Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2007, 22:05 ч.

Нощно напикаване - ІІ

 • 653
 • 2
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16 087
Извинявам се, че пиша отново, но понеже същият въпрос задавам в друга тема, макар и с аналогично заглавие, но неповдигната от мен се съмнявам, че д-р Слънчева може да не ми отговори там.
Въпросите, които ме притесняват са следните:
Аз самата съм страдала от проблема нощно напикаване до 8 годишна възраст. Заболяването, защото то си беше такова, се оправи след проведен курс на лечение във Варна със серия от 2 или 3 спинални инжекции, поставени от лекар- специалист по нощното напикаване, но от тогава са минали много години. Естествено, не знам какво е било лекарството, нито кой е бил лекарят. Знам също, че той ми предписа задължително обеден сън, тъй като бях изключително подвижна и с възбудима психика, през деня не спях от 2- годишна и по цял бях в движение. Това обаче се отразяваше на нощния ми сън- изключително дълбок, направо като кома, от него просто не можех да се събудя. Дори и до днес си спомням, как усещах, че ми се ходи до тоалетна, но не можех да се събудя. Също така не биваше да се мокря със студена вода /напр. да не ме вали дъжд, това няма нищо общо със суеверията, трябваше областта около кръста ми постоянно да е затоплена и изстудяването веднъж ме върна назад точно след един дъжд/ не трябваше и да пия течности преди лягане.  Както и да е- проблемът се оправи след едногодишно лечение и стриктно придържане към съветите на лекаря.
Съпругът ми също е страдал от такъв проблем и то доста по- сериозно, чак до 12-13 години.
Сега имам две деца. Големият ми син от едно годишна възраст започна да ходи на гърне и на две и половина вече махнахме и нощния памперс. Проблеми с напикаването не е имал. Малкият е още бебе, на 10 месеца и притесненията ми са свързани с него. В тази връзка задавам и въпросите си:
1.Какви са основните причини за нощното напикаване при децата?
2.Какво е лечението при различните причинители на този тежък проблем? /За мен е изключително тежък, говорила съм в последствие и с родителите си, а имам и много ясни лични спомени/
3.Доколко проблемът се унаследява и можем ли при фамилна обремененост да се избегне по някакъв начин проявяването му при децата?
Предварително Ви благодаря за отговорите.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 414
Повдигам тема, останала без отговор.

# 2
 • Мнения: 5 760
  Здравейте! Нощното напикаване е сериозен проблем. Не е наследствен.
  Причините за нощното напикаване могат да бъдат:
   анатомични- дефект в областта на лумбалната област- затворена спина бифида.
  психологически- стрес неспокойствие при детето от дадена ситуачия, както и неправилен режим на хранене.
  При нощното напикаване се препоръчва първо да се отхвърли анатомичната причина и след това
  [/list]хранене най-късно до 20 ч. с по- суха храна. Да не се консумират много течности след 17 ч.
  [/list]Да не се гледа телевизия и да се играе на компютър- да няма превъзбуда.
   Да се насърчава поне веднъж през нощта да се изпишква.
   Допълнително да се отстрани по възможност, ако има такъв стресиращия факторКъм лечението се включва и медикаментозно лечение.
   При всички случаи лечението изисква консултаия с детски ендокринолог и психолог.[/color]

  Редакция на ключовите думи на тема  Общи условия

  Активация на акаунт