Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте! Отдавна следя форума, а с някои мами се познаваме и лично!  Wink
Искам да ви запозная с нещо, което открих съвсем случайно, но много ме впечатли. Дано не съм твърде обстоятелствена и не ви отгча, но около мен има твърде малко емпатйини хора, а в този форум "видях" наистина доста.
Един ден в интернет търсих да си сваля картинки. Написах в търсачката "Тибет" и излезе следния сайт: http://www.tashilhunpo.org/panchen.html
Разцъках и се втрещих от това което прочетох там. Ще направя първо едно кратко резюме за Тибет:
Към първата половина на 8 век в Тибет възниква държава. Разпространява се будизмът. Страната попада под зависимостта на Китай, която се запазва до началото на 20 век. През 1911 година последните китайски войски напускат Тибет и той става независима страна.
Китай не признава тази независимост и през 1949 г. изпраща окупационни войски в Тибет. През 1951 година между окупаторите и правителството на Тибет е подписано споразумение, наречено "Споразумение за мирното освобождение на Тибет", което определя взаимоотношенията между Китай и Тибет.
По време на окупацията в Тибет са убити 1 000 000 души, разрушени са 6 000 манастира. Н.Св. Далай Лама е принуден да напусне страната си. Последван е от около 100 000 души. И до ден днешен живее в Дхарамсала, Индия.

В тяхната религиозна организация, Далай Лама е върховният религиозен  и правителствен лидер. Веднага след него е Панчен Лама.

Именно тук е развръзката: тибетският Панчен Лама е бил отвлечен от китайското правителство през 1995г. и от тогава местонахождението му е неизвестно. А тогава тибетският Панчен Лама, Gedun Choekyi Nyima, е просто едно ДЕТЕ. Момчето е родено 1989г.
С това отвличане Gedun Choekyi Nyima става най-младият политически заложник в света.

Това е кратката история. Уеб сайта на който попаднах е официалният сайт на манастира
Таши Лунпо (TASHI LHUNPO MONASTERY). Има една секция, наречена "AMBER ALERT", буквално "кехлибарена аларма" или "жълт алармен сигнал". Там монасите обявяват награден фонд от 32,490 USD за всякаква информация, свързана с момчето и молят за съдействие. Има и секция с петиция, която пледира за освобождаването на детето. Подписах я. После преведох AMBER ALERT на български език и им го изпратих. Свързах се по електронната поща с жена на име Глен Фриймън, която отговаря за тази акция. Жената прие превода с благодарности и той вече е качен на сайта на манастира: http://tashilhunpo.org/amber_alert

Реших все пак да проуча въпроса по-задълбочено. Влезнах в най-различни чуждестранни сайтове (най-вече в немски) и потърсих информация. И намерих! Сумати организации са откликнали и са изпращали петиции до Китай. Дори Кадафи е направил визита в Китай с цел освобождаването на детето, но без успех.

Реших да поустна тази информация тук защото бях потресена: Тибет, не-Тибет, политика, Китай, все едно! Тук става въпрос за едно дете.  Едно дете, държано насила в заточение, без всякаква връзка с околния свят, далеч от родината му ... и то години наред, до ден днешен.
Ужасно е. Пробелемът е, че случаят е политически и дори ООН няма такова влияние. Проблемът е, че за едно тибетско дете, светът не е готов да оказва натиск - децата в беда са толкова много! И на много от тях може да се помогне къде-къде по-лесно!

Но аз мисля, че ние също можем да помогнем, поне малко. Това е e-mail адресът на Glenn Freeman:
glennf@christinafong.com

Можете да помогнете, като прочетете сайта, като подпишете петицията... , за дарения няма да отварям дума, тъй като в България не сме цъфнали и вързали, но все пак на сайта има секция магазин, където има сладки нещица за продан в онлайн шоп чрез ПейПол, които дори и за България не са чак толкова скъпи. Може да се помогне, ако се преведе Amber Alert и на още езици. Не е трудно - файла се прави на Notepad и се се записва във формат UTF - 8, за да може да се чете и от компютър, нямащ кирилица.

Смятам, че това дете трябва да има шанса да оцелее, да се завърне в родното си място, да получи образование и да прави собствени избори. Аз съм политически доста неграмотна, не съм религиозна, но изпитах съжаление към едно дете, лишено от свобода и право на избор. 

Ако имате време и желание, разгледайте сайта и вижте за какво става дума. Ако историята ви трогне, подпишете петицията и напишете нещо тук - предложения, мнения, всичко, каквото ви дойде на ум.

п.п. В последният мейл от Глен, тя ми каза, че започнала да се замисля върху това, в необозримо бъдеще, да организира една обиколка на монасите в Европа, която евентуално да включва и България. Попита ме дали бих могла да помогна в тази насока, като домакин. Аз още не съм й отговорила, защото нямам по-точна информация за това, какво се иска от мен, пък и малко се съмнявам във възможностите си. В смисъл, че съм от сутрин до вечер на работа,  живея в дребно, старо жилище, пък и не знам до колко ще се справя сама. Тъ ... въпросът ми тук е: има ли ентусиасти, които имат желание да преживеят наистина нещо различно и да помогнат на една справедлива кауза? Е да, това е само проект, и то в далечното бъдеще, може и да не се осъществи, но ако има достатъчно луди за връзване  Peace, пишете тук и оставете едно
e-mail-че за контакт! Ако няма толкова луди, кажете си просто мнението!

Дами, благодаря ви предварително за вниманието!   bouquet Дълбок поклон!

 
# 1
  • Мнения: 258
Каква драма! И такъв спам ли се появи? ooooh!

# 2
Благодаря, все пак. Сега поне знам какво е общественото мнение по въпроса и как той изглежда в очите на другите. И това е полезно.

# 3
  • Мнения: 1 722
  Подписах я.

# 4
  • Мнения: 2 614
Подписах, дано има значение...

# 5
2 е повече от 0!  newsm10

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт