Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 март 2007, 16:47 ч.

Майчинсво на неосигурена

 • 4 481
 • 14
 •   1
Отговори
 • софия
 • Мнения: 160
Здравейте!
При бременност ако не си осигурена,колко време имаш право на майчинство,май беше 1 год ако не се лъжа,и към каква служба трябва да се обърна,и в какъв размер е помощта!

# 1
 • Алтернативата
 • Мнения: 934
Аз да отговроря съвсем некомпетентно  Laughing -

1. Имаш право на 100 лева, /мисля че беше, но не съм сигурна, може да е и 150 лв./ еднократна помощ преди раждането , тоест от момента в който влезнеш в 45 дена преди термин.
2. Имаш право на 200 лева, еднократна помощ за родено дете, това не зависи дали си осигурена или не.
3. Имаш право да получаваш една година по 100 лева.

Документи и т.н. за всичките тези неща се подават към Социални грижи към общината където живееш.

# 2
 • софия
 • Мнения: 160
Благодаря ти,значи имам право на 100лв. а не на минималната заплата през тази 1 год.?

# 3
 • Мнения: 1 671
Да, ще получаваш 100 лв за една година.

# 4
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ПО ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА /ЗСПД/Семейните помощи по този закон са:

1. еднократна помощ при бременност;

2. еднократна помощ при раждане на дете;

3. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;

4. месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;

5. целеви помощи за ученици.

За да получите някоя от тези помощи, ако отговаряте на условията, трябва да направите следното:

1. ДА СЕ ЯВИТЕ В ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” ПО ПОСТОЯННИЯ СИ АДРЕС, ОТРАЗЕН В ЛИЧНАТА ВИ КАРТА;

2. ДА ПОПЪЛНИТЕ СЪОТВЕТНАТА МОЛБА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ОБРАЗЕЦ СЪГЛАСНО ЗАПОВЕД № 508 от 13.08.2004 г. за утвърждаване на образци-декларации за получаване на месечни помощи за деца, издадена от министъра на труда и социалната политика, обн., ДВ, бр. 77 от 3.09.2004 г.

3. ДА ПРИЛОЖИТЕ КЪМ МОЛБИТЕ-ДЕКЛАРАЦИИ ДОКУМЕНТИ, КАКТО СЛЕДВА:

Към молба-декларация за получаване на еднократна помощ при бременност се прилагат: 1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 6 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения; 2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3; 3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ; 4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени; 5. лична карта (за справка).

Към молба-декларация за получаване на еднократна помощ при раждане на живо дете се прилагат: 1.оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта; 2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката; 3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца; 4. лична карта (за справка).

Към молба-декларация за получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се прилагат: 1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 6 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения; 2. служебна бележка за размера на пенсията за 6 календарни месеца преди месеца, през който е подадена молба-декларацията, издадена от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) - за пенсионерите; 3. служебна бележка от специализирана институция за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка за времето, през което детето ще се отглежда в семейството; 4. удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик и редовно посещава занятията през предходните 6 месеца от учебната година спрямо месеца, за който се иска помощта; 5. решение на диагностична комисия към регионалния инспекторат по образованието, че детето не може да посещава училище в случаите по чл. 18, ал. 2; 6. удостоверения за раждане на децата, които се отглеждат в семейството - за справка; 7. лична карта - за справка; 8. копие от експертно решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 7, ал. 6 ЗСПД); 9. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 ЗСПД); 10. копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите; 11. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.

Към молба-декларация за получаване на месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година от неосигурена майка (осиновителка /осиновител) и осигурена майка, която не отговаря на условията на чл. 48а и чл. 52а от Кодекса за социално осигуряване се прилагат: 1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 6 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията, за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения; 2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ по образец съгласно приложение № 3; 3. удостоверения от осигурителите за всеки от членовете на семейството, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, че не получават обезщетение по чл. 53, ал. 3 КСО; 4. копие от удостоверението за раждане на детето; 5. копие от експертното решение на РЕЛКК/ЦЕЛКК (само в случаите по чл. 8, ал. 3 ЗСПД); 6. лична карта (за справка); 7. копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите; 8. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (в случаите по чл. 8, ал. 6 ЗСПД).

Към молба-декларация за получаване на целева помощ за ученици се прилагат: 1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 6 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения; 2. удостоверение, че детето (децата) е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище; 3. копие от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (в случаите по чл. 10а, ал. 4 ЗСПД); 4. удостоверение за раждане на детето (за справка); 5. лична карта (за справка).

# 5
 • София
 • Мнения: 5 447
Важно условие, за да получаваш помощите обаче е дохода на член от семейството да е до 200 лева.

# 6
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Единствено еднократната помощ за раждане от 200 лв. не изисква доказването на доход на член от семейството, полага се на всички. Срока за изисването и е до 3 години от месеца на раждане на детето.

# 7
mislq che imash pravo ot sozialni griji po 100lv do navurshvaneto na godinka na deteto i po 18lv detski nadbavki
otidi v obshtinata kadeto jiveesh i tam shte ti obqsnqt vsichko

# 8
ако не съм осигурена през последните 7месеца преди бременността и през самата такава имам ли право на някакви пари месечно и колко са те? newsm78

# 9
 • София
 • Мнения: 1 352
ако не съм осигурена през последните 7месеца преди бременността и през самата такава имам ли право на някакви пари месечно и колко са те? newsm78
Ако към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин не си осигурена т.е. не работиш може да получаваш помощи по Закона за семейни помощи за деца - еднократна за бременност, дава се за периода от 45 дни преди термин, в този период се подава и молба. Размера и е 150 лв. Другата е месечна помощ за гледане на дете до 1 година в размер на 100 лв. Детски добавки в размер на 35 лв. Тези помощи може да ги получаваш при условие че доходът на член от семейство е по - малък или равен на 350 лв. за 2009 г. Също и еднократна помощ за раждане тя се полага на всички майки независимо от дохода. Молби декларации се подават в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
В тази тема може да видиш по подробно и необходимите документи http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=405235.0

# 10
 • варна
 • Мнения: 64
запис Peace Peace

# 11
Здравейте!Аз съм нова в този форум.Въпроса ми към вас мами е следният: Бременна съм в 9 месец не работя, но за да получа  еднократна помощза 45дни преди раждане трябва да представя медицинско удостоверение от АГ.Той казва ,че няма такава бланка.От къде мога да намеря тази бланка и само той ли може да ми я издаде?  
Моля за Вашите отговори!!!
                                

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
muzata777 ,медицинсто удостоверение е силно казано.Трябва да ти издаде бележка,че си бременна и кога ти е термина.Лекаря трябва да е наясно.Може и друг да ти го издаде,който знае какво е .

# 13
АГ ми е издал бележка, че съм бременна и кога ми е термина,но от социални в Слатина ми я върнаха и ми поискаха медицинско удостоверение. АГ работи в Шейново и каза,че не знае за такова удостоверение.Моля,кажете ми откъде мога да взема тази бележка!!!  

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
muzata777,социалните тогава се провят на интересни.Искай те да ти дадат образец на великото им удостоверение

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт