Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
Кърменето 'помага за класовото положение'
Бебетата, които са кърмени е по- вероятно да израснат в социалната йерархия като възрастни, се казва в едно изследване.

Екип от Университета в Бристол е прегледал 1,400 бебета, родени в периода 1937-1939 и е проследил развитието им през следващите 60 години.

Тези които са били кърмени са имали 41% по- голям шанс да се издигнат класово отколкото тези, които са били изкуствено хранени.

Експертите казват, че изследването „Архив на болестите през детството” подкрепя идеята, че кърменето води до по- добри дългосрочни последици за децата.
   
Хората, които са били изследвани, първоначално са взели участие в изследването на Бойд- Ор „Диета и Здраве”, проведено през 1937-1939г. в предвоенна Британия .

Те са били обект на изследване до навършването средно на 73 годишна възраст.

Това дали бебето да се кърми или не, е било по- малко въпрос на класово положение отколкото е сега, когато тази практика е по- популярна сред семействата от средната класа.

Всъщност, може би е имало малко по-голяма вероятност по- богатите семейства да са хранили изкуствено бебетата, защото те са имали възможност да си позволят мляко от формула и бавачки.

Коефициент на интелигентност (IQ )

Изследването открива, че няма разлика в степента на кърмене, когато изследователите са разглеждали домакинския доход или социалната класа.

Тези, които са били кърмени са имали 58% шанс за изкачване по социалната стълбица сравнено с 50-те % на тези, които са били хранени от шише – една относителна разлика от 41 %, която статистиците са регулирали, вземайки предвид другите фактори, които може да са оказали влияние върху резултата.

Колкото по- дълго са били кърмени децата, толкова по- голям е бил техният шанс за (социална- бел.прев.) мобилност, показват резултатите.

Дори и в семейства, където едното дете е било кърмено, докато братчето или сестричето е било изкуствено хранено, има разлика в техния шанс за социална мобилност, като детето което е било кърмено е имало 16% по- голяма вероятност да се издигне класово.

Д-р Ричард Мартин, ръководител на изследването, казва: "Ние си помислихме, че ако кърменето повишава коефициента на интелигентност и здравето в дългосрочен период, то може също така да има отражение и върху социалния статус. "

Но той добавя: "Въпросът е дали това е ефект от кърменето - нещо, което става с биологичните процеси, които засягат развитието на мозъка или от самото действие - каквато е подобрената връзка с майката, или просто хората, които са били кърмени са израснали в по- добра социална среда."

Д-р Мартин каза, че е необходима допълнителна работа, за да се каже какво е точно обяснението.

Бъдещи ползи

Д-р Андрю Лиън, консултант- неонаталог и говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология, каза: " Това е едно увлекателно изследване, в подкрепа на това, което знаем вече: кърменето води до по- добри последици за бебетата.”

"Самите автори обаче признават, че изследването трябва да се интерпретира внимателно, и че откритията предполагат по- нататъшни изследвания преди да се направят твърди заключения."

Д-р Мари Фютрел, експерт по детско хранене в Института за детско здраве, каза: "Има доста епидемологични доказателства, които подкрепят, че кърменето е от полза за бъдещия ръст, когнитивната функция и други здравни последици.

„Възходящтата социална мобилност може да се дължи на въздействието от кърменето върху всеки от тези резултати '- кърменето може да помага на индивида да повиши социалния си статус чрез по-високия ръст, чрез подобряване на здравето или чрез директно нарастване на коефициента на интелигентност и постиженията“.

Статия от BBC NEWS:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/6356827.stm

Публикувана: 2007/02/14

Превод от lilfi


Други новини за кърменето:
КЪРМЕНЕТО НАМАЛЯВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
КЪРМЕНЕТО КАТО БОЛКОУСПОКОЯВАЩО ЗА БЕБЕТО
ЕПИДУРАЛНАТА УПОЙКА “ЗАТРУДНЯВА КЪРМЕНЕТО”
Новини за кърмене

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 07:47 от Мис Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 8 629
Тъкмо мислех да отворя една тема и да "плесна" и аз линкче към статията. Добре, че погледнах какво има на пръва страница, та ти спестих малко работа по метене на повтарящи се теми, Бу Mr. Green

# 2
 • Мнения: 6 142
Ето защо в десетилетията на т.нар. "развит социализъм" не се е толерирало кърменето - да не вземе, да се появи класово разделение.

# 3
 • едно българско село
 • Мнения: 462
 Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 4 181
Ето защо в десетилетията на т.нар. "развит социализъм" не се е толерирало кърменето - да не вземе, да се появи класово разделение.
много интересна теория  Wink
Аз много си падам по разни световни конспирации и да ти докажа много ми допадна идеята ти, че са измислили ранното захранване, за да "убият  интелигенцията в зародиш"  Laughing
Някоя от вас знае ли всъщност откъде е тръгнала теорията за раннот захранване - от Русия ли и по кое време? Rolling Eyes

# 5
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 932
>>> Д-р Ричард Мартин, ръководител на изследването: "Въпросът е дали това е ефект от кърменето - нещо, което става с биологичните процеси, които засягат развитието на мозъка или от самото действие - каквато е подобрената връзка с майката, или просто хората, които са били кърмени са израснали в по- добра социална среда."

"Самите автори обаче признават, че изследването трябва да се интерпретира внимателно, и че откритията предполагат по- нататъшни изследвания преди да се направят твърди заключения."<<<<


Всъщност изследването дава насоки за размисъл и отправна точка за други подобни изследвания, без недвусмислено да доказва, че кърменето води до по-добро социално положения: 


The authors suggest that the findings might be explained by the suggested benefits of breastfeeding on brain development, which might then lead to better exam and job prospects, and greater earning potential. However, the possibility remains that other social and economic factors related to having been breastfed may explain the apparent benefits.
# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3711677.stm

КЪРМЕНЕТО НАМАЛЯВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Учените откриха допълнително доказателство, че като възрастни, кърмените деца по-рядко страдат от сърдечни заболяванияИзследователи от Института по Детско Здраве са проучили повече от 200 тинейджъри, чието хранене като бебета вече е било проследено.

Проучването, публикувано в медицинското списание The Lancet показва, че кърмените деца имат по-здравословни нива на холестерол в сравнение с тези, хранени с  адаптирано мляко (АМ).

Подобна зависимост е открита и по отношение на занижените нива на вид белтък, свързван със запушването на кръвоносните артерии.

Новите открития допълват предишно изследване, допускащо че кърмата би могла да има предпазни свойства срещу атеросклероза.
Повечето изследвания са ретроспективни. Това, последно в областта си, наблюдава група тинейджъри, вече били обект на проучване като преждевременно родени бебета.

Те са били избрани на случаен признак и са хранени с кърма, стандартно АМ или специално АМ за недоносени деца. Следва повторното им проучване когато са вече тинейджъри на възраст между 13 и 16 години. Взети са им кръвни проби и са сравнени нивата на т.нар. “лош” LDL- и “добър” HDL-холестерол.

Положителният Ефект
Установено е, че децата, хранени като бебета с майчино мляко имат значително по-ниско ниво “лош” холестерол, в сравнение с тези, хранени с АМ, което намалява риска от развитие на сърдечно заболяване.
Изследвана е и концентрацията на т.нар. с-реактивен протеин (вид плазмен белтък)(CRP). Високите му нива в кръвта се свързват с развиването на атеросклероза.

Тинейджърите, кърмени като бебета, имат по-ниска концентрация на CRP от тези, хранени с АМ.
Други изследвани променливи като тегло при раждане, тегло в тинейджърска възраст и обществено положение не показват зависимост от начина на хранене на респондентите.

В статията си в The Lancet, Д-р Атул Сингал, водещ изследването, казва: "Заключенията  ни сочат, че храненето с майчино мляко има значителен положителен ефект по отношение дълготрайното запазване  здравето на сърдечносъдовата система.”
Изследователският екип допуса, че това се дължи на факта, че кърмените бебета порастват по-бавно, в сравнение с връстниците си, хранени от шише.

Рязкото, преждевременно израстване “програмира” организма на бебето, твърдят учените, излагайки го на условия, които повишават риска от развитие на сърдечен удар и болести като затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и тенденция към развиване на диабет.

Подвеждащите Твърдения
Професор Алан Лукас, директор на Изследователския Център по Детско Хранене към Съвета за Медицински Проучвания, казва:
"Доказателствата на твърденията ни са необорими и имат ясно послание.”
"По-бавното (постепенното) израстване на бебето намалява риска от сърдечен удар и заболявания като възрастен, а най-добрият начин за постигането на това е кърменето.”

Белинда Фипс, изпълнителен директор на Националната Асоциация по Раждане, заявява: "Знаем, че за кърмените бебета е по-малка вероятността от наднормено тегло, по-малка е и тази да развият диабет в детска възраст, но това проучване показа и, че е възможно кърменето да осигурява положителен ефект върху човешкото здраве в дългосрочен аспект. Обратно, храненето с АМ е свързвано с повишената вероятност от респираторни заболявания, високо кръвно налягане, инфекции на слуховите органи и уринарния тракт, както и храносмилателни проблеми.”

Неотдавнашно изследване на 1 000 жени, извършено от Министерство на Здравето показа, че, въпреки широката известност на ползите от кърменето, Великобритания е на едно от последните места по кърмене в Европа. Почти всяка трета жена в Англия и Уелс никога не е кърмила. За сравнение, в Швеция делът на такива жени е 2 %.

Проучване, известно като Международна Мрежа от Действия, свързени с Детското Хранене (IBFAN) предупреждава, че усилията в подкрепа на повишаване процента на кърмещи майки биват затруднявани от фирмите, произвеждащи АМ, които разпространяват “подвеждащи” послания.

Изследването твърди, че компаниите – производителки на заместители на майчиното мляко рекламират продуктите си с твърдения от сорта, че те правят бебетата по-интелигентни или че са много близки като състав до кърмата.
Професор Джереми Пиърсън, Асоцииран Медицински Директор към Британската Здравна Фондация, заявява: "Това изследване е с изключителна научна и практическа важност.
То привежда силни доказателства, че кърмените бебета, сравнени с тези, хранени с АМ, ще израстнат със значително по-ниски нива на LDL – холестерола.”
“Тези заключенията съществено затвърдиха схващането, че вътреутробното хранене и това на новородените деца има  солидно влияние върху риска от сърдечно-съдови заболявания (CHD) на по-късен етап от живота.”
“Проучването акцентира върху необходимостта от по-широка публична осведоменост за това, че факторите, водещи до CHD въздействат от най-ранна възраст.”
Преведе ивИчка от www.bbc.co.uk

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 07:48 от Мис Бу

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5190306.stm

КЪРМЕНЕТО ДЕЙСТВА КАТО БОЛКОУСПОКОЯВАЩО ЗА БЕБЕТО

Кърменето може да е основен естествен болкоуспокоител за новородените


Преглед на едно проведено изследване сочи, че кърменето помага на новородените бебета да превъзмогнат болката от убождане с игла при вземането на кръв за изследване.

Кърмените бебета като че понасят по-малко болка от тези, които са повивани, предложен им е биберон или успокоително. Вероятната причина е облекчителното присъствие на майката.

Публикуваното в медицинската база данни Cochrane Library изследване, проведено в болницата Маунт Синай, Торонто, обхваща повече от 1 000 бебета.

Учените казват, че кърменето вероятно би могло да облекчи болката на преждевременно родени бебета, които са подложени на множество болезнени процедури.

Те подчертават, че проучването им не е проверявало въздействието на кърменето върху изпитваната болка при продължителни (често повтарящи се) процедури.

Екипът на болница Маунт Синай  е оценил изпитваната болка чрез промяната в сърдечния ритъм и честотата на дишане, както и чрез продължителността на бебешкия плач непосредствено след убождането с игла.

Утехата
Изследователите смятат, че ключът към ефекта от кърменето е може би фактът, че детето свързва утехата с близостта на майката. От друга страна, кърменето може да помогне да се отвлече вниманието на детето от болката при убождането с иглата.
Учените допускат също, че е възможно влияние да оказва и сладостта на майчиното мляко.

Друга теория сочи, че кърмата съдържа висока концентрация на особен вид химическо вещество, което има способността да влияе на отделянето на естественият болкоуспокоител – ендорфинът.

Установено е, че за бебетата е ефективно и предлагането на подсладени разтвори.

Но изследователят д-р Пракешкумар Шах казва: "В следствие на това проучване разбрахме, че за бебета, подложени на болезнени процедури кърменето остава незаменим болкоуспокоител в сравнение с каквото и да е медикаментозно лечение или повиване.
"Освен това, като най-евтината, сигурна и благоприятна сред останалите форми на успокоение, то трябва да бъде предлагано, винаги когато е възможно, като естествен успокоител на всички бебета, подложени на медицински процедури.”

Д-р Тони Уилямс, експерт по неонатална грижа в Лондонската Болница Сейнт Джордж (St George), казва: "На новородените бебета често се предлагат гумени биберони, напоени с концентрирана глюкоза за успокояване по време на болезнени процедури. Това изследване показа, че същият ефект може да бъде постигнат чрез кърменето.”Преведе ивИчка от www.bbc.co.uk

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 14:23 от Мис Бу

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6161727.stm


ЕПИДУРАЛНАТА УПОЙКА “ЗАТРУДНЯВА КЪРМЕНЕТО”
Изследване допуска, че поставянето на епидурална упойка за облекчаване на родилните болки може да е причина за проблеми с кърменето


Изследователи смятат, че жени, на които е поставена такава упойка е по-вероятно да имат проблеми в първите седмици след раждането и рано да спрат да кърмят.
Екип учени от Университетът в Сидни изследва 1 300 жени, родили през 1997 година.

Химическо вещество, съдържащо се в епидуралната упойка може да въздейства на бебетата, а и жените, родили без успокоителни са по-склонни да устоят на трудностите, свързани с кърменето, смятат тези изследователи.

От друга страна, както казва един британски експерт, жените не би трябвало да се притесняват, въпреки че проучването на Международното Списание за Кърмене представлява интерес.

Около 20% от жените във Великобритания раждат с помощта на епидурална упойка, поставена в пространство около гръбначния стълб, с оглед облекчаване на родилната болка. Учените са проследили раждането и, в последствие, развитието на кърменето при тези жени. От общо 416 жени, на които е поставена епидурална упойка, 172 са родили и с Цезарово сечение. При все, че 93% от изследваните са кърмили бебетата си в първата седмица след раждането, тези, на които е поставена упойка са били по-склонни към възникването на проблеми с това. Оказва се и, че същите проявяват по-голяма склонност към напълно спиране на кърменето в рамките на първите 6 месеца, в сравнение с жените, родили необезболявано. Три четвърти от пациентките, родили без упойка са кърмили 24 седмици; процентът сред тези, ползвали обезболяване е 53.

Ползите
Учените, начело с д-р Сиранда Торвалдсен, казват: "Имаме сериозен доказателствен материал, че фентанилът, като съставка на епидуралната упойка, може да бъде отговорен за наличието на сънливост при бебетата, както и за трудности при кърменето."
Те добавят: "Независимо от механизма на действие на тези химикали, важното е, че жените, изправени пред висок риск от прекратяване на кърменето биват адекватно подпомагани и подкрепяни както в периода непосредствено след раждането, така и в следващите няколко месеца.”

Пат О'Брайън, говорител на Кралската Колегия на Акушер-Гинеколозите, допуска вероятност фентанилът да оказва въздействие върху бебето.
И добавя: "Съществуват и други фактори, които могат да обяснят подобна връзка, включително това, че ако една жена е избрала да роди без обезболяване, тя вероятно би била по-мотивирана да устои на трудностите при кърменето."

"Също, голяма част от жените, родили с епидурална упойка са родили с Цезарово сечение, което, освен ако някой ви помага след раждането, превръща в трудност кърменето, заради тежестта да вдигате и държите бебето си."

"За жена, избрала раждане с епидурална упойка, предимствата са очевидни и, въпреки че са интересни и оправдават бъдещи изследвания по темата, резултатите от това проучване са все още само теоретична постановка.”

Преведе ивИчка от www.bbc.co.uk

# 9
 • Мнения: 3 205
Относно "Епидуралната упойка затруднява кърменето" - аз бях с епидурална, после ми сложиха и пълна и родих секцио. Бебето не е било въобще сънливо, нито аз съм имала проблем с кърменето.
Т.е. И това не е оправдание Mr. Green

# 10
 • София
 • Мнения: 3 056
Някоя от вас знае ли всъщност откъде е тръгнала теорията за раннот захранване - от Русия ли и по кое време? Rolling Eyes


От Русия, да, за да се връщат жените бързо по струговете и крановете Sick

# 11
 • София
 • Мнения: 4 181
Бу, много интересни статии благодаря  Hug
София и аз така съм чувала, но ми се щеше да прочета нещо повече по въпроса, ако разполагаш с нещо такова дай го насам  Wink

# 12
 • Paris
 • Мнения: 1 710
Бу, ако продължаваш така, ще откарам и до 10 години Peace

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 21 996
Бу, ако продължаваш така, ще откарам и до 10 години Peace
Joy Фина пропаганда, м? Mr. Green
И голямо 'благодаря' на неуморните преводачи Лилфи и ивИчка!

# 14
 • USA & Germany
 • Мнения: 133
Moите наблюдения в САЩ са че жените от по високо социално положение почти винаги кърмят децата си, имат време да се информират, ходят на "breastfeeding classes", ходят на разни "mommy and me" срещи и т.н. На по бедните жени им се налага да ходят на работа доста скоро след раждането (повечето компании дават не повече от 6 седмици неплатен отпуск...), та те бързо бързо приключват с кърменето. Което е голям парадокс, защото формулата не е евтина, и въпреки че има една социална програма "WIC" която поема част от разноските, все пак не е всичко...
По тази причина ми е много смешно като чуя от някоя префърцунена българка  hahaha"мога да си позволя да дам най-доброто на детето си и затова го храня с формула..."Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт