- По време на варене мазнините на месото и рибата трябва да се обират тъй като се разлагат на триглицерини, а те влошават вкуса.
- Загубата на хранителни вещества е минимална ако плодовете/зеленчуците се варят цели. Например в сварени небелени картофи се запазват 75% от витамините, в пържени – 35%, варени, обелени и нарязани – 20%.
- От задушените моркови вит.А преминава в мазнината.
Това за обирането на мазнините е излишно да се спазва. Разбира се е препоръчително да се избират нетлъсти меса, но по други причини.
Примерът с варените картофи важи само и единствено за съдържащия се в тях вит. С. Картофите по принцип са добър източник на вит. РР (никотинамид), който не се променя като количество, независимо от обработката. Същото важи и за други витамини от група В.
Да, при задушаване на морковите в мазнина каротините се разтварят в нея - изводът е, че е препоръчително именно приготвянето с мазнина, като тя не се отстранява - по този начин каротините се усвояват в много по-голяма степен в сравнение със салатата от моркови, разликата е в стотици пъти.
Соковете не са по-кисели от плодовете, съдържащите се плодови киселини са полезни, кисел вкус придават и полимерите на глюкуроновата киселина (пектини), които са разтворими и много полезни. Концентрацията на захари не е твърде голяма, това не е причина да се избягват соковете. Вярно е обаче че някои витамини значително намаляват (вит. С), както и че соковете не съдържат целулоза, за разлика от целите плодове.
Това не е вярно, българските "специалисти" просто заимстват от Руската школа високите количества белтъчини във възрастта до 3 години, което не е особено полезно и не е практика в държавите на ЕС, в препоръките на СЗО и отвъд океана.