Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 267
Здравейте!
Налага ми се да се цедя и да храя бебето си, но понякога ми остава доста кърма, а бебето заспива и не може да я изяде на веднъж. Буди се след полвин-един час и пак похапва. Ако  сложа кърма в хладилника (не във фризера да замръзне), колко време може да се съхрани? Имам предвид ще и стане ли нещо за 1-2 часа?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 950
В хладилник кърмата издържа 24 часа. И аз така съм правила и съм нямала никакъв проблем.  Peace

# 2
 • София, център
 • Мнения: 2 150
В хладилник кърмата издържа 24 часа. И аз така съм правила и съм нямала никакъв проблем.  Peace
и аз така съм правила Peace

# 3
 • Bourgas
 • Мнения: 1 439
Храня Пламена така вече 7 месеца  Peace Даже като изцедя вечерта и я дават сутринта, няма как  Hug

# 4
 • Мнения: 994
В хладилник кърмата издържа 24 часа. И аз така съм правила и съм нямала никакъв проблем.  Peace

това не е вярно, в хладилника кърмата може да се съхранява до 8 ДЕНА при температури от 0 до 4 С

# 5
 • Варна
 • Мнения: 950
В хладилник кърмата издържа 24 часа. И аз така съм правила и съм нямала никакъв проблем.  Peace

това не е вярно, в хладилника кърмата може да се съхранява до 8 ДЕНА при температури от 0 до 4 С
Не споря. Може и това да е вярно. Аз като се интересувах, намерих само до 24 часа, но в интерес на истината не ми се е налагало повече да я съхранявам.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 271
аз знам, че кърма в хладилник се съхранява до 48 часа ( по материали от нета).
а в началото и аз се изцеждах и давах от шише и като не си го изядеше, не го слагах в хладилника, а го държах в бебешката стая. за 1-2 няма да се развали, а ако е в хладилник, трябва да го топлиш после. но съм го държала максимум 2 часа, защото почвах отначало процедурата на 2 часа.
сега вече си ядем директно от гърдите и няма проблем. Peace

# 7
 • Русе
 • Мнения: 167
Ето малко инфо, което намерих:

"...
Как и колко да съхранявате изцедената кърма?

При стайна температура кърмата се запазва около 6 часа. В хладилник, в който температурата е около 4оС – до 24 часа, в хладилна камера при минус 18-20оС  - до три месеца. Така вие можете да си създадете своего рода млечна банка и ако имате проблеми, да използвате храната, която е най- пшодходяща за вашето дете и намалява риска от редица заболявания (алергия към белтъка на кравето мляко, стомашно-чревни инфекции и др.).

Съвети

- Ако ще храните детето около 30 минути след изцеждането на кърмата, не е необходимо да я поставяте в хладилник, но ако температурата в стаята е над 22оС, тогава се налага да я приберете в него.

- Не смесвайте порциите мляко, получени при отделните изцеждания, особено ако сте решили да ги пазите продължително.

- Всяка порция изцедено мляко пазете в отделен съд.
- Допустимо е смесването на две порции непосредствено преди хранене. Най-добре е детето да се храни от шишето, в което млякото е било съхранено. Отбелязвайте върху шишето или колектора на коя дата е изцедена кърмата.

- Замразеното мляко е най-добре да се размразява на стайна температура, на водна баня или в специални детски нагреватели при температура 36 – 37оС.  Не прегрявайте млякото! При високи температури, то губи от ценните си качества!

- Не използвайте микровълнова фурна за размразяване или затопляне на млякото.

- Не замразявайте веднъж размразената порция мляко и не го претопляйте.

- Не пълнете догоре съдовете с изцедената кърма. При замръзяването тя увеличава обема си.


Д-р Адриана Дойчинова
Педиатър "
 

# 8
 • Мнения: 267
Благодаря момичета!
На мен ми трябва да мога да съхранявам кърмата само няколко часа, така че явно може и то доста повече.
ADENA, и на мен ми се налага сега да се изцеждам, защото малката имаше тежка жълтеница и явно не можеше да суче хубаво, все спеше, и не беше нито пишкала, нито акала 4 дена. Беше обезводнена и много жълта. Докторката ни каза че трябва за се храни, да виждам какво изяжда, за да съм сигурна. Затова започнах да се цедя и да й давам. Така успява да яде, и всъщност вече сме бели и пухкави и пълним памперсите здраво. Притеснявам се само дали ще може като укрепне още мъничко да започна пак да и давам да суче, или пак няма да се храни добре така или ще е отвикнала заради шишето. При вас как беше?

# 9
 • Мнения: 994
Ето малко инфо, което намерих:

"...
Как и колко да съхранявате изцедената кърма?

При стайна температура кърмата се запазва около 6 часа. В хладилник, в който температурата е около 4оС – до 24 часа, в хладилна камера при минус 18-20оС  -  ....


ето ти и друга инфо - на английски есори, но сега бързам и нямам време да превеждам, но табличката е достатъчно информативна.

ето и още малко

Defrosting


Thaw milk overnight in the refrigerator, or hold the bottle under warm running water to quickly thaw. You can also place the sealed container in a bowl of warm water for 20 minutes to bring it to body temperature.
Thawed milk is safe in the refrigerator for 24 hours. Do not refreeze.CAUTION: Never microwave breastmilk. Microwaving can cause severe burns to baby’s
mouth from hot spots that develop in the milk during microwaving. Microwaving can also change the composition of breastmilk.

На мен ми се наложи преди 2 1/2 месеца да цедя и бях на консултация с лактейшън специалист - абсолютно същите неща ми препоръча.

ето и от още 2 сайта

How long can I store my breast milk?
The following are some general breast milk storage guidelines:

At room temperature (less than 77°F) for 4 to 8 hours
At the back of a refrigerator for 3 to 8 days
At the back of a freezer for up to 3 months

от сайта на лалече

Storage Guidelines
Storing milk in 2-4 ounce amounts may reduce waste. Refrigerated milk has more anti-infective properties than frozen milk. Cool milk in refrigerator before adding to frozen milk.

Human milk can be stored

at room temperature (66-72°F, 19-22°C) for up to 10 hours
in a refrigerator (32-39°F, 0-4°C) for up to 8 days
in a freezer compartment inside a refrigerator (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 2 weeks
in a freezer compartment with a separate door (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 3 to 4 months.
in a separate deep freeze (0°F, -19°C) for up to 6 months or longer.Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт