Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

У дома

Мнения: 94
     Искам да ви попитам кулинарни спецове как да изпека крем-карамел без да се пресече? Аз въобще не съм виртуоз в кухнята, а и нямам амбции, но съпругът ми много го обича този десет и съм му обущала да се науча да го правя ? Днес за втори път се пробвах в това направление и пак се пресече този крем ? Сигурно не е сложно, но има някаква тънкост, която не знам и това много ми "мъти водата" .
Цитирай


Мнения: 6 142
Никога не ми се е случвало да ми се пресече крем-карамела, в най-лошия случай е ставал на шупли. Това ли имаш предвид?

За да се избегнат шуплите, е важно водата в тавичката, в която са поставени купичките с крема, да незавира. Постига се като се долива периодично вода. Може да се пускат и кубчета лед.

Ако кремът се "пресича" в класическия смисъл на понятието, вероятно млякото не е било добро.
Цитирай

Варна

Мнения: 2 508
Сваряваш млякото преди да го ползваш за крема. Така ако млякото е лошо ще се пресече преди да си му сложила другите съставки.
Цитирай

У дома

Мнения: 94
Никога не ми се е случвало да ми се пресече крем-карамела, в най-лошия случай е ставал на шупли. Това ли имаш предвид?

За да се избегнат шуплите, е важно водата в тавичката, в която са поставени купичките с крема, да незавира. Постига се като се долива периодично вода. Може да се пускат и кубчета лед.

Ако кремът се "пресича" в класическия смисъл на понятието, вероятно млякото не е било добро.
Да точно това се получава. Интересува ме при какава температура трябва да се пече и едновременно на долно и горно печене ла се остава ?
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 355
Това за незавирането на водата не го знаех  Hug Точно днес съм решила да правя най- после крем -карамел, дано ми се получи  Very Happy
Цитирай

Под гъбата

Мнения: 1 113
Предварително сварено мляко, в което разтварям захарта и ванилията. Добавям към яйцата и поставям в чашките за печене. Водата в тавичката е до половината на съдчетата с крема и е хладка. Слагам в предварително затоплена и вентилаторно печене фурна. Намалявам на 150 градуса и пека почти 2 часа.
Цитирай

БУРГАС

Мнения: 1 545


За да се избегнат шуплите, е важно водата в тавичката, в която са поставени купичките с крема, да незавира. Постига се като се долива периодично вода. Може да се пускат и кубчета лед.

Ако кремът се "пресича" в класическия смисъл на понятието, вероятно млякото не е било добро.
Хапка го е обяснила много точно. Peace
Цитирай


Мнения: 159
Аз карамелизирам пет-шест супени лъжици захар. Когато карамелът изстине,нареждам на дъното на тавичката четири кроасана /може и нарязани на филийки/. Заливам със сместа и пека на водна баня в по-голяма тава. Когато е готов и изстине обръщам в тортена чиния.

Когато приготвям сместа, разбивам добре яйцата и ги прибавям в затопленото и подсладено прясно мляко.
Цитирай


Мнения: 533
Пече се на водна баня,както казаха по-долу,но го печеш много време и постоянно доливаш студена вода или лед,а аз и не друсам много вратата на фурната     chef
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 355
Снощи ужасно се изложих с моя крем карамел. Дали някой ще даде обяснение на случилото се?!
 Правих  го в малка тавичка. Отгоре стана много дебела кора  newsm78 Сложих го в предварително загрята фурна, но вече намалена при слагането... Защо се получи така? Ако някой може да ме светне, че да не се дъня повече по този начин  Embarassed А и със захарта съм прекалила...
Цитирай


Мнения: 3 452
Правя карамел и в малки купички и в голяма купа, тъй да се каже за домашна консумация  Wink. Винаги пека на не повече от 150 С, поне час и половина, но не помня да ми е завирала водата  Thinking, само става на мехурчета.....и винаги ми се е получавал.
Мляко не съм варила предварително никога.......
Карамела го правя директно в купичките върху котлона, изстива и после наливам сместта......
Самата смес винаги ми е на око, но на около 1/2 л. мляко слагам 4-5 яйчица, захар на вкус, ванилийка също може.......
Това е. Най-важното е печенето - бавно и търпеливо  Smile
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 184
А моята рецепта е чаша захар,1 л.мляко,ванилия,6 яйца.За карамела-по чаена лъжичка на чаша.Имам 10 чашки,за които дозата ми е точна.Загрявам фурната до 150 С и пека на водна баня поне 1.5 ч.Номерът е в печенето.Аз вода не доливам и пак става добре.Прегрее ли се сместа,шуплите са се появили.И по тази рецепта не става прекалено сладък.
Цитирай

София

Мнения: 115
Снощи ужасно се изложих с моя крем карамел. Дали някой ще даде обяснение на случилото се?!
 Правих  го в малка тавичка. Отгоре стана много дебела кора  newsm78 Сложих го в предварително загрята фурна, но вече намалена при слагането... Защо се получи така? Ако някой може да ме светне, че да не се дъня повече по този начин  Embarassed А и със захарта съм прекалила...

Фурната трябва да е студена, водата също. За да не се пресича не трябва да завира водата. А за да няма шупли тайната е - да не се бъркат яйцата с миксер, а с ръчна бъркалка.
Това го знам от готвач и откакто го правя така винаги е гладък.
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 355
Снощи ужасно се изложих с моя крем карамел. Дали някой ще даде обяснение на случилото се?!
 Правих  го в малка тавичка. Отгоре стана много дебела кора  newsm78 Сложих го в предварително загрята фурна, но вече намалена при слагането... Защо се получи така? Ако някой може да ме светне, че да не се дъня повече по този начин  Embarassed А и със захарта съм прекалила...

Фурната трябва да е студена, водата също...

Благодаря  Hug
Цитирай


Мнения: 1 427
А моята рецепта е чаша захар,1 л.мляко,ванилия,6 яйца.За карамела-по чаена лъжичка на чаша.Имам 10 чашки,за които дозата ми е точна.Загрявам фурната до 150 С и пека на водна баня поне 1.5 ч.Номерът е в печенето.Аз вода не доливам и пак става добре.Прегрее ли се сместа,шуплите са се появили.И по тази рецепта не става прекалено сладък.
И аз го правя по същия начин ,но с чаша и половина захар.Важно за крем -карамела е да се пече на слаба фурна-150 градуса ,като не позволяваме на водата да заври.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора