Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 фев. 2007, 17:02 ч.

на училище с глухо дете

 • 2 127
 • 28
 •   1
Отговори
здравейте, Stopмойта дъщеря е на 6 и половина години със 60% глухота.Сега ходи на логопедична градина,но ни предстои училище.Аз смятам да я отложа за една година,защото все още не говори добре.Незнам дали ще се справи с учебния материал и как ще я приемат.Иначе тя е доста контактна,но в съставянето на изречения куца.Имали преминали  вече през този проблем майки?

# 1
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Здравей. Повечето родители, които пишат тук на деца с увреден слух са все с малки дечица, нямаме опит с училището. Какво мислят рехабилитаторите ви? Предполагам, че ходи на предучилищна в градината, там би трябвало да я подготвят за първи клас.

# 2
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
няма ли възможност да е на индивидуално обичение?
мисля, че сред мамите на аутисти имаше такива дето са ползвали тази възможност
май като частен ученик или нещо таков

# 3
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
здравейте, Stopмойта дъщеря е на 6 и половина години със 60% глухота.Сега ходи на логопедична градина,но ни предстои училище.Аз смятам да я отложа за една година,защото все още не говори добре.Незнам дали ще се справи с учебния материал и как ще я приемат.Иначе тя е доста контактна,но в съставянето на изречения куца.Имали преминали  вече през този проблем майки?

Здравей, аз съм с увреден слух, но доста отдавна завърших училище. Детето как общува? Колко функция си възстановява със слухов апарат? Дали ще чува учителите?

По принцип и се полага ресурсен учител, който да помага с изоставането в езика.

А за това как ще я приемат децата... Могат да бъдат много жестоки и много съпричастни. Трябва още от самото начало да им се обясни най-подробно за глухотата, за разликата в речта, за слуховия апарат. Това че е контактна е само в нейна полза!

Тук има и майка на дете с увреждане на слуха в училищна възраст, повиках я. след малко ще се включи.

# 4
 • Мнения: 4 552
няма ли възможност да е на индивидуално обичение?
мисля, че сред мамите на аутисти имаше такива дето са ползвали тази възможност
май като частен ученик или нещо таков
   Категорично съм против. Това е варианта, при който живота в училище сред връстниците е станал невъзможен.

# 5
 • В една Дупка.
 • Мнения: 617
Никакво индивидуално обучение.Нали точно сега най-много се говори за интеграцията на тези деца в нормални училища.По-добре да отложиш детето, да наблегнеш на обучението.А на децата в училище ще обясниш и ти и учителката какво му е на детето, че ще и е нужно малко по-бавно и подробно обяснение и търпение от тяхна страна.Има такива училища и учители.
В противен случай не и помагаш, да наистина сигурно в началото ще и бъде трудно и тъжно (децата са жестоки), но след време тя самата ще се нагажда към ситуациите, ще се стреми по-добре да ги разбира и говори, а това ще и помогне..

# 6
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Никакво индивидуално обучение.Нали точно сега най-много се говори за интеграцията на тези деца в нормални училища.По-добре да отложиш детето, да наблегнеш на обучението.А на децата в училище ще обясниш и ти и учителката какво му е на детето, че ще и е нужно малко по-бавно и подробно обяснение и търпение от тяхна страна.Има такива училища и учители.
В противен случай не и помагаш, да наистина сигурно в началото ще и бъде трудно и тъжно (децата са жестоки), но след време тя самата ще се нагажда към ситуациите, ще се стреми по-добре да ги разбира и говори, а това ще и помогне..

В София има училище с доста децата с увреден слух. Май 25то беше...

# 7
 • София
 • Мнения: 440
здравей mella, моята дъщеря загуби слуха си, когато беше в първи клас. тя говори добре, така че усилията ни са да запази добрия говор и да се справя със ситуацията максимално успешно. Започна да учи в кварталното училище и не сме изобщо помисляли да го сменяме. Във втори клас беше на индивидуален план на обучение и въпреки че с началото на учебната година започна да носи слуховия си апарат, едновременно се нагаждаше към него и към учението в новата ситуация. Сега е в трети клас и тази година учи по редовната програма със същите съученици, с които започна в първи клас. За децата със слухови увреждания, които учат в масовите училища, ресурсният учител по район по-скоро оказва логопедична помощ. Рехабилитацията е със слухов педагог в училището за деца с увреден слух. Тази рехабилитация се поема от държавата. Докато за втората (ресурсния учител) излиза че трябва да се плаща. Ние не ползваме ресурния учител, защото за нашето училище не е добро решение по редица причини. Класната ръководителка се занимава с дъщеря ми и още 3-4 деца от класа допълнително, защото всички те имат затруднения. Така класната учителка влиза в ролята на ресурсен учител. Това е изключение и е единствено по добрата воля на класната.
Иначе, много е трудно учението, особено по английски, а и диктовките и детето е много изнервено. Справя се, но с много помощ от семейството - майка ми и баща ми непрекъснато й помагат да се подготвя. Т.е. има още двама ресурсни помагачи и което е тъжната истина - всичко става доста бавно, по цял ден се занимава само с учене.
За приемането от съучениците - ние нямахме особени проблеми, защото те бяха започнали вече заедно. Аз обясних много подробно на останалите родители на родителска среща и ги помолих да предупредят и подготвят децата си, че от втори клас Диляна ще носи слухов апарат и ще има евентуално проблеми с чуването и разбирането. Като резултат - не съм се сблъскала за сега с негативно отношение от съучениците и учителите.
В нашето училище учи и едно детенце с имплант и сме си говорили с майката за трудностите. Мнението ни е, че ако е по-добре за детето, защо пък да не пропусне една учебн година, да я повтори или да започне по-късно. Останалото е, както bubica ти е написала.
Ако те мислиш, че мога да ти дам още подробности, питай.

# 8
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
И мен ме вълнува този въпрос, макар че сина ми тръгва на училище след 1,5г.
Той е със около 45% ГЛУХОТА, НО ОТКРИТА ДОСТА КЪСНО... за съжаление все още доста изостава с говора. От сега разпитвам специалистите които го наблюдават. Мнението им е да не го отлагам, тъй като той е със съхранен интелект , освен това е роден и в началото на годината, така че се пада да е на 7г и 7м когато тръгва на училище. Логопедката смята че ще навакса до голяма степен оставащата 1,5г. до у-ще... знам ли???
В момента ходи на масова градина, интегриран е 100% - няма никакъв проблем с общуването /нищо че не говори Mr. Green/ Мисля да го запиша в кварталното у-ще да продължи със децата които познава от градината ! Та в момента проучвам учителите падащи ни се в първи клас - това е най важното -ДА ПОПАДНЕ НА УЧИТЕЛ КОЙТО ДА МУ ПОМАГА!!!
Твоето дете колко голямо ще е когато тръгва на у-ще и интелектуално как се развива?

# 9
 • София
 • Мнения: 1 710
mella, не пишеш от къде си. Исках да ти кажа само, че ако си в София в 28-мо СОУ вече има интегрирани много деца с увреден слух. Има сурдопедагог, логоред, специален педагог, ресурсен учител и пътеката вече е утъпкана. Можеш да отидеш при тях и да се поинтересуваш дали да отлагаш детето или то може да се интегрира.

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
имах в предвид индивидуален план на обучение
но детето да си ходи в у-ще

# 11
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
имах в предвид индивидуален план на обучение
но детето да си ходи в у-ще
Какво ще рече това? 

# 12
 • Мнения: 485
Първо да разсея заблудата, че щом се ходи на рехабилитация, за ресурсен учител трябва да се плаща. Това не е така. И рехабилитацията, и ресурсното подпомагане са безплатни.
Второ - не е толкова лесно да се отложи обучението в 1-ви клас. Отлагането става при наличието на заболяване, и то достатъчно сериозно, до 30 май от Екипа за комплексно педагогическо оценяване към РИО.
Трето - под индивидуален план вероятно имате предвид индивидуална програма на обучение. Индивидуалният план означава детето да се обучава вкъщи самичко - това е краен вариант и рядко се прилага при деца със слухово увреждане.

mella, 60-те %, за които говориш, 60% загуба на слуха ли са или 60% инвалидност според ТЕЛК?

Последна редакция: чт, 22 фев 2007, 19:30 от _Zara

# 13
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Не съм съгласна, че отлагането е трудно. Особено щом детето не говори още добре, направо си е много лесно. Просто от две години насам нещата улегнаха и в инспектората дори не са така ужасни опашките както са били преди повече от 2 години.

Също така има значение, на какъв учител човек ще попадне. Дали може да кара без ресурсен или не. При мен например едната учителка направо ме беше очаяла, но когато го преместих при друга нещата тръгнаха много добре. Много е важна координацията учител, логопед, родител.

За сведение моето дете тръгна на 8 год и 4 месеца. Всичките ми племеници /без проблеми/ са тръгнали на 7 навършени и 7-8-9 месеца. В класа на голямият ми син имаше дете без проблеми тръгнало на 10 год. Не са имали никакви проблеми със съучениците си. Сега малкият ми син е в клас със чудесни деца и най-вече родители.

Последна редакция: чт, 22 фев 2007, 20:45 от dorothy

# 14
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
индивидуален план - за мен значи съобразен с детето!
те. от него може да се изискват други неща - не всичко - както от връдстниците му
и това не вкл частен ученик

"Започна да учи в кварталното училище и не сме изобщо помисляли да го сменяме. Във втори клас беше на индивидуален план на обучение и въпреки че с началото на учебната година започна да носи слуховия си апарат, едновременно се нагаждаше към него и към учението в новата ситуация. Сега е в трети клас и тази година учи по редовната програма със същите съученици, с които започна в първи клас."

аз лично разбирам, че детоте учило по индивидуална програма посещавайки училището

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт