Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
 • Мнения: 424
Здравейте на всички.
Искам да попитам някой от вас които са минавали през комися която да определи дали детето им има нужда от ресурсен преподавател,кога се прави това преди да тръгне детето в първи клас.Аз съм от Бургас и когато идваха от Агенция за закрила на детето да правят соц. оценка казаха да им се обадим през май месец когато свърши с предучилищната,за да ни насочат към комисия.Аз си бях спокойна и  чаках да дойде май месец.Каква огромна беше изненадата ми когат преди седмица разбрах,че голяма част от децата от групата на Иван са вече записани от преди 2-3 месеца в желаните училища.Реших да проверя как седят нещата и за мой най голяма изненада се оказа че във въпросните училища вече приема за учебната 2007-2008 е преустановен ,поради запълване на бройките.Зачудих се ако чакаме да дойде май за да минем комися ,ми то вече ще са останали места само в най-нежеланите училища.Не се ли дескриминират тогава по този начин децата ни да учат в училищата където така или иначе трудно се запълват бройките поради слабия интерес.Не успявам да открия законите в който се описваше реда за минаване на комисята и дали децата ни имат некакви предимства при записването ,но силно ме съмнява да е така.
Моля да ми кажете как е минала при вас въпросната комисия или да ми дадете линкове към законите който регламентират самото явяване на комисия и приема в училищата.Ще би бъда многооооо БЛАГОДАРНА . Hug

# 1
 • Мнения: 485
Пухчо, в този форум има отделна тема, която разглежда явяването пред Екипа за комплексно педагогическо оценяване. Отдел "закрила на детето" няма нищо общо с това. Обади се в Ресурсен център-Бургас, за да те ориентират:
РЦ-Бургас
ул."Индустриална" 1, ет.2
056/825239

Ето я и темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=91330.0
Ще помоля модераторите да я "заковат", защото няма смисъл да се пускат постоянно нови теми по един и същи въпрос.

# 2
 • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
 • Мнения: 424
Много благодаря,и се извинявам че пускам вече пускана тема  Embarassed

# 3
 • София
 • Мнения: leet
Искам да ви кажа, че нямаме никакъв шанс да се уредим с "Ресурсен учител", така както си мислите. Според закона, имат право на един ресурсен учител 5 деца с увреждания, които да са събрани на едно място в масово училище или детска градина. Майка ми е дългогодишен служител в Мин. на образованието и лично ходи есента да се среща с експерти в инспектората, повечето от които познава, разбрахме, че единствения изход е да си намерим ресурсен учител, на който ние да плащаме заплатата, понеже отгоре на всичкото сме и в логопедична градина, а не в масова , а пък ако бяхме в масова трябваше да търсим още 4 специални дечица и то..представяте ли си как ще ги обгрижва този учител...Така че, намерихме си за ресурсен учител едно момиче, което завършва психология, плащаме й заплата да влиза по 2-3 часа на ден ( и то един ден сутрин, един - след обед, за да сме извън смяната на една нервна учителка, която избутва Марти с ръце, тъй като е шумен и й пречи), детето свикна вече с този режим, той много стриктно се придържа към всеки режим, даже сутрин сам казва "Днес е вторник и Петрова е сутрин, значи ние сме следобед на училище." Освен това плащаме и процент от заплатата не ресурсната учителка на детската градина. Като виждам, че Марти е все по- социален, заговаря хората в трамвая вече , при това смислено, защото имаше един период на открехване, в който направо досаждаше на хората...си казвам, че си струва. Говорих с една майка в щатите и тя ми каза, че общината й назначава ресурсен учител, чиято заплата плаща пак общината, учителката идва сутрин , взема детето и сле добед го връща...за съжаление..сме в бг. Та, като разбрах това от тази майка и аз написах писмо до нашата община, в което надълго и нашироко обяснявам какъв е проблема и защо не ми се полага по закон ресурсен учител, с молба общината да поеме част от заплатата на ресурсната учителка. Резултатът беше, една неделя ми се обади някаква ресурсна учителка, която ме изпрати в някакъв новосвормиращ се ресурсен център, някъде в Св. Троица беше, отидох там, в училище за деца, лишени от родителски грижи заварих една червенокоса госпожа на над пенсионна възраст, която провеждаше интервчшта за учители, обстановката беше като след война и миризмата беше зловонна, на тоалетна и още нещо...Тя започна да ме обучава как да си възпитавам детето, така че да не ни се качва на главата, каквото беше "професионалното " й мнение от 5 минутното ни посещение ( като предварително изчакахме на миризмата около час да си проведе интервютата) и ми обеща, че ако спазвам препоръките й по отношение на детето, няма да имам нужда от ресурсен учител. Като тръгнахме, Марти ме пита защо ходихме при тази баба.

# 4
 • Мнения: 485
Кезая, не знаех че Марти ходи в логопедична градина. Наистина- няма право на ресурсен учител, защото такива не са предвидени за специалните детски градини и училища, а само за т.нар. общообразователни.
Много ресурсни учители в страната /вкл. и от София/ посещават по 2 или 3 учебни заведения ако не се събират 5 деца със специални образователни потребности,
така че , Пухче, не се отказвай, дори и други деца от същото училище или градина да не са минавали през Екипа з акомплексно педагогическо оценяване.

# 5
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Ами ако в градината/училището няма 5 деца с увреждания???

# 6
 • София
 • Мнения: 7 393
Ами ако в градината/училището няма 5 деца с увреждания???
При нас е така-ресурсната идва за три деца с увреждания,после отива в друга градина и така.Но в нашата градина работи точно с три деца.

# 7
 • Мнения: 11
При нас във Враца не е задължително да има 5 деца на едно място за да имат ресурсен учител. Нашите учители ходят дори и заради едно детенце в някое училище. Отделен е въпроса, че не може да се обръща достатъчното внимание за едно дете, когато времето на ресурсния е накъсано между 3 или 4 училища, и той ходи по 1-2 пъти седмично там. Но не отказваме, дори когато детето е само едно... Така че, настоявайте за учител!

# 8
 • Враца
 • Мнения: 867
Аз също съм от Враца,но ми бе казано ,че трябва да има 5 деца със еднакви увреждания за има ресурсен учител,при това навършили 3г.Ние сме  единствените кохлеално имплантирани и ще чакаме още 4  деца ли?/дано да няма повече естествено/Току що разбрах ,че е в нашия град е открит ресурсен център.А дали ще мога да разчитам на помоща им?...

# 9
 • София
 • Мнения: 7 393
Марги,аз те съветвам да се обърнеш към РИО и те да те свържат с Ресурсния център.Както сигурно си прочела ,ние минахме на комисия в РИО и оттам ни отпуснаха ресурсен учител и психолог,които са от Ресурсния център.Питай,разпитвай,иначе за съжаление информация няма как да получиш.Аз ако не беше форума нямаше да знам,че можем да минем на комисия и да ни се отпуснат специалисти.

# 10
 • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
 • Мнения: 424
Първо да благодаря на Зара за телефона който ми даде.Обадих се вчера за да попитам има ли възможност да минем на експертна комисия преди май ,тъй като в много училища местата са изчерпани ил има много малко останали.За мое съжаление обаче директорката я нямаше така че не можаха да ми кажат нищо ,но получих уверение че днес ще е на работа така че смятам малко по късно да се пробвам пак.
Обаждах се и в инспектората в бургас за да говоря и с експерта по интегрирано обучение ама и нея я нямаше (голям късмет).Много се надявам да се наредят някак нещата и да успеем да минем по раничко защото прочетох от другата тема че е редно да се мине първо комисията а след това те насочват детето към някое училище ,естествено стига родителите да са съгласни.Мисълта ми е че не е редно да го запишем сега ние а след това да се окаже че там няма друго нуждаещо се дете и да се налага да се местим ooooh!

# 11
 • Мнения: 485
Пухчо, в Бургас има мнооого интегрирани деца, така че във всяко училище има поне по няколко. До кои училища живеете?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 710
Комисия към инспектората трябва да има всяка седмица. И на Валенцето и бяха казали да чака до месец май, ама се оказа, че заседават доста по-често. За София - това е всеки четвъртък. Така че питайте - за съжаление е истина, че информацията е кът - ама с търсене и питане - до Цариград.....

# 13
 • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
 • Мнения: 424
Ей не може да не се похваля.
В Ресурсния център се обадих в Бургас и разговарях с директорката.Честно но толкова мил човек рядко се среща.Беше много внимателна и ми обясни всичко което ме интересува с много търпение и разбиране.Дано навсякъде са толкова човечни.В крайна сметка се оказа ,че ние сега можем да запишем детето в което училище решим ,май  месец минаваме комисия ,а с решението на комисията отиваме в ресурсния център и от там вече се свързват с училището където е записано детето .Казаха ми  в кой училища в града има ресурсни преподаватели и по колко деца обучават.Във трите към който сме се насочили има по 8 деца и по един ресурсен преподавател.Обясниха ми че заниманията със всяко дете са по 1 астрономически час три пъти в седмицата или всеки ден по 40 минути.Както предцени преподавателя ,че е по добре.
Това е в общи линии което научих,но получих отговори на всичките си въпроси .О обяснниха ми че трябва да се свържа с регионалния инспекторат където се минава експертната комисия за да подадем там документи.
Още веднъж изказвам огромно благодаря на ЗАРА   за координатите който ми даде newsm51 smile3525 newsm51

# 14
 • София
 • Мнения: 1 710
Браво - още една победа  Hug

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт