Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 фев. 2005, 15:14 ч.

яйца по панагюрски?

  • 3 393
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 026
момичета, как се правят яйца по панагюрски? искам да изненадам любимото същество...пък и на мен ми се ядат Wink  ама как се приготвят?

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 288
Цитат на: ray
момичета, как се правят яйца по панагюрски? искам да изненадам любимото същество...пък и на мен ми се ядат Wink  ама как се приготвят?


Аз ги правя така:

Яйцата се чукват във вряща, подсолена вода да се забулят. Вадят се с решетъчна лъжица и отцедени се слагат върху сос от кисело мляко, малко натрошено сирене и чесъне. Отгоре ястето се "джъзва" със сгорещено олио/масло и червен пипер

Да ви е сладко!

# 2
  • София
  • Мнения: 3 636
Ох, така вкусно си го описала, че май това ще вечеряме  Laughing

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Аз във водата слагам и няколко капки оцет като забулвам яйцата. А към киселото мляко прибавям и майонеза. Всичко останало правя както Гвендолин ти го е обяснила.

# 4
  • БГ - София
  • Мнения: 7 818
Цитат на: Valeria
Аз във водата слагам и няколко капки оцет като забулвам яйцата. А към киселото мляко прибавям и майонеза. Всичко останало правя както Гвендолин ти го е обяснила.


С майонеза не съм пробвала, но никога не е късно, иначе и аз слагам оцет.
Кипвам водата във висок тиган, а не тенджера за да може да пусна яйцата от най-ниско.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 026
мерси за отговорите, тази вечер още ще пробвам.
А колко се варят яйчицата, както обикновено 7 минутки или? Embarassed

# 6
  • София... с надежда за преселение.
  • Мнения: 3 926
Рей, варят се колкото ги обичаш. Ако ги искаш рохки (за теб не е препоръчително) 5 мин. Почти твърдо сварени с леко кашнат жълтък - 7 мин. , като за бременна - 10 мин. Иначе Гвендолин ти е дала идеалната рецепта. Но аз ги препоръчвам за обед, че за вечеря си е малко тежичко ядене.
Гвендолин, пишеш, че си от Варна, но имаш ли нещо общо с Пазарджишкия край? Защото яйцата по панагюрски с натрошено сирене се правят точно там. Аз съм от Бургас и при нас са само с кисело мляко и джъзнато масло с червен пипер Simple Smile

# 7
  • София
  • Мнения: 1 187
Аз към киселото мляко прибавям и копър, ако имам.Иначе ги правя като Gvendolin. Laughing

# 8
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
А аз приготвям яйцата като ги изпържвам бъркани и след това заливам с киселото мляко и т.н.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 1 288
Цитат на: Assinka

Гвендолин, пишеш, че си от Варна, но имаш ли нещо общо с Пазарджишкия край?


във Варна съм родена, тук съм израстнала. Нямам нищо общо с Пазарджик. уважавам добрата кухня не само от всеки край на България, а и от всички планети Wink  Не си спомням как съм се научила да ги правя по този начин, но определено ми харесва. Simple Smile
Знам че някой правят яйцата като на очи, а не ги забулват например. Така както съм ги описала горе, според мен стават "най-натюр" - хем вкусни, хем лекички.

Иначе какво друго приготвяте с яйца? В смисъл основно с яйца, а не например... чушки бюрек?

Аз се сещам в момента за:
бъркани яйца, яйца на очи, омлет, палачинки

# 10
  • Мнения: 180
Аз понякога разнообразявам подложката на тези яйца. Слагала съм кашкавалче, колбас, гъбки, сладка царевица и въобще каквото има в хладилника и пак си ги заливам с маслото и червения пипер. А също може вместо във вода да ги забулите и в ... Зна4и Wink 1. Запържвате малко лук и чесън, след това доматен сок и като се посгъсти яйцата от ниско се чукват и се оставят да се забулят. В чинията слагате сирене или каквото решите и отгоре яйцата и доматения сок Wink
Ама че обяснение  Embarassed

# 11
  • София
  • Мнения: 2 026
значи, снощи правих яйчицата, ама нещо не знам...като ги пуснах във врящата вода и тоя белтък като се разпльока и ядохме само жълтък, т.е. половината белтък го хвърлих, стана на парцали. Така ли става? Не трябва ли целия белтък да се обвие около жълтъка????
Иначе стана много гот, мъжът ми си облиза пръстите, каза "Пак ли от форумчето?" Wink

# 12
  • на върха
  • Мнения: 6 462
Не би труябвало да стане точно така Confused  Да не би водата да е вряла много силно?
Аз преди да чукна яйцето разбърквам водата, така че да се образува малко водовъртежче и там изсипвам предварително чукнатото яйце. Така не стават много големи парцали.

# 13
  • на върха
  • Мнения: 6 462
А всъщност се сетих и още нещо. Мойто слънце е от Панагюрище и в интерес на истината там не правят яйцата с кисело мляко. Прави се подложка от натрошено сирене. Върху нея се изваждат яйчицата и всичко се полива обилно с препържено масълце с червен пипер. Пак става много вкусно Wink

# 14
  • Sevlievo
  • Мнения: 30
При мен белтъка се пръска ако яйцата не са пресни.Аз правя панагюрски яйца само с домашни яйца защото белтъка е стегнат, а не като купешките.Все пак ако са купешки трябва да са пресни.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт