Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 фев. 2007, 17:13 ч.

Как да сготвя яхния?

  • 2 867
  • 11
  •   1
Отговори
  • София, България
  • Мнения: 1 717
Здравейте мами, за пръв път пиша във вашия форум. От известно време ме мъчи тази манджа, имам най обща идея как да стане, всеки път я приготвлявам по различен начин, но нещо все ми бяга. Става въпрос за посна яхнийка с картофки, печени чушки и много домати. Не знам как да я сгъстя. Най-добре става с купено доматено пюре, но ще ползвам домати от буркан. Обикновено запържвам лук и моркови (тук май трябва да сложа брашно,обаче става една страшна лепкава каша  newsm78 нещо май не съм много наясно с технологията), добавям доматите и печените чушки, пържа още малко после добавям картофите и вода и чакам да стане. Обаче картофите не се сваряват добре с доматите. Да ги сваря отделно или да сложа доматите в края (но така пък те няма да са сготвени хубаво). В край на сметка или става толкова гъсто, че с нож да се реже, или пък рядко като супа. Пробвала съм и да сложа брашно с вода накрая, но май пак не мога да го уцеля. Помогнете...


Ако на някой не му се чете цялата сложнотия дето написах въпроса ми е:   КАК СГЪСТЯВАТЕ ЯХНИИ?

# 1
  • София
  • Мнения: 24 552
със:
-сварен картоф - намачкан
- картофено пюре на прах
- брашно размито с вода или доматен сок

Брашното го слагаш по малко и след 10 минути, ако не се е сгъстило пак наливаш от размитото брашно.
За да се сгъсти е нужно малко да поври, може би слагаш повече наведнъж и ти се сгъстява много.

# 2
  • Мнения: 5 700
Домати винаги се слагат към края на готвенето. А и нали казваш, че са от буркан. Няма страшно да останат несварени.

# 3
  • Разград
  • Мнения: 3 047
Аз слагам малко вода да се сварят картофите,и когато са почти сварени слагам доматите и оставям да се вари на бавен огън.Така яхнията се сгъстява от самите вече сварени картофи.

# 4
  • Мнения: 331
Задушавам лука и морковите, сипвам картофите и чушките леко да се пръжнат, доливам вода да покрие и варя. След сваряване на картофите - доматите. Ако случайно стане рядка (картофите обикновено я сгъстяват при варенето) малко брашно.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 687
Задушавам лука и морковите, сипвам картофите и чушките леко да се пръжнат, доливам вода да покрие и варя. След сваряване на картофите - доматите. Ако случайно стане рядка (картофите обикновено я сгъстяват при варенето) малко брашно.

И аз така Peace

# 6
  • Мнения: 1 751
 В дълбок тиган запържвам лука и червения пипер (чушки слагам много рядко). След това слагам картофите и също ги запържвам леко. Сипвам повечко вода. Оставям  да ври на бавен огън. Когато почти се е изпарила водата  слагам малко домати от буркан. Изобщо не се налага да й се добавя нещо за сгъстяване.

# 7
  • София
  • Мнения: 3 537
Аз пък допълнително добавям една супена лъжица брашно още в началото след като се позадуши лука ,след това си добавям постепенно останалите продукти  и водата.Ако искам да го сгъстя допълнително, размивам малко брашно в студена вода и сипвам, но рядко ми се случва .

# 8
  • София
  • Мнения: 4 294
Аз пък допълнително добавям една супена лъжица брашно още в началото след като се позадуши лука ,след това си добавям постепенно останалите продукти  и водата.
Не ми се налага да сгъстявам като сложа запеченото брашно в началото след лука   chef

# 9
  • София, България
  • Мнения: 1 717
мерси мами, и аз сложих малко брашно в началото, обаче след като лука беше вече упържен (сигурно затова не стана на каша като друг път) после печените чушки, картофите и водата, и като се посвари добавих доматите. Стана невероятно, най-после я уцелих тая манджа, вече ще взема да я запиша в тефтера, че до другия път пак ще я забравя

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 383
вече си сготвила,но още малко съвети за следващия път: за да не прекалиш с брашното,мярката е 1 заравнена суп лъж.брашно на порция.Ако готвиш за двама -слагаш 2 лъжици и си готова.Хубаво е брашното да е предварително препечено.
  Вместо брашно можеш да използваш натурално нишесте(то се използва при всички готвени ястия в консерви),вкусът не се променя,яденето може и да се замразява без проблем.

# 11
  • София, България
  • Мнения: 1 717
вече си сготвила,но още малко съвети за следващия път: за да не прекалиш с брашното,мярката е 1 заравнена суп лъж.брашно на порция.Ако готвиш за двама -слагаш 2 лъжици и си готова.Хубаво е брашното да е предварително препечено.
  Вместо брашно можеш да използваш натурално нишесте(то се използва при всички готвени ястия в консерви),вкусът не се променя,яденето може и да се замразява без проблем.

мерси много за съветите,само не разбрах-заравнена с.л. на порция, но ако манджате е повече-например 6-7 порции, тогава слагам толкова с.л. ли? А за нишестето, пак ли е същата пропорция, знам, че като готвя със купено доматено пюре няма нужда да слагам брашно явно защото то си има нишесте  newsm78

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт