Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 март 2007, 12:02 ч.

Какви духовни ценности предаваме на децата си

 • 1 737
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 109
Предаваме ли на децата си някакви духовни ценности и дали не сме се посветили само на това да оцелеем и да трупаме само материални блага. Колко пъти сме им разказвали за културата и историята на народа ни . При мен например се случва рядко. А мисля че не трябва да е така.
"Децата се нуждаят повече от примери отколкото от критики"-Ж.Жуберн family4

# 1
 • Мнения: 4 589
                Най-краткия отговор на въпроса ти:Такива,каквито ние притежаваме.Нещо ,което го няма у теб,просто не можеш да го предадеш.А то с приказки не става. Mr. Green

# 2
 • Мнения: 1 889
Такива, каквито ние притежаваме...
Разбира се!

И това, което ние знаем - показваме, разказваме, обсъждаме... Съобразено с възрастта на децата ни.
Националният флаг на покрива целогодишно, а не само на трети март, 100-те национални туристически обекта, които посещаваме с предварителна подготовка, винаги когато можем...
Въпросът предполага много отговори.

# 3
 • Мнения: 109
Да съгласна съм съм че първо трябва ние да ги притежаваме но дали успяваме да ги предадем.Защото родител които  непрекъснато говори колго голяма е ползата от книгите а в свободното си време се излежава пред телевизора не звучи убедително. И има вероятност децата да не повярват на думите ни.
"Възпитанието може всичко.То е в състояние да произведе даже гении"-Хелвеций smile3529

# 4
 • Мнения: 3 367
това ще стане ясно след около 15-18 години в нашия дом..
традиция,култура,морал и ценност не могат да се прелеят зорлем,не е като да ги забъркаш със сладко 1е да се преглътнат без да разбере дете..правим каквото можем и намираме за редно,но какъв 1овек е детето има също огромно зна1ение за "предаването";
не се  напъвам излишно,правя/1ета/показвам това к ми се струва редно и нужно,кой какво разбира и пази не ме тормози толкова..
*
за "матер.блага"имаме доста то1ни правила у дома и не ме тревожи потенц.риск от прекалена ангажираност с тях..

# 5
 • Мнения: 1 470
  И аз също се опитвам да ги възпитавам да бъдат човеци,да ги уча да уважават другите,да бъдат горди че са българи,но светът е толкова сложно нещо...Всички сме се превърнали в зверове,надлъгваме се един друг,прецакваме се,и после се извиняваме за това с това че сме българи...
   За четенето четем...Вечер легнали в креватите си задължително четем,а който още не може разглежда,на масата винаги се събираме заедно за вечеря,говорим...Играем заедно на семейни игри,ходим на разходка в планината,на прощален концерт на Георги Минчмев,на 6 септември на парада,на трети март,винаги участваме във празници като Поклади,Тодоров ден,Цветница и др.в нашият квартал те са просто традиция,когато попаднем на някое свято място,разказваме с баща им,ходили сме по музеи,по манастири,ходим на църква...Какво още?!Стараем се!Но понякога имам чувството че сме сами...

# 6
 • Мнения: 1 640
Радвам се ,че въпросът е повдигнат и съм съгласна напълно с изказаните вече мнения.Нямам какво да добавя от моя опит,тъй като детето ми още е малко за целенасочени и системни въздействия в тази посока.
   Подразних се ,че темата бързичко е отишла на втора страница,защото може би става в-с за духовни,а не за материални неща.Дано постъпят нови мнения.Ще почерпя идеи от вашия опит,които да приложа в близкото бъдеще!
   

# 7
 • Мнения: 109
Какво по хубаво нещо да предадеш на децата традициите ни. А те не са малко .За да повярват децата в тях трябва да им обясним техния смисъл и тяхната значимост.Иначе думите ни ще бъдат неубедителни.
"Който възпитава едно момиче , възпитава с него едно цяло семейство, а чрез него цяло потомство"-П.Р.Славейков family6

# 8
 • Мнения: 2 722
Много "тежка" тема и не ме учудва че е отишла на втора страница толко бързо - съгласна съм че да предадеш духовни ценности трябва да ги имаш наистина а не само да претендираш че ги имаш. Нека не забравяме че ние сме хората които служат за пример на малките човечета - те ни гледат и ни копират едно към едно. Не съм съгласна че ако едно дете е много малко то не може да започне да изгражда ценностна система - според мен може та дори и с копиране.
Друг е въпроса че забързани да правят пари и кариера по-голямата част от родителите приемат за чиста загуба на време поддържането на традициите.
Аз се старая да се отдава значимото на традициите.

# 9
 • Мнения: 2 700
Както вече са ти отговорили, човек предава на децата си само това, с което разполага като знания, умения , поведение, усещане за живота. Не можем да се надскочим.
Конкретно за нас и нашето дете, смея да твърдя, че правим всичко възможно да формираме една пълноценна личност в смисъл, че не пестим време. Говорим, разказваме, онагледяваме, посещаваме, обясняваме. Стараем се. Но рецепта няма. Времето ще покаже, доколко сме успяли.

# 10
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 187
Възпитанието не е в думите, а в това зад тях.
НИто в примерите  при обясняване на някакво действие или принцип, а в действията и отношението към света, което детето попива всяка секунда.
За това възпитавам себе си, а то стига до детето със сигурност.
Не става аз да съм кариеристка работеща и ден и нощ, гледаща детето само на снимка и да обяснявам че хората са преди парите; на Коледа да ядем пържоли и гледаме телевизия пък на детето да обяснявам... както и да искам да подрежда, а аз да сея бепорядък...
Аз съм научила много от родителите си без да ми обясняват специално, защото така са живели и за мен е най-естественото нещо на света, това което е било пред очите ми.

# 11
 • Мнения: 2 614
Искам да стане добър човек, със самочувствие и увереност. Да знае на какво е способен и да преследва целите си. Не искам да е шушумига и да мишкарува, за да оцелее, но ще се постарая да не е и прекалено нафукан Sunglasses

# 12
 • Мнения: 109
Предаването на духовни ценности от родители на деца е нещо като даряване, това е безвъзмезден жест.Моето момиче много обича да разговаря с баба си на тема как е било по онова време когато те са били деца.Как са празнували сирница, коледа , лазаров ден и др..
Дано този интерес продължи и занапред. newsm03

# 13
 • Мнения: 1 877
Всеки си има свой собствен път

# 14
 • Мнения: 2 959
...Предаваме ли на децата си някакви духовни ценности...Колко пъти сме им разказвали за културата и историята на народа ни...
Djeli, поне се опитвам да го правя, а както е посала Анетте, времето ще покаже резултата. Но от друга страна и аз като Арт Мама се възпитавам и израствам заедно с Дана, опитвам се не толкоз с думите да й обяснявам нещата, а по- скоро със скритият им смисъл. Дъщеря ми е малка, но попива всичко- мимика, жестове, поведение в определени ситуации, емоции. А колкото до културата и историята, да разказвам, чета и самата аз се дообразовам заедно с нейните въпроси.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт