Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2007, 10:04 ч.

"не разговаряй с непознати"

 • 1 746
 • 27
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 405
Една случка неотдавна   ми напомни, че аз изобщо досега не съм се сетила да обясня на детето си, че не всички хора са добронамерени към децата, и за евентуалните опасности от заиграването с непознати възрастни. Мойто хлапе  е много  общително и дружелюбно и е готово да се заиграе и тръгне (не дай боже) с всеки.  Опитах да му кажа, че има и такива хора, които  отнемат деца от родителите им, обаче видях, че това го изплаши. А не искам това да става.  Вие какво правите по въпроса?

# 1
 • Мнения: 7 604
Първа глава на "Майстора и Маргарита"   Grinning

...защо да не разговаря с непознати  ? ...... прекалено е доверчив ли ....тогава може би е по- добре да се изплаши и да си има едно на ум , отколкото да тръгва с всеки ..... незнам ... колко е годишно детенцето ? .... и колко често остава само, че да срещне непознат човек и да тръгне с него ..... след училище ли имаш предвид  newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 7 140
Ами казвам точно това - че има лоши хора, които искат да отнамат децата от родителите им. И че не трябва да тръгва никога с който и да е /освен членовете на семейството/, назависимо какво й казват и обещават. Че и някои възрастни могат да лъжат /не само децата/ и не трябва да вярва на всеки. Че може да й кажат, че ще й дадат нещо хубаво или ще я заведат при мама, но това няма да е вярно. Като по-малка я бях "инструктирала", ако някой иска да тръгне с него да вика силно "Мамо" и да не тръгва. Същото важи и ако се загуби - да застане на едно място и пак да ме вика.  Не бих казала, че тези разговори са я плашили. Може би, защото й заговорих за това, когато беше мн. малко и често повтарях тъй като малките имат склонност да забравят такива нещо.
Минзухар, така, както гледам, детенце май е колкото моето - на 6 и кусер. Ако е така, малко си позакъсняла с този разговор. Нормално е да се уплаши, тъй като на тази възраст напълно разбира какво имаш предвид, докато по-малките го възприемат по-бавно и съответно "безстресово". Моята дори ми философстваше, че ако чичото кажел, че ще я води на сладкарница, щяла да тръгне, а ако види, че не тръгват по "правилния път" да се отскубне и да избяга.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 10:30 от Лекси

# 3
 • София
 • Мнения: 1 103
И аз много му обяснявам, защото той е такъв, че отива и започва да си лафи с хората, хич не е притеснителен. Много ме е страх от това, защото всякакви ги има.

# 4
 • Мнения: 7 604
И аз много му обяснявам, защото той е такъв, че отива и започва да си лафи с хората, хич не е притеснителен. Много ме е страх от това, защото всякакви ги има.

нали го наблюдаваш ... кога остава сам ? ...като дойде време да ходи насам- натам сам, ще бъде достатъчно голям, че да разбира тези неща с лошите хора

# 5
 • София
 • Мнения: 2 405
Не става въпрос за разговори с непознати, затова го сложих в кавички. Просто имаше такъв лаф  който на времето ни внушаваха на нас. Страхувам се да не  тръгне нанякъде, наистина е страшно доверчив и си мисли, че всички хора са добри. На 6 г. е, напр. последната случка беше на поредната ни екскурзия. Играеше си сам отвън пред хотела и се запознал с един чичко, говорили си и се разбрали след обяд пак да се срещнат на същото място, за да му покажел каква хубава кола има. И, че това трябвало да си остане тяхната тайна, да не ни казва, че има нов приятел.

# 6
 • Мнения: 7 604
Не става въпрос за разговори с непознати, затова го сложих в кавички. Просто имаше такъв лаф  който на времето ни внушаваха на нас. Страхувам се да не  тръгне нанякъде, наистина е страшно доверчив и си мисли, че всички хора са добри. На 6 г. е, напр. последната случка беше на поредната ни екскурзия. Играеше си сам отвън пред хотела и се запознал с един чичко, говорили си и се разбрали след обяд пак да се срещнат на същото място, за да му покажел каква хубава кола има. И, че това трябвало да си остане тяхната тайна, да не ни казва, че има нов приятел.


 Shocked ...... Ужас .....

# 7
 • София
 • Мнения: 2 405

Минзухар, така, както гледам, детенце май е колкото моето - на 6 и кусер. Ако е така, малко си позакъсняла с този разговор. Нормално е да се уплаши, тъй като на тази възраст напълно разбира какво имаш предвид, докато по-малките го възприемат по-бавно и съответно "безстресово". Моята дори ми философстваше, че ако чичото кажел, че ще я води на сладкарница, щяла да тръгне, а ако види, че не тръгват по "правилния път" да се отскубне и да избяга.

Ами да, знам, че малко съм позакъсняла, но до неотдавна не бях го изпускала от поглед и затова не съм се и сещала вероятно. А мъжа само ме хока, че съм като квачка, никаква самостоятелност не му давам...друга тема

# 8
 • София
 • Мнения: 7 140
И всъщност защо смятате, че трябва да разговаря с непознати в оцъствие на близки!? Разбира се, ако непознат я пита нещо ще отговори, но какъв е смисалът да се заговаря? На тези времена предпочитам да е предпазлива, пък дори и невъзпитана. И не вярвам скоро да я оставя без надзор....
secretgarden, на нашата площадка през лятото е така препълнено с деца, че колкото и да се стараеш, не можеш нон стоп да наблюдаваш детето си. Така че, е добре да бъде инструктирано дори и да си непрекъснато с него.

# 9
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Аз си спомням навремето майка ми как ми обясняваше тези неща, казваше ми
-не разговаряй с непознати, защото има лоши хора, които могат да те откраднат от мама и тати
-ако някой човек те заговори и иска да тръгнеш, за  да ти даде играчка или някое лакомство, не му вярвай. Викай силно "ПОМОЩ"
-винаги поглеждай през шпионката, когато се звъни на вратата и ако е непознат, никога не отваряй вратата. Винаги питай "Кой е ?" Говори с човека през врата, без да отваряш. И ми се обади по-телефона веднага.
-ако се почустваш застрашена от някой и ако си навън викаш "ПОМОЩ" и ако има полицай тичаш при него. Ако си в къщи ми се обаждаш по-телефона, ако неможеш да се свържиш с мен, звъниш в полицията.
-ако някой те задърпа навън, викаш силно, хапиш, дърпаш се, риташ

И т.н. Не ме е наплашила с тези неща, а напротив, тогава разбрах, че има лоши хора от които трябва да се пазя. Никога не съм говорила с непознати.

Имах една случка, като ученичка /1-ви клас/
Звъни се на вратата, аз питам "Кой е ?", мъжки глас ми вика "Аз съм"  Shocked , поглеждам през шпионката, но не се вижда нищо, ония беше си сложил пръстта на шпионката. Аз му казах "Сега ще събудя баща ми, за да говорите с него"  Twisted Evil и веднага се обадих на майка. Ония изчезна. После няколко дни баща ми си стоеше в къщи, взе си отпуска   Simple Smile

 

# 10
 • Варна
 • Мнения: 5 211
Предполагам сте чели това, ако не сте - прочетете го.

# 11
 • usa
 • Мнения: 3 367
можете да тренирате разли1ни подобни "сценарии"

пример :
аз съм непознат 1овек,идвам до теб и ти казвам-ела да видиш едно ку1енце и да си поиграеш с него-ти какво ми отговаряш и пр.

близо до пубертет децата имат много буквално мислене и ако имат готови отиграни отговори ,к са при това одобрени от родителите им е много по-лесно;

друго -прости и еднозна1ни правила по повода,от типа "ако ...-то тогава ти", също важно,защото ако има много АКО-та децата се объркват


# 12
 • София
 • Мнения: 55
Като прочетох темата се сетих, че скоро и аз не съм им говорила на моите по този въпрос. Но иначе като се замисля от по-раничко започнах да им обяснявам и не мисля че са се уплашили. Но трябва да си призная че мене много ме е страх. Като слушам и гледам разни истории. И винаги се чудя какво ги кара тия хора да постъпят така с едно дете.
Предполагам сте чели това, ако не сте - прочетете го.
Мерси за този текст. Винаги като обяснявам си мисля че изпускам някоя ситуация, все имам чувството че не съм казала достатъчно.

# 13
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Разговаряме непрекъснато и с двете. Живеем в малък град, където рисковете са по-малки, но нищо не се знае...
По принцип изобщо не отговарят на непознати, освен в случаите, когато разговорът е пред мен или баща им. По-добре да ги сметнат за невъзпитани, отколкото общителността им да им изиграе лоша шега.

# 14
 • Мнения: 2 538
Ох, болна тема за мен! Ама как ще му обясниш кой е непознат?В случката, която описва Минзухар например, чичкото вече не е непознат; нали вече са се запознали.Препоръчвам ви най-горещо една книга на          Лияна Панделиева , но за съжаление забравих как се, казваше защото от 1 година съм я дала на госпожите на дъщеря ми

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт