Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 641
 Здравейте!Опитах се да открия отговора сама, но не успях, за това се обръщам към знаещите.
Казуса е следният: в момента съм в отпуск за гледане на малко дете до 2 години. Беба е на 8 месеца. Майчинството си получавам от фирма. Но сега в момента регистрираме фондация с нестопанска цел, за обществена полза. Аз съм управител на фондацията. Трябва ли да започна да се осигурявам и това води ли се по някакъв начин за стаж? Трябва ли да се прекъсне майчиството ми? Благодаря за отговорите предварително!  bouquet

# 1
  • София
  • Мнения: 4 181
Здравей, доколкото съм наясно не. Нали не си подписала трудов договор?
Аз също съм председател на Сдружението, но това няма нищо общо с майчинството  Rolling Eyes

# 2
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Ако не са ви изтекли 315 дни отпуск за бременност и раждане нямате право да ползвате отпуск за гледане на дете до 2 год.

Ще има ли и други хора в тази фондация?

# 3
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 641
Момичета,здравейте! Благодаря!  bouquet
Да отговоря на въпросите, за да внеса яснота:не съм подписала трудов договор, но ако подписвам,то трябва да го подписвам между себе си. За сега други хора няма,освен аз и съпруга ми.Двамата представляваме фондацията. А относно болничните и майчинството, счетоводителите на фирмата,към която получавам майчинството ми обясниха, че имам право на избор,тъй като съм заварено положение и избирам варианта,който ме устройва. Тъй като официално съм осигурявана на 180 лв, до миналата година това беше повече от МРЗ, аз получавах 90% от тях.Но сега не мога да получавам по-малко от тази сума-180 лв и за това получавам вече "майчинството" а не болничните.

# 4
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Равия имайте предвид това:

Съгласно УКАЗАНИЕ на ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ "ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ" с Изх. № 91-01-23/18. 01. 2007 г.

ОТНОСНО: възникнали въпроси по правото на парични обезщетения за временна неработоспособност и майчинство от 1 януари 2007 г.


"...Във връзка с правото на обезщетение по § 22е от ПЗР на КСО да се имат предвид следните особености:
А. Когато срокът на отпуска за бременност и раждане в размер на 135 календарни дни не е изтекъл към 1 януари 2007 г. парично обезщетение по § 22е, ал. 1 от ПЗР на КСО се изплаща само, ако майката ползва остатъка от отпуска до 315 календарни дни въз основа на подадено от нея заявление по реда на чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските /НРВПО – изм. ДВ., бр. 96 от 2006 г./. За този период майката не може да ползва отпуск за отглеждане на детето и да получава обезщетение по чл. 53 от КСО. За същия период тя не може да получава и обезщетение по чл. 54 от КСО, ако работи и не ползва отпуска. ..."
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт