Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 444
Мили майчета,

зная, че имате богат опит в бюрократщината по осиновяването Някои от вас имат смесени бракове, други лични впечатления за осиновяването на българче от чужденци Искам да помогна на италианско семейство да се сдобие с рожба
Какви документи трябва да подготвят преди да дойдат в Б-я? Кажете и други специфики, все пак искам да съм изчерпателна, не да ги разходя до тук и да се окаже, че не съм им казала да си набавят половината от нужната им документация

Предварително ви благодаря!!! smile3525

# 1
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Мила marypopins,
ако и двамата са италиански граждани могат да осиновят балгарче само като инициират процедура пред Министерство на правосъдието. Погледни на www.justice.government.bg, вляво на Дирекция международно-правна закрила на детето и международни осиновявания. Там е и Наредба 3/2003г. за условията и реда- описани са подробно всички документи и срокове. Прегледай и останалите документи- има ги и в превод на английски. Второто важно нещо- необходима е агенция-посредник- има списък на лицензираните в България посредници. И трето (но всъщност най-важно)- най- напред трябва да се свържат със службите в града, където живеят и да започнат там социалното проучване, защото им трябва соц. доклад от Италия. Може италианските служби да настояват посредника да е непременно италианска агенция- тогава да проучат има ли такива и дали те имат партньори в България. И още нещо важно- да се въоръжат с много търпение, защото процедурата може да се проточи много дълго време.
Ако става въпрос за смесен брак и единия е българин- тогава виж следващата тема meldunarodno osinovjavane- там сам посочила линкове, на които сме обсъждали тези въпроси.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 444
Много, много благодаря за изчерпателният отговор.Явно горките хора почти нямат шанс да се сдобият с рожба от Б-я.Вижда ми се адски сложна процедура, която ако доведе до краен резултат ще е след години най-вероятно и детето с увреждания,иначе не виждам шанс. Sad

# 3
 • София
 • Мнения: 1 843
marrypopins, не е невъзможно. Със сигурност няма да стане за два месеца (образно казано), но и за българските граждани, често това начинание е свързано с години подготовка и очакване. По-бързите случаи, почти винаги имат нещо общо с "компромисите".

Понеже по "случайност" съм запозната с италианската действителност и законодателство, ще ти кажа, че ако оттук ти се струва невъзможно да осиновят дете, оттам е абсурдно невъзможно. Скоро гледах предаване по италианската телевизия специално за международните осиновявания. Така или иначе, много италианци избират този вариант, защото - не се учудвай - е доста по-бърз. Там говориха относно осоновяванията от страни, които наскоро са отворили вратите си за това. Имаше семейство, осиновили детенце от Южна Африка. Оказва се, че в момента това е решение за хора, минали определена възраст или бързащи да станат по-скоро родители.

Имаше някакво временно затишие във връзка с едно решение за ограничаване на международните осиновявания, но всъщност всичко се реши с новия закон. Има определени изисквания за да може детето да бъде предлагано за международно осиновяване. Да, има голяма вероятност да им предложат дете със заболявания или от различен от българския етнос. Това обаче не се случва избирателно, само с чужденци. Няма нужда да си напомняме какъв процент от децата в домовете са от ромски произход.

По-горе са посочили страницата, от където могат да вземат нужната им информация. Останалото е въпрос на лични приоритети.
Желая им успех и търпение.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 444
DarZaMen, те са си в Италия и аз се нагърбих да проуча и да им помогна.Нямат възможност да дойдат тук и да стоят дълго време.Идеята е да им спестя колкото мога, като проучване и те след като подготвят всичко необходимо да пристигнат в страната.
Аз доколкото разбирам, тъй като те са над 40 годишни, нямат шансове за бебе, както и за здраво дете.Това с ромският произход е най-малкото, дори мисля че не е проблем за тях.Ние сме зле настроени, тъй като си знаеме местния етнос колко е крадлив, престъпен и т.н., хората не са така предубедени в това отношение. Но водена от факта, че за да им предложат детенце, то трябва да бъде поне три пъти отказано от български семейства, значи става въпрос за сериозно увредено детенце. Не зная, но не съм оптимист като теб, след като прочетох сайта на Мин. на правосъдието.Звучи ми като невъзможно.Освен всичко искат след евентуалното осиновяване детето да престои година мисля в Б-я и чак тогава имат право да го изведат.Как ще си зарежат хората работата, домът и ще останат тук цяла година без да работят.Мъжът има бизнес някакъв, фирма, фабрика, нещо от сорта-как да остави за година всичко, хайде жената явно ще жертва кариера и ако стане майка ще захвърли всичко и ще се отдаде изцяло на детето.Обезверих се, а така ми се ще да им помогна, с това ще помогна и на едно изоставено дете да намери прекрасен дом и родители, да има чудесно бъдеще и неограничени възможности.Не се предавам, но не виждам на практика как ще се получи.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 843
Виж, не е така. Понякога нещата звучат по-тежки, отколкото са всъщност. Особено, ако си убеден в намеренията си решиш да тръгнеш по този път. Жертви се правят от всички. Единици са тези, които запазват стария си начин на живот по отношение на работа и ангажираност.
Ще ти пратя на лични координатите на една италианска асоциация за международни осиновявания, която има филиал в България. Те ще ти дадат цялата ти нужна информация.

Хайде малко да те обнадеждя. Не е тайна и не крия, че Ирина е от ромски произход. Осинових я през декември миналата година. Малката имаше вече три отказа! Детето е здраво, по-здраво както каза една лекарка от домашно гледано дете. Умна, бързо се адаптира, въпреки че вече е големичка. Всъщност е прекрасна! Не съм и мечтала за такова невероятно дете!
Защо има три отказа? Двата пъти изобщо отказали да отидат да я видят, защото социалните не скрили произхода й. Пред мен също не са го крили. Третия път - не жената не й било трепнало нищо. Обадиха ми се с недоверие и сякаш вече убедени, че ще я вписват в регистъра за международни осиновявания. За "жалост" аз, обаче й "отнех" тази възможност!
Разказвам това, за да кажа, че не бива да се обезверяваш. Така или иначе, прди да им се наложи да дойдат трябва да изпратят нужните документи в Министерството. Мисля, че срока за отговор беше 10 или 14 дни. До тогава ще знаят вече какво да правят и как да се организират, а после просто ще ти направят едно пълномощно и ти ще им движиш нещата. Има случаи, в които кандидат осиновителите чужденци, дори не виждат детето си, давайки съгласието си. Идват толкова пъти, колкото им е възможно. Това за годината престой в страната ми е ново. Наистина не знам за такова условие.

Гледай как те амбицирам! Особено като се има предвид, че не съм много за международните осиновявания... Wink

# 6
 • Осло
 • Мнения: 1 062
Здравей marypopins  , наистина не е невъзможно, просто трябва да са подготвени да чакат. Регистрите на деца за международно осиновяване са два, единия е за деца с 3 отказа от бг семейства, а другия плюс специални нужди ( т.е. тежки диагнози). На твоите приятели им трябва социален доклад и разре6ение за осиновяване от Италия и посредник. Но това те трябва да си уточнят в Италия. Имам познати, които чакат да осиновят дете от България, на никой не е споменавано за 1 година престой  в Бг. Различното е, че те трябва да посетят детето 2 пъти преди да го осиновят, като всеки престой е определен брой дни. Едната ми позната чака 1 година, другата чака 3 години и се отказа януари след като откриха, че е бременна с близнаци:) DarZaMen е права, на тях не им прави впечатление изоб6то произхода на детето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт