Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2007, 14:02 ч.

Най-интересното или значимо откритие

 • 905
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 341
Здравейте!
Вече участвах в една тема, която ми подсказа идеята за тази.

Кое е научното откритие, което ви е впечатлило най-много?
Има световни класации за научни открития.
Има световни награди.
Има и непризнати открития, преоткривани десетилетия по-късно.
Има открития, направени едновременно от двама откриватели независимо един от друг.
Има полезни, има и гибелни открития.
Има и страхотни куриози, станали причина за някакво откритие.

Аз ви предлагам всеки, на когото му е интересно, да напише най-любопитното, за което е чел или чувал.
Тък и... ако сам е направил такова.

Последна редакция: нд, 25 фев 2007, 16:23 от Холограма

# 1
 • Мнения: 7 613
.. запалката, душа , гащите, канализацията, електричеството

# 2
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Имаше един българин, който беше открил как да задвижи автомобил само с вода, т.е воден двигател (имаше предаване за него преди много години по българската телевизия). Обаче се покри мистериозно newsm78. Дали не беше заплаха за петролния бизнес?

# 3
 • Мнения: 7 613
Имаше един българин, който беше открил как да задвижи автомобил само с вода, т.е воден двигател (имаше предаване за него преди много години по българската телевизия). Обаче се покри мистериозно newsm78. Дали не беше заплаха за петролния бизнес?

И аз съм чувала за това .....

# 4
 • Мнения: 341
Имах пред вид научни открития, но може и изобретения.

# 5
 • софия
 • Мнения: 352
Компютара ,телефона,упойката/местна,пълна/,дамските превръзки,вентилатора,самолетите и. т.н.
Всички открития са значими и велики!

# 6
 • Мнения: 341
Българин беше в една международна класация и за най-големите фалшификации в науката не толкова отдавна.
Но той беше "едва" на десето място.

Ето и самата класация на измамите:

1. Мистерията на Пилтдаунския човек
Фалшификацията от Пилтдаун - разкрита точно преди 50 години - не е нито най-голямата, нито най-глупавата научна измама в историята, но вероятно още дълго ще остане най-известната.
“Еоантропус доусъни”, или Пилтдаунският човек, бе открит от Чарлс Доусън през 1912 година в погребална могила край селцето Пилтдаун, графство Съсекс. В продължение на 40 години този череп с високо чело и издадена челюст лежа изложен в Кралския природонаучен музей като илюстрация на “липсващата връзка” между приматите и хомо сапиенс.
На 21 ноември 1953 обаче учените го провъзгласиха за груб фалшификат, комбинация от черепа на съвременен човек и челюстта на орангутан…. Палеонтолозите посиняха от срам, а любителите на конспиративни теории пощуряха от възторг и цели пет десетилетия стоварваха върху най-различни хора вината за измамата.
Между “обвинените” бяха прочутият философ-йезуит Пиер Теяр дьо Шарден и Артър Конан Дойл, създателят на Шерлок Холмс.
“Пилтдаун и досега си остава мистерия: не знаем кой, как и защо го е направил, обяснява Крис Стрингър, завеждащ антропологическия сектор в Природонаучния музей. И напомня, че днес търговията с фалшиви фосили е изключително доходен бизнес - парче кост от “праисторически” човек може да стигне до 1000 долара на пазара.

2. Удивителното племе Тасадай
През 1971 Мануел Елисалде, министър от филипинското правителство, откри малко племе от каменната епоха, обитаващо в пълна изолация остров Минданао. Тези хора, наречени тасадай, говореха странен език, използваха само каменни инструменти, живееха в пещери, а облеклото им се състоеше единствено от листа. Световната преса ги превърна в емблема на невинността, в последните оцелели обитатели на Изгубения рай.
Нещастните диваци окупираха водещите заглавия, за тях бе написан бестселър, “Нешънъл джиографик” направи специален филм, а авиолегендата Чарлс Линдберг и кинозвездата Джина Лолобриджида ги посетиха лично. Веднага след това обаче президентът Маркос обяви териториите на племето за резерват и забрани всякакви визити.
Чак след смъртта му през 1986 двама журналисти проникнаха в района и установиха, че племето тасадай живее в нормални къщи, търгува с пушено месо, облича се с джинси “Левис” и говори един съвсем разбираем филипински диалект. Хорицата признаха, че направили целия цирк с пещерите по настояване на Елисалде. Самият министър напусна страната през 1983, като прибра милиони долари от фондацията, основана в подкрепа на “пещерните хора”.
3. Житните кръгове
През 70-те години те се появяваха масово по нивята на Англия, както и по първите страници на вестниците. Идеално симетричните кръгове от стъпкано жито бяха тълкувани как ли не: като резултат от минаването на странно торнадо, от геомагнитното поле на Земята, от тайнствени религиозни обреди и дори от намесата на извънземни цивилизации. Това продължи до 1991, когато двама измамници си признаха, че правели кръговете за собствено забавление, и показаха инструментите, които са използвали.

4. Големият IQ-скандал
Сър Сирил Бърт, професор по психология от Лондонския университет, удиви света, като изследва двойки близнаци и установи, че коефициентът на интелигентност (IQ) не зависи от наследствеността. Това бе най-всеобхватното проучване от този род в историята и донесе на автора си рицарско звание. По негов метод бяха преобразувани приемните изпити за английските училища.
Толкова по-силен бе шокът, когато след смъртта му през 1971 се оказа, че професорът чисто и просто е фалшифицирал изследванията си. Измислени се оказаха не само анкетираните, но дори и сътрудниците, които Бърт споменава в своите трудове. А спорът доколко интелигентността зависи от гените си остава открит и до ден-днешен.

5. Засрамените лаборанти на “Бел”
Ян Хенрик Шьон, обещаващ млад изследовател в знаменитите лаборатории “Бел” в Ню Йорк, публикува пет сензационни научни статии в “Нейчър” и още седем в “Сайънс”. Оценките бяха, че е открил нов път в света на електрониката. Нещо повече - от младия гений се очакваха още по-епохални открития.
Едва през 2002, след четири години слава, Шьон бе уличен, че си е измислил повечето от резултатите. За пръв път в историята си реномираното списание “Нейчър” трябваше да се извини на читателите си. “Признавам, че допуснах различни грешки в научната си работа, за което искрено съжалявам”, коментира Шьон, който днес е 32-годишен и безработен.

6. Извънземният от Розуел
Вече повече от половин век търсенето на извънземни е фикс-идея на хиляди хора. Но истерията по НЛО достигна небивали висоти, след като няколко телевизионни канала излъчиха разсекретени кадри, показващи аутопсията на извънземно същество. Съобщиха, че то е загинало при катастрофа на летяща чиния над Розуел, щата Ню Мексико.
Чак през 1995 Американският комитет за проучване на паранормалните съобщения обяви, че работата е нагласена. Бе опровергано всичко - възрастта на филма, твърденията, че операторът е бил военен, травмите на извънземния. “Записът носи всички белези на очевиден фалшификат”, гласеше изводът на комитета.

7. Божият подпис
През 1726 Йохан Берингер от Вюрцбург публикувал отпечатъци от фосили, открити от него в околностите на баварския град. Сред тези отпечатъци имало цели гущери с кожата, паяци барабар с мрежите им, птички с перата и очите. Но бисерът на колекцията бил камък с ясно личащите староеврейски букви YHVH - като “Йехова”, Божието име. Берингер заключил, че това е подписът на Твореца върху неговото творение, и написал книга в този дух.
Малко след отпечатването й колеги му признали, че си направили шега с него. Легендата твърди, че откривателят пропилял цялото си състояние в опити да откупи всички бройки от злополучната книга.

8. Нещо от нищо
Автомобилите, които се задвижват с вода, и фузионните генератори, които произвеждат повече енергия, отколкото използват, са между любимите теми на псевдоизобретателите.
Съобщения за пробив в тези две области се появяват с влудяваща периодичност. Още през 1813 някой си Чарлз Редхефер натрупал солидна сума с откритото от него перпетуум мобиле. Хиляди нюйоркчани платили по долар, за да видят “изобретението на века”. На пръв поглед машинарията действително се задвижвала съвсем сама. Магията била развалена от някакъв скептик, който откъртил една от дъските на подиума и видял под нея ремък, чрез който един старец въртял машинарията от съседната стая.
Но мечтата е още жива. Пред 1994 Си Би Ес излъчи серия репортажи за Джо Нюман и неговата “Машина за енергия”. “Сложете една такава в дома си и ще забравите сметките за електричество”, уверяваше той. Но сметките все така пристигат всеки месец.

9. Съветската пролет на Лисенко
Съветският агроном Трофим Лисенко се прочул през 1929, когато провъзгласил революционната “вернализация”. Замразил и накиснал зимна пшеница, след което я засял редом с лятна. Оказало се, че зимната дава почти два пъти по-добра реколта. Всъщност “вернализацията” се оказала стара хитрост на украинските селяни, а експериментът на Лисенко бил проведен само на едно скромно късче земя в градината на баща му. Въпреки това агрономът твърдял, че подобрените характеристики щели да се предадат и на следващото поколение - все едно родители, които се занимават с вдигане на тежести, да очакват детето им да се роди с големи бицепси. Това научно схващане и досега носи името “лисенковщина”.
На Сталин обаче му допадали енергичните селяни, обещаващи големи успехи, затова Лисенко за дълго време оглавил съветската биологична наука. Едва 12 години след смъртта на диктатора, през 1965, екип от учени се осмелил да изобличи трудовете на Трофим като откровена измама.

10. Българският звезден миг
През 1999 екип от лабораторията “Лорънс Бъркли” в Калифорния, начело с българския физик Виктор Нинов, триумфално съобщи, че след бомбардиране на олово с частици криптон са открити два неизвестни досега химични елемента - съответно номера 116 и 118 в таблицата на Менделеев. “Прескочихме през едно море на нестабилност към остров на стабилност, точно както предсказа теорията още през 70-те”, писа Нинов в авторитетното “Физикъл Ревю”. Държавният секретар на САЩ по енергетиката Бил Ричардсън нарече новината “поразително откритие, което отваря широко вратите към опознаването на атомното ядро”.
През 2002 обаче и двете открития бяха кротко опровергани, а Нинов бе уволнен от лабораторията заради фалшифициране на данни. “Природата е най-добрият тест за откритията, коментира един от директорите на “Лорънс Бъркли”. - За да признаем един експеримент, той трябва да може да бъде повторен.”

# 7
# 8
 • Мнения: 8 469
електричеството
не мога да дам конкретен пример но изследванията на човешкия ум и съзнание също могат да бъдат причислени към най-значимите.


а това което е дала сикрет е поредното доказателство че древните са знаели доста повече от нас. само дето не са използвали съвременните научни понятия.

# 9
 • Мнения: 7 613
... най- странното е, че и атомите се групирали в подобни структури   newsm78  ...... те атомите са си в нас, ама кой да ги чуе  Whistling

# 10
 • Мнения: 1 671
Пастьоризацията, противозачатъчните таблетки, компютъра и дигиталния часовник - българска гордост, памперсите, телефонът и още други

# 11
# 12
# 13
# 14
 • Мнения: 1 671

Що бе, Сикрет, нали са въпрос на личен избор, дават свободата да избираш. Който не иска, не ги пие.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт