат се, отделят сероводород, амоняк и др. Вещества, които действат вредно на организма и стават трудно смилаеми. Денатурационните процеси започват при 30-35 градуса, ускоряват се при 60-65, до 90 прекъсват и слабо се възстановяват до 95....За това най-лесно смилаеми са яйцата приготвени на пара, а след тях – рохко сварените. Пържените, твърдо сварените и печените са трудно смилаеми... Вареното при 100градуса мляко е по-трудно смилаемо от пастьоризираното.

 - Избягвайте пърженето, тъй като при висока температура мазнините се разлагат, образуват се вредни летливи вещества (акролейни), а ненаситените мастни киселини се превръщат в наситени. Образуваните при пържене вещества дразнят лигавицата на стомаха и червата, имат токсично действие, а според някой специалисти имат и канцерогенно действие.

 - При пържене на месо в растителна мазнина окисляването е по-голямо, отколкото, ако то се пържи в животинска (мас, масло). Растителните продукти се пържат в растителни мазнини.

 - Образуването на пяна при пържене може да е знак за започнал процес на окисляване.

 - Прегарянето и препържването на продуктите води до потенциално до образуване на канцерогенни вещества. Колкото по-кафяв е станал продуктът, толкова повече канцерогени съдържа.

 - При печенето на скара може да се получат някои недотам безопасни съединения. Първо, когато се използват нагрети въглища за печене на протеин съдържащи храни като месо, пиле и риба, при обгарянето се образуват мутагени. По време на самото печене, когато капки мазнина попаднат върху горещите въглени, се образува потенционалния канцероген бензопирин. Той се издига с пушека и отново се свързва с месото.

 - От задушените моркови вит.А преминава в мазнината.

 - Вит.С увеличава извличането на желязо от храната – т.е добро съчетание са богати на желязо храни (черен дроб, месо, бобови) с богати на вит.С (шипки, цитрусови, боровинки, чушки, киселец, коприва, лапад).

 - При съмнение че зеленчуците са замърсени с нитрати се препоръчва да се киснат във вода. На краставици и картофите се отстранява кората (при тях нитратите се концентрират на повърхността), на морковите и листните зеленчуци се реже горната част от дръжката и кочанът (където е най-силна концентрацията).

 - Препоръчва се избягване на пушени и промишлено консервирани храни.

 - Нитритите и нитратите се използват като хранителни добавки в месните продукти, за да действат като консерванти. В стомаха те се превръщат в нитрозамини – фактор, за който се знае, че е свързан с възникване на стомашен рак. Следователно е висок риска от нитритните консерванти в пушените и консервираните меса.

 - Вит.С и Е възпрепятстват превръщането на нитратите в нитрити и формирането на нитрозамини. За това лимонът е много подходяща добавка при храна със нитратно съдържание.

 - При варените картофи нитратите се понижават с 80%, в готвеното зеле – със 70%, а във варените моркови – с 60%.

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 15:44 от Slavi

# 1
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
Така и така събирам такава информация, може да ви е полезна и на вас Peace. Това са извадки от книгите ‘Здраво дете. Пълноценно детско хранене 1-6г’, ‘Детската кухня’ и статии в интернет. Ще се радвам да се включите с полезни съвети и информация. Пък и аз когато мога ще допълвам  Flutter
пс. не съм сигурна че тук е мястото на темата, ако има по подходящ подфорум, моля преместете я  Hug

# 2
 • Мнения: 6 461
Благодаря за инфото.
  bouquet

# 3
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
ПРЕПОРЪКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАЗНООБРАЗНА ХРАНА

Препоръчителни количества на необходимите продукти в грамове на ден (бруто тегло г/ден)
Група   1-3 г   3-6г

Мляко   400   400
Млечни продукти   20   25
Месо, месни продукти (общо)   55   65
в т.ч. месо   55   60
в т.ч. месни продукти   -   5
Риба   10   20
Яйца (броя)   0.3   0.4
Мазнини (общо)   18   23
в т.ч. млечно масло   10   14
в т.ч. слънчогледово олио   8   9
в т.ч. други   -   -
Хляб   80   130
Брашно (тестени)   15   20
Макаронени изделия   8   10
Зърнени храни   15   20
Ориз   8   10
Картофи   60   90
Варива (боб, леща)   7   9
Зеленчуци, зеленчукови консерви (общо)   280   350
в т.ч. пресни зеленчуци   200   240
В т.ч. зеленчукови консерви   80   110
Плодове, плодови консерви (общо)   250   300
 в т.ч. пресни плодове   200   220
в т.ч. натурални сокове, компоти, нектари и др.   50   80
Ядки    5   7
мед, конфитюр, мармалад   10   10
захар   10   12
сол   2   2


Най-важното условие за балансирано хранене е спазването на продуктов набор. Той е само ориентир за основните храни от които се нуждае детският организъм. Например ако е безмесно меню, да бъдат осигурени храни, съдържащи пълноценни животински белтъчини – яйца, мляко, риба и т.н. Хранителният набор изисква менюто да включва всички основни хранителни групи и осигури максимално разнообразие през седмицата.

ОСНОВНИ ХРАНИТЕЛНИ ГРУПИ

1. Мляко, млечни продукти
Най-лесно смилаемата и добре усвоима храна. Основен източник на калциеви и фосфорни соли, бедни на желязо.

2. Месо и месни продукти, риба
Най-добрият източник на лесно усвоимо желязо, съдържат всички необходими незаменими аминокиселини, богати на вит.А, вит. група В и много минерали. Рибата е изключително ценен хранителен продукт – по-лесно усвоими белтъчини, биологично ценни мазнини, високо съдържание на калций и фосфор, йод, флуор, и редица витамини.
Храните от тази група са бедни на вит.С – добре е да се комбинират с подходящи зеленчуци.

3. Растителни масла, краве масло и др.мазнини
Препоръчително е използването на раст. мазнини предимно сурови (без кулинарна обработка). Те са по-лесно смилаеми. Богат източник на ненаситени мастни киселини, на вит.Е, бедни на вит.А. С животинските мазнини се доставят вит.А и вит.Д

4. Тестени, зърнени и захарни изделия
Основен източник на въглехидрати и енергия. Най-богати на витамини и минерални соли са зародишите и обвивките на зърната (затова пълнозърнестият хляб има висока биологична стойност, но е по-трудно смилаем и се препоръчва след 2г възраст).
Специално внимание трябва да отделим на меда. Той има изключително ценен набор от важни вещества – вит.С, Е, К, група В, микроелементи (желязо, манган, силиций, калий, калций, бор, хром...) притежава и противомикробно действие (естестен антибиотик)

7. Варива (боб, леща, грах, соя...) и ядки (орехи, лешници...)
Варивата съдържат въглехидрати, вит.от група В, минерали. Поради по-високо съдържание на целулоза са по-трудно смилаеми. Ядките имат висока енергийна стойност и съдържат лесно усвоими мазнини. Включват се в детското меню поне 2 пъти седмично.

8. Зеленчуци
Основен източник на водноразтворими витамини и минерали. Богати на вит.С, вит.от група В, каротин, баластни вещества. Ниска калоричност, ниско съдържание на белтъчини и мазнини

9. Плодове
Богати на въглехидрати, минерални вещества и водноразтворими витамини. Доставят плодова захар, плодови киселини и баластни вещества[/color]

Подробно за групите има писано тук

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 765
Благодаря!  bouquet
Ще следя темата с интерес.

# 5
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 348
Запис за темата!  Peace

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 484
Браво на Slavi за страхотната тема и инфото. Подозирам, че тази тема ще ми бъде много полезна и занапред.

Аз мога да дам също няколко съвета:
     Плодовете се ядат поне половин час преди да се поема друга храна и в никакъв случай след хранене като десерт. Причината за това е, че плодовете се разграждат много по-бързо в сравнение с другата храна. Ако се приемат заедно, плодовете не могат да се разградят и започват да ферментират в стомаха. Това предичвиква образуването на газове, колики и подуване на корема.
     Ако правите сок или пюре от плодове, то го правете не по-рано от 20 мин. преди сокът/ пюрето да се консумират. Причината е, че 20 мин. след това всички/почти всички витамини вече ги няма в сока/пюрето.

# 7
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
polinbg благодаря  Hug и още малко от мен

 - След 4-тата година на детето, започва нов етап в развитието. Намалява относителната потребност от калории и животински белтъчини и се увеличава от растителни мазнини и белтъчини, както и въглехидратите.

 - Най-ценни за детската възраст и лесно смилаеми са млечните мазнини в кравето мляко, млечните продукти, мазнините от яйчният жълтък и рибеното масло

 - Пчелният мед никога не се вари (има опасност да стане токсичен)

 - След боледуване (особено инфекциозно) храносмилателните органи обикновено не могат да се справят със сурова растителна храна. В периода на възстановяване се препоръчва консумация на сокове от пресни плодове/зеленчуци. За този период за предпочитане са зеленчукови сокове (имат по-силно изразен възстановяващ ефект, а някои техни елементи помагат за растежа на клетките.

 - При приготвяне на сокове е добре да се подбират плодовете/зеленчуците, за да не се получава висока киселинност (над 7-8г на литър). За тази цел се добавят продукти с по-ниска киселинност (грозде, семкови плодове)

 - За да бъде максимално полезен, плодовият сок трябва да не се приема с храна, съдържаща нишесте и захар

 - Препоръчва се плодовите сокове да се приемат малко преди ядене (10-15мин). Пподготвя се храносмилателната система за работа и се стимулира отделянето на храносмилателните сокове.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 11:53 от Slavi

# 8
 • uk-kent
 • Мнения: 577
и аз ще следя темата. Peace
благодаря за полезната информация  bouquet

# 9
 • У дома
 • Мнения: 1 734
Благодаря за полезната тема!

# 10
 • на 3 градуса от адът
 • Мнения: 3 647
Благодаря за инфото.
  bouquet

някой неща за пръв път ги чувам
но съм съгласна със всики тях
мерси за инфото
  bouquet

# 11
 • Мнения: 349
Поздравления за страхотната идея - храненето не само като акт и удоволствие, но и култура.   bouquetОбичам информационните теми и ви чета с удоволствие. Нещо обаче не разбрах. Бета - каротина като източник за образуване на витамин А в тялото се увоява  пълноценно в мастна среда. Slavi - От задушените моркови вит.А преминава в мазнината.
Ако при задушаване той отива в мазнината, тогава как е най удачно да се приема - само на салата ли?
 
# 12
 • там някъде
 • Мнения: 2 242
Slavi - От задушените моркови вит.А преминава в мазнината.
Ако при задушаване той отива в мазнината, тогава как е най удачно да се приема - само на салата ли?
А това го сложих за такива като мен Mr. Green - преди не знаех, че някои витамини остават в мазнината при задушаването/варенето и слагах повече вода, която в последствие изсипвах (Зори си пада например по по-гъсти манджи). Също така отделно варях рибата и сварена е добавях в ястието (за да не мирише), а бульона от нея изхвърлях. Правих и още по-глупаво нещо  ooooh! – при варене на пара не използвах полученият бульон Blush.
Та след като прочетох че доста витамини/вещества остават точно в мазнината/водата при топлинна обработка – вече не правя така. От тази гледна точка на мен тази информация ми беше полезна.

Като спомена прясна салата се сетих -  май съм пропуснала да напиша че каротина в суров морков се усвоява 10 пъти по-малко от каротина в морков задушен/варен в мазнина (това е от ‘Пълноценно детско хранене 1-6г’)

# 13
 • Мнения: 829
Slavi , мерси за положения труд и ценната информация!

Точно защото някои витамини се усвояват само чрез разтварянето им в мазнини, не е хубаво мазнините да се изключват напълно от менюто (въпреки зверската им калоричност  Mr. Green )

# 14
 • Шумен
 • Мнения: 903
Много полезна тема - хиляди благодарности  bouquet
За морковите знам, че не се белят, а само се остъргват леко и се измиват, защото в кората са най-полезните вещества и трябва леко да се запържат в слабо нагрята мазнина за да се отделят.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт