Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 123
Мили момичета, моя позната живееща в Австрия роди здраво момиченце на 14.08.06. Преди около месец главичката на детето започна да расте пипонообразно, в областта натила нагоре /като царевица, както се изразява баба й/. Наблюдава се и лека асиметрия в лицето /сякаш едната половина е леко изкривена.../ на иначе прелестното и напълно здраво до този момент дете. Майката на детето го е водила на лекар - казали са, че размерите на главичката му не надвишават нормата за възрастта. Водиха го и до Германия за някаква компютърна диагностика. Там също са им казали, че май няма проблем,но главата продължава да расте. Според вас какви други изследвания биха дали обяснение за състоянието на детето.
Предварително благодаря!
 

# 1
 • София
 • Мнения: 7 412
Здравей!Аз ти пиша като майка,чието детенце е с хидроцефалия.При това заболяване растежът на главата и добиване на определена форма са основни симптоми.Не казвам,че това е така при детенцето,още повече щом са му правени изследвания.Но,хидроцефалията се вижда на скенер или ЯМР-те са най-прецизни в случая.
Друго,за което се сещам,е че това придобиване на тази форма може да говори и за друго заболяване-краниостеноза.Там обаче аз не съм компетентна,но една майка от форума е и съм сигурна,че ще ти каже полезни неща.
Не искам да те стряскам,просто в нашия форум като се напише за един симтом,ние,като препатили,веднага почваме да говорим за болести. Sad

# 2
 • София
 • Мнения: 2 123
Валенце, много ти благодаря за бързия отговор. Много разчитам на вашия опит именно като препатили.  Hug  Дано всичките здравословни проблеми на слънчицата ви се решат възможно най-бързо и по най-добрия начин!

# 3
 • София
 • Мнения: 1 333
Здравейте!!!
Хубаво е да се направят и метаболитни изследвания, които се назначават от генетик. Нека отидат при такъв специалист и той след прегледа ще прецени какво да го пусне като излседвания. При някой генетични забоялвания има определена форма на глава, разположения на нос, очи, скули, брадичка, лицева асиметрия и т.н. Не е излишно да се направят всички необходими консултации и да са спокойни родителите и близките.
Пожелавам Ви успех и много здраве на детенцето!!!

# 4
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
При всички положения за асиметрията във формата на главичката ИМА причини и те трябва да се открият.
Ако няма хидроцефалия /щом са правили изследвания, макар че не споменаваш какви/, краниостенозата също е вероятната причина за тази деформация. Краниостенозата/едностранна или двустранна/ представлява преждевременно срастване на черепните шевове и се доказва най – лесно с рентгенова снимка на главичката. Правили ли са това изследване?

# 5
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
... казали са, че размерите на главичката му не надвишават нормата за възрастта. ......

Само да допълня, че при наличие на краниостеноза, главичката може да расте абсолютно в нормите, като обиколка и това често заблуждава лекарите, най – вече невролозите. Но се променя именно формата на главичката.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 123
бим-бам, не знам и аз точно какви изследвания са правени... ситуацията не позволява точно в момента да попитма директно...  Confused Нанди, само ще уточня, че майката си прави амниоцентеза и всичките й резултати бяха идеални!
благодаря ви!!!!!!!!   bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 1 333
Скъпа Ирини, знам че е много трудно така да се комуникира за дечко, но ще се опитаме максимално да ти помогнем с информация и ти да се опиташ по правилен и тактичен начин да я представиш на приятелката си.
Не става дума за амниоцентеза в случая с генетичните изследвания, а за съвсем друг метаболитен скрининг, в който се изследва кръвта на момченцето и от него се вижда дали са в норма аминокиселините в организма. Тоест дали всички метаболитни процеси в телцето му протичат нормално. Например има дечица при които липсва определен ензим в черният дроб и те не могат да преработват белтък, др мазнини, фенеланин и  др неща и т.н. И от там следват разни видове болести, увреждания и т.н. Ако всичко се открие навреме, спазват се диети и живота на човечето си върви нормално.

А амниоцентезата е само за малък брой генетични заболявания и не обхваща широк спектър. затова е необходима консултация с генетик.
Бим-бам страхотно ти е обеснила как стоят нещата с консултацията с неврохирург и колко е важно компетентното му мнение след прегледа.
Защото обикновенният личен лекар на детето не може да бъде наясно с всички болести,а е по-добре да те насочи към тесен специалист.

# 8
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Иринии, ако можеш да попиташ какви изследвания точно са правени на детенце, ще ти бъдем още по – полезни в инфото.
Иначе стреляме малко на сляпо  Embarassed

# 9
 • София
 • Мнения: 2 123
Бим бам, нанди, благодаря ви момичета!   bouquet  бабата на малката даде насоки и идеи какви прегледи следва да й се направят /рентген и детайлни кръвни - в случай, че не са направени  Embarassed/. Синът й или гледа да й спести тревоги, или са взети някакви мерки, защото й казал, че нещата са под контрол. Пр всички положения щом разберем какво става, ще ви споделя. Бим-бам, изчетох темата ти за краниостенозата. Както виждам има надежда всичко да се оправи напълно ако още отсега е хванат проблема... Стискам палци и за твоята рожба  Praynig Hug и за всички болни дечица  Praynig
Благодаря ви!   bouquet

# 10
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
... Бим-бам, изчетох темата ти за краниостенозата. Както виждам има надежда всичко да се оправи напълно ако още отсега е хванат проблема... Стискам палци и за твоята рожба  Praynig Hug ...

Да, при краниостенозата най – важното е да бъде направена операция възможно най – рано. Колкото по – рано, толкова по – добре и се свеждат до минимум евентуални поражения от заболяването.

П.П. Благодаря на Господ, дъщеря ми вече е добре!  Heart Eyes 
Но май винаги ще продължавам да се взирам в главичките на дечицата със свито сърце.  Embarassed

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт