Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 311
Картинката е следната:
Намираме се някъде из далечна Африка, имаме под ръка прясно мляко, мерак за сирене и ентусиазъм в излишък. Крайната цел - българско бяло сирене. Как да стане таз' магия? Трябва мая за сирене, която може да бъде осигурена. А по-нататък?  Rolling Eyes
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
когато се подсирва млякото трябва да е топло
около 27 градуса
след това се оста едно денонощие(или 12 часа ->баба ми така го правеше)- да се отдели "маята"за сирене
сместа се разделя на две  отдолу се е отаило бъдещотото сирене и отгоре се е образувала суроватка- събираш твърдата част в тензух и закачаш някаде да се отцеди или притискаш под чиния за да се стегне и да стане във формата на пита
успех
  bouquet
Цитирай


Мнения: 311
Благодаря!   bouquet Ще се пробва, стискай палци.
Цитирай


Мнения: 4 748
когато се подсирва млякото трябва да е топло
около 27 градуса
след това се оста едно денонощие(или 12 часа ->баба ми така го правеше)- да се отдели "маята"за сирене
сместа се разделя на две  отдолу се е отаило бъдещотото сирене и отгоре се е образувала суроватка- събираш твърдата част в тензух и закачаш някаде да се отцеди или притискаш под чиния за да се стегне и да стане във формата на пита
успех
  bouquet

моля за извинение, но сирене не се прави така. Общия процес е около 48 часа, но на няколко етапа.

Първо ти трябва мая за сирене - на 1л. мляко - 2 капки.
Второ - по технология млякото се подгрява до към 60-70* да излязат бацилите разни и след това охлажда до 37*. Само че това на село не се прави, а обикновено се подгрява до 37* - това е нормалната телесна температура. Та като стигне по какъвто и да е начин 37* му се капва маята - според количеството. Добавят се и на 10л прясно мляко 2-3 лъж. разбъркано кисело мляко. Разбърква се хубаво, затваря се съда и трябва да стои на t пак около 30-37* - т.е. на топло за около 3 часа.
Отваря се съда и трябва да се е получило с гъстота на желе - правят се нарези  се с дълъг нож като отгоре трябва да виждаш квадрати с размери 3/3см. и пак оставяш за 2 часа.
Това е достатъчно да започне да се утаява суроватката. Ако не е започнало отделянето и - оставяш още 1-2 часа, но не повече.
Когато и това стане се изсипва в голям тензух или голямо парче марля, но на 2-3-4 пласта, защото е доста рядка. Прави се над кофа или леген, тъй като суроватката веднага започва да се изтича. Окачва се да се изцеди суроватката. Това трае около 1.5-2 часа.
След това се завързва отгоре тензуха или марлята (цедилка) и поставя върху плоскост - дъска или голяма тава, като отгоре се поставя още една такава плоскост и притиска - не с чиния просто, а поне тежест 10кг на 10л  мляко - така ще се стегне сиренето и ще излезе всичката суроватка от него. Това се прави за поне още 3 часа. Ако имаш някаква голяма кутия - квадратна, може да я надупчиш отдолу и поставиш материала с цедилката вътре и така притиснеш - така по краищата няма да е кръгло, а ще получиш правоъгълни парчета сирене.
Та след като притиснато така се изцеди тези около 3 часа вадиш, внимателно обръщаш в тава и махаш тензухи, марли каквото там е.
Нарязваш на бучици сиренето, каквито искаш да получиш.
Осоляваш обилно - тук се прави с едра сол, ситната фина май доста мирише на йод.
Така престоява поне 36 часа да си поеме достатъчно сол навсякъде, като през това време пак пуска суроватка.
След това вече го нареждаш в подходящ съд, а тази получена суроватка я завираш, охлаждаш и прецеждаш, и едва тогава заливаш сиренето.  Сега вече поставяш отгоре чиния - за да не плуват парчетата сирене.
Схранение - на хладно място.

Малко е дълго приготвянето, но щом имаш много мляко и ентусиазъм, може да си направиш една голяма доза от 20 литра и да имаш около 3 кг. сирене. (кравето *пуска* сирене на 7л - 1кг, а овчето - на около 5л - 1кг, всичко това само при положение, че не са ти го продали разредено с вода.
Цитирай

до канала

Мнения: 518
току-що погледнах моята мая за сирене на нея пеше 3-5 капки на литър явно всяка мая е различна аз слагам повече за да съм сигурна че ще се "хване"но с това подсирено мляко приготвям баница става много вкусна.Успех
Цитирай


Мнения: 4 748
току-що погледнах моята мая за сирене на нея пеше 3-5 капки на литър явно всяка мая е различна аз слагам повече за да съм сигурна

наистина на всяка фирма маята е различна, имаше една от която майка ми слагаше двойно и тройно, щото нещо не хващаше. Най-добре е да се чете на шишето колко трябва
Цитирай


Мнения: 311
Много благодаря на всички!    bouquet
Пепчо, с тази информация, ще отворя мандра  Very Happy
Дръж се мляко, на сирене ще ставаш!
Цитирай


Мнения: 9 734
Ох,снощи ядох едно домашно сиренце- такова хубаво беше! HugЗамислих се и аз дали не мога да си направя и някой ме изпреварил с въпроса! Very Happy
Но... май нямам къде да проведа тези сложни процедури,пък няма и от къде да взема некупежко мляко! Sad
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
моля за извинение, но сирене не се прави така. Общия процес е около 48 часа, но на няколко етапа.
Peace определено съм изпуснала един два етапа
 Twisted Evil
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
Много благодаря на всички!    bouquet
Пепчо, с тази информация, ще отворя мандра  Very Happy
Дръж се мляко, на сирене ще ставаш!
после да се похвалиш как е станало
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.