Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 205
Знаете ли как се приготвя пица Калцоне не само плънката, а и блата.  Smile
Цитирай
По принцип пиците ги правя с хлебно тесто.

Рецепта за хлебно тесто:
1 кг брашно
20-25 г прясна мая (или 1,5 ч.л. суха)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2-3 с.л. олио

Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода заедно с 1 ч.ч. брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло. След като маята шупне, се добавят и останалите продукти, както и още малко хладка вода. Меси се, докато тестото стане меко като ухото (там, където се слага обица). Тестото се покрива с кърпа и се държи на топло, докато втаса. Премесва се, покрива се и след 20-30 мин с него може да се работи.
Аз го слагам в хладилника за една нощ веднага, щом го замеся, така то става много по-крехко (в голям найлонов плик, вързан отгоре така, че да има място за тестото, като увеличи обема си).

От тестото се взима едно парче, разточва се на кръгла кора, дебела до 1/2 см и се слага плънка върху едната половинка: доматено пюре, парченца варено месо или шунка, краставички (кисели или пресни), царевица, маслини, топено или пушено сирене, кашкавал. Захлупва се с другата половинка. Краищата леко се защипват, за да не изтече плънката.
Слага се в намазнена тава, оставя се на топло за 15-20 мин, докато се загрее фурната до 180-200 градуса и се пече.
Една моя хитринка - наведнъж в една тава пека две пици калцоне, като гледам да не са плътно една до друга, че се залепват.
Като се запече пицата, може да се наръси с настърган кашкавал. Някои практикуват и намзването на кората отгоре с доматено пюре, но на мен този метод не ми допада.
Цитирай


Мнения: 205
Задължително ще опитам така да я приготвя, само да спра диетата си  Laughing
Цитирай
Svetla_,
Открих интересна рецепта със снимка на неаполитанско калцоне
Цитирай


Мнения: 205
ммм много вкусни изглеждат  #Shocked
Цитирай

Пловдив

Мнения: 217
Ето и моята пица.От скоро я правя и престанах да правя други пици,това е най -сполучливата рецепта на която съм попадала!

Пица "Калцоне"
за 4 порции:
11/2 ч.ч.топла вода
1 пакет суха мая
2с.л. зехтин(олио)
1с.л.сол
4ч.ч.брашно

2 големи червени пиперки
2 с.л.зехтин(олио
350 гр.лук ( по възможност червен), нарязан на тънки колелца
4 парчета пушена наденица, нарязана на кръгчета( аз сложих бекон и стана вкусно)
4ч.ч. настърган кашкавал
4с,л,ситно нарязан риган(орегано)

Слага се ч/1/2 ч.ч. вода в дълбок съд. Изсипва се маята, разбърква се и се оставя за няколко минути да се разтвори. Добавя се олиото и солта. Брашното се прибавя с бъркане и постепенно. На посипана с брашно маса се меси до получаване на еластично тесто(до мекост на ухото както се казва), ако е необходимо се посипва с малко брашно и пак се меси. Намазва се голям съд с масло и се слага тестото(аз ползвах тенджера от тефлон, ама голяма, понеже се надува доста), покрива се съдът с капак или фолио. Тестото се оставя да втаса за около 1 час и 15 мин, докато му се увеличи двойно обема.
Изпичат се пиперките, обелват се и се нарязват на лентички. В загрято илио се запържва лукът до златисто, вади се и се слага на кухненска хартия или решетка. В съд се смесва настъргания кашкавал и нарязания на ситно риган, чер пипер и сол на вкус.
Разделя се тестото на 4 топки и всяка се разточва в диаметър около 20 см.
Слага се 1/3/ ч.ч. от кашкавала върху половината кръг, като се остая 2 см по края пазно за залепване, покрива се с 1/4/ от лука, 1/3 ч.ч.кашкавал,, 1/4 ч.ч. от наденицата, 1/3 ч.ч. от кашкавала и накрая 1/4 от пипера. Прегъва се на две и се залепват краищата като се притискат добре, надъпчва се повърхността с вилица. Пече се в съд намазан с масло до златисто кафяво.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.