Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2007, 19:55 ч.

Ново ЕГН на осиновено дете

 • 4 467
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 128
Сравнително скоро от форума разбрах, че на вече осиновените деца заедно с новите имена е дадено и ново ЕГН. Можете ли да ми кажете това законова практика ли е или само в някои случаи се сменя ЕГН-то? Или може би е трябвало изрично да се спомене преди делото? Предварително благодаря на всички.

# 1
 • Мнения: 677
Здравейте.
ЕГН-то се сменя автоматично, т.к. се вписват новите родители с техните ЕГН-та.Това става чак когато си го вземете у дома с решението от съда и се ходи в общината и т.н.Името не е задължително да се сменя,имам напредвид първото.

# 2
 • Мнения: 128
Благодаря за отговора.Аз пуснах темата, защото ЕГН на моето дете остана същото както преди осиновяването. Решихме,че е нормално, но явно не е така. Бих ли могла да се обърна към някаква институция за проверка и коя е тя? Или да попитам в "Закрила на детето"?

# 3
 • Мнения: 2 722
по принцип първите 6 цифри на детето са година ра раждане, месец и дата а следващите 4 са служебна информация включваща пол, град на раждане и някаква друга служебна информация. Нормално е пълвите 6 цифри да са си постоянни, но другите се сменят защото има промяна месторождението.
Но попитай за всеки случай и в закрила

# 4
 • Мнения: 299
егн се променя  защото се сменя местоживеенето , а месторождението? То променя ли се?

# 5
 • Мнения: 2 722
Праменя се и месторождението - не са ни питали къде да го запишат, но мисля че по подразбиране щом живеем в София се записва в акта за раждане роден в София.

# 6
 • на път
 • Мнения: 2 627
Току що прегледах цялата документация, която притежавам по въпроса и май не мога да дам компетентно мнение от видяното... В решението на съда никъде не се упоменава в решението на съда. Упоменат е обаче номерът на "рожденния" акт за раждане и имената на БМ. Сигурно, ако се сменя мястото на издаване на акта ще се промени и ЕГН (то), но в противен случай ... не ми е много ясно. В епикризата с която ни го предадоха (ние имаме и такава поради ред причини), ЕГН не се споменава никъде. Имам чувството, че това е умишлено избягване на информация ....

# 7
 • Мнения: 358
при даването на новото ЕГН се запазват първите 6 цифри а следващите се променят. Не се променя информацията за месторождението . Старият акт за раждане се консервира от двама служители на общината по местоживеене . Старият акт може да се види единствено от навършило 18 год. дете заявило по процедурния ред че иска това. 
надявам се да съм била изчерпателна !!!

# 8
 • Мнения: 360
егн се променя  защото се сменя местоживеенето , а месторождението? То променя ли се?

Както вече са обяснили подробно ЕГН номера съдържа информация за датата, пола и мястото на раждане.

По подразбиране промяната на мястото на раждане в ЕГН номера съвпада с регистрацията на родителите в личната карта (т.е. ако е София ще бъде София).

ЕГН не се променя повече. То е уникален номер. От тук натам колкото и да се местите си остава същото:)

Не знам друг случай, в който закона да позволява смяна на ЕГН. В случая го приемам като толеранс в полза на тайната на осиновяване.

Сега като се замисля дали нямам някъде по документите старото ЕГН на Боби? И какво би ми помогнало? Че аз знам окръга, в който е роден... А това е от подготовката за среща с биологичните родители:) Но май ми е малко рано  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт