Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 1 656
Салата с тиквички и патладжани
Солена торта
Брушета с маслини
предястие с патладжан
Пълнени макарони
Пълнени тиквички
Нещо като мусака
Гювечета с кайма
Торта с кисело мляко
Кифлички с мед и масло
Кремче-калорична бомба
Сладкиш с карамелов сос
Мини тортичка
Бърза бисквитена торта
Цветни бисквитени топчета
Тестени бомбички
Костенурки със сирене
Бисквитени сладки

[url=http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=131032.0;topicseen]Салата с кус-кус





« Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 09:43 от sneji_ »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
САЛАТА АСОРТИ
2 сварени картофа
1 сварено яйце
1 морков
20 гр.грах
5-6 стерилизирани гъби
20 гр.шунка
1 кисела краставичка
4 суп.лъж майонеза
2 суп.лъж.кисело мляко
1 суп.лъж.горчица
Картофите се нарязват на кубчета,гъбите се нарязват на ивици,шунката се нарязва на кубчета.
Киселата краставичка,моркова и яйцето са настъргват на ренде.
Подреждате е по ваше желание и заливате със соса от майонезата,киселото мляко и горчицата!


ПИЛЕ ПО КИТАЙСКИПилешко филе или бонфиленца се нарязват на хапки и се мариноват в един белтък, 2 суп.л нишесте и малко сол.Така престоява 20-30 минути.
загрява се мазнина и се изсипват месцата като не се разбъркват докато не залепнат едно за друго.След като се изпържат се изваждат върху салфетка за да се отцедят.
В нова мазнина се запържват зеленчуци според сезона.В момента аз слагам лук на шайби, моркови на ивици и тиквички на ивици.Накрая прибавям 3-4 скилидки чесън.Всичко се прави на много силен огън за да не се разкашкват зеленчуците.Ако искате може да прибавите и гъбки.
Накрая прибавяме месото и заливаме със:в половин чаша вода слагам 2 ч.лъж.захар, 2 суп.лъж соев сос, 2ч.л оцет и малко бяло вино.
Къкри 4-5 минути докато се сгъсти






ЧЕСНОВИ ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА
500 гр. телешка кайма
1 глава лук

1 яйце

1 филия хляб предварително накисната в прясно мляко

сол,чубрица,кимион,1/2 ч.л чесън на прах
 Омесва се хубаво каймата и се оставя няколко часа в хладилник.Оформят се много малки кюфтенца и се пържат предварително оваляни в брашно.Сервират се на шишчета.
« Последна редакция: пн, 05 мар 2007, 18:06 от sneji_ »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ПУШЕНО ПИЛЕ С КАШКАВАЛ
Накъсвате пушеното пилешко месо на малки късчета.Добавяте ситно нарязани кисели краставички,топено сирене,царевица и най-отгоре кашкавал.Запичате за 10 минути във фурната!



ПЪЛНЕНИ ЯЙЦА С ЛУК5 яйца
1 главичка лук
1-2 супени лъжици майонеза
 Сварявате яйцата за около 12 минути
Разделяте ги наполовина и изваждате жълтъците.Към тях прибавяте запържения лук отцеден от мазнината!Сол на вкус.
Пълните половинките белтъци и намазвате отгоре с майонеза



СОЛЕНА ТОРТА С РИБА ТОН
700-800 гр.картофи
1/2 опаковка майонеза
4-5 кисели краставички
1 консерва риба тон
малко масло или маргарин
Сварявате картофите и ги смачквате на пюре с малко масло.
Киселите краставички се настъргват на ситното ренде.
Взимате форма за кекс и я намазвате с маргарин.Слагате половината от картофите като блат.Отгоре намазвате с майонеза и слагате пласт риба тон,отгоре пласт кисели краставички и завършвате с картофите.Много внимателно обръщате кексовата форма в предназначения съд и внимателно отделяте вече готовата торта.Намазвате я от всички страни с майонеза и украсявате по желание.




ТОПЧЕТА ОТ БРОКОЛИ И СИРЕНЕ
200 гр.сварени броколи
200 гр. сирене
1 с.л маргарин или масло
1 с.л смлени орехи
3-4 скилидки чесън пресовани
магданоз
Броколите се пасират и всичко се омесва много хубаво без магданоза.Оформят се топчета които се украсяват със ситно нарязан магданоз!



КЮФТЕТА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА
500 гр.кайма
1 главичка лук
1 яйце
2 филии стар хляб(предварително накиснати
чубрица,сол,черен пипер,кимион
1 консерва грах царевица и моркови
100 грама кашкавал
Всичко се омесва оформят се кюфтета и се пекат около 30 минути при 180 градуса



ЗАДУШЕН ЗАЕК 1 голям заек
3 глави лук
1 кофичка заквасена сметана
500 грама пресни гъби
Черен пипер,сол,чубрица
Заека се нарязва на парчета и се оставя да кисне една нощ в оцет и вода.
След това се измива и се запържва от всички страни.Нарежда се в тавичка.
Лука се нарязва на полумесеци и се запържва ,като накрая се слагат и едро нарязаните гъби.Тази смес се прибавя към парчетата месо.Овкусява се с подправките.
Сметаната се разбива с малко водичка и се залива месото.Покрива се с фолио и се пече около 2 часа на по слаба фурна(около 150 градуса)



ПИТКА
1 кг.брашно
2 яйца
2-3 супени лъжици кисело мляко
2-3 супени лъжици олио
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
1 кубче мая(2 пакетчета суха мая)
хладка вода около 400-500 грама
околоПресяваш брашното(около 1 кг) и в него слагаш солта.Прибавяш яйцата като отделяш единия жълтък за намазване,олиото,киселото мляко и размитата предварително мая в хладка вода със захарта.
Замесваш тесто и ако ти е трудно да месиш го удряй в плота колкото пъти можеш.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ГЕВРЕЧЕТА 1 гр.брашно
1 ч.лъж .сол
1ч.чаша прясно мляко
4 яйца
1 кубче мая
Размиваме маята в хладкото мляко.Правим кладенче в брашното,смесено със солта.Изсипваме маята и добавяме яйцата(един жълтък заделяме за намазване).Месим тестото докато започнат да се появяват мехурчета.Оставя се да втаса 20 минути.
Оформяме гевречета,намазваме ги с яйце и ги печем на 180 градуса до зачервяване




ПИТКИ С КАШКАВАЛ 
250 гр.брашно
180 гр.прясно мляко
1 яйце
50 гр.маргарин
1/2 ч.л сол
50 гр. кашкавал
1 бакпулвер
2 с.л вода

Смесвате брашното с бакпулвера и солта.Добавяте маргарина и бъркате енергично с ръка докато стане на гранулки.След това прибавяте кашкавала,прясното мляко и месите меко тесто.
Разточете кръг дебел половин пръст и режете кръгли питки с чаша или метален пръстен.
Намажте питките с яйцето и малко вода и печете около 15 минути до златисто


КЛАСИЧЕСКИ КЕКС 4 яйца
2 ч.чаши захар
2/3 ч.чаша олио
1 ч.чаша кисело мляко
1 бакпулвер
2 ванилии
3 ч.чаши брашно
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.Прибавя се киселото мляко и на тънка струйка олиото.Накрая се прибавя малко по малко брашното пресято с бакпулвера и ванилията.Пече се в кексова форма около 1 час при 180 градуса!



ПАНДИШПАНОВО РУЛО
За блата:
4 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно
1 ванилия
1 шепа стафиди
1 шепа орехи
За плънката по избор:шоколад,мармалад,крем,сметана


СЛАДКИШ ТИГЪР
За тестото
8 яйца
1 ч.захар
1 1/2 1. брашно
1 бакпулвер
3 с.лъж.какао
За сиропа:
1 1/2 ч.вода
1ч чаша захар
2 ч.лъж масло
Бадемова есенция,ванилия
Глазура:Разтопен шоколад(по желание)
Разбиват се жълтъците с половината захар и брашното пресято с бакпулвера.
Белтъците се разбиват с останалата захар на твърд сняг и внимателно се прибавят към жълтъчната смес.
Половината смес се оцветява с какаото.
Взимате една кръгла тава и два черпака и сипвате по средата на тавата редувайки кафявата и бялата смес едно върху друго.Сместа сама се разпределя и се получава тигрова шарка.
Печете при 180 градуса 20-25 минути.
Заливате със студения сироп и най отгоре намазвате




ФЪЧ
3 яйца
2 ч.чаши захар
6 с.л.какао
1 ч.чаша прясно мляко
2 ч.чаши брашно
1 п.краве масло
1 ванилия
1 бакпулвер
От горе посочените продукти се отделят за глазурата 1 ч.захар,маслото,1/2 от млякото.Всичко това се слага да заври и се оставя да изстине.
От останалите продукти се прави смес за блат като към него се прибавя половината от глазурата.Пече се при 180-200 градуса и още горещ се залива със студената глазура.

Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ПЪЛНЕНИ ГЪБКИ

Във всяка гъбка се слага парченце бекон и кашкавал и се запичат във силна фурна!




СПАНАЧЕНИ РУЛЦА
 1пакет кори
200-300 гр.спанак(пресен)
1 връзка зелен лук
150 грама сирене
50 гр.кашкавал
Запържвате лука и спанака на тих огън,маха се от котлона и се натрошава сиренето.
Взима се един лист прегънат на две и се слага плънка от единия край,а отгоре едно парченце кашкавал.Навиват се рулца и се пекат в загрята фурна за 10-15 минути!





ТОРТА ЦИЦИ
Взимат се 2 по-големи купички и се облепват  с фолио и се редят рулата.Пълнят ссе с крем по т желание(млечен,сметана,готови кремчета)Оставят се да стегнат в хладилника.
Като ги обърнах ги залях с шоколадова глазура и на места сложих разтопен бял шоколад и така я оставих да стегне



ТОРТА

за три блата:
3 яйца
2ч.чаши захар
1/2 ч.чаша олио
1ч.чаша кисело мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
3 ч.чаши брашно
2 с.л какао
Сиропа:1 ч.чаша захар и 1ч.чаша вод и 1 ванилия

Крем:
500 мл.прясно мляко
3 с.л захар
4-5 с.л брашно
1 жълтък
1 шоколад
1 желатин
Сместа за блатовете се разделя на три равни части като в едната се слага какао.Така се изпичат и се оставят да изстинат.
Приготвя се сиропа като се кипва за 3-4 минути.За да не стане каша блата трябва да е студен а сиропа горещ или обратно!

Кипва се прясното мляко със захарта и се прибавя размитото брашно със жътъка.Накрая се прибавя шоколада и се бърка докато се разтопи.

Разтваря се желатина и се изсипва в почти изстиналия крем.

Във форма за торта се реди светъл блат,сиропира се и отгоре кремче,после кафевия блат,сиропира се и пак крем и завършва се със свтлия блат и се сиропира.

Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ТОРТА БАРБИ


ТОРТА КОЛА



ПАК ТОРТА КОЛА


БАНИЦА С КРЕМ
1 пакет кори за баница
1 п.масло
2 ванилии
За крема:250 гр.течна сметана
                250 гр.прясно мляко
                1п.пудинг ванилия
(за тези които не обичат пудинг да прибавят 4-5 с.л брашно,2 жълтъка и 3 ванилии)
След като се направи крема се оставя да изстине напълно.

Започвате да нареждате по 2 листа и мажете с разтопеното масло в което сте сложили ванилия.По средата изливате крема и продължавате да редите корите.Намазвате с масло и печете в предварително загрята фурна.
Оставяте да изстине и поръсвате с пудра захар.





БЪРЗА БАНИЦА

3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода бикарбонат
2 щ.сол
150 гр.сирене(аз слагам и настърган кашкавал)
1/2 ч.чаша олио
брашно около 3ч.чаши
Пече се в предварително загрята фурна.


Когато имам гости слагам и много подправки и я режа на малки хапки за мезенце




БАНИЦА С ХЛЯБ
Намазнявате тавичка и нареждате филийки хляб така че да не се вижда дъното на тавичката.Поръсвате отгоре със сирене и кашкавал и заливате със следната смес:
3 яйца
1ч.чаша кисело мляко с половин ч.л сода бикарбонат
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.чаша олио
1/2 ч.л сол

Пече се при предварително загрята фурна за 15 минути

Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Вкусотийка с месце и картофки 
Нарязвате месцето на малки парченца(аз използвах свинско,но може и друг вид да е).Запържвате в малко олио и оставяте докато се изпари собствения сос и остане на мазнина.Добавяте 2 глави лук,няколко нарязани гъбки,1/2 бурканче доматки,червен пипер,черен пипер и чубрица.Оставяте още малко да покъкри.
Нарязвате няколко картофа на шайбички и нареждате на дъното на тавичка.Изсипвате отгоре сместа с месото и слагате парченца топено сирене.
Печете във фурната поне още 30 минути!


Интересно предястие със сирене 
Нарязвате сиренцето на плочки,намазвате го с мед,поръсвате с галета и смлени орехи и запичате на силна фурна за няколко минути.



Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ВКУСНА ЛАЗАНЯ
250 гр. сухи кори
За червения сос:
1 глава лук
1 пакетче кайма
1 буркан домати
подправки каквито обичате
За белия сос:
2 с.л брашно
250 ср. прясно мляко
половин бульонче
1 скилидка чесън

200 гр. кашкавал

На дъното на тавичката слагам половината от бешамеловия сос.Нареждам кори и слагам от червения сос.После слагам кори пак червен сос и 100 гр. кашкавал.Кори ,червен сос и кори.Най-отгоре слагам останалия бешамелов сос и настъргания кашкавал.
Пека под фолио при предварително загрята фурна около 20-30 минути.След това махам фолиото и оставям да се запече кшакавала.



Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
ПИЛЕ С КАРТОФИ И КАРАМЕЛИЗИРАНА ЗАХАР
3-4 пилешки бутчета
1 кг картофи
4-5 скилидки чесън
1 суп.лъж захар
4-5 супени лъжици соев сос
Карамелизирате захарта в тенджера под налягане и прибавяте малко мазнина и бутчетата(около 2-3 минути)прибавяте сколидките чесън нарязани на едро,картофите и соевия сос!
Затваряте тенджерата и оставяте така около 30 минути!




Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Пица от яйца

Взимате голям тефлонов тиган.Слагате 2-3 с.л олио и като загрее чуквате толкова яйца колкото да се покрие дъното на тигана.След като се понадуят и видите че са готови отдолу настъргвате сирене и кашкавал на ситно ренде и слагате подправки каквито обичате.Обръщате яйцата като внимавате да остане цяло и запичате и отдолу.
Кашкавала и сиренцето се запичат и става много вкусно.Надуват се и изглежда точно като пица.Може да се нареже и малко колбас.
Ето резултата:



Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Свинско в сладко-кисел сос

Запържвате свинско месо на хапки.
В отделен сос се прави сос :
Запържват се 2 супени л. брашно.Прибавя се една голяма чаена чаша бульон.Прибавят се предварително разбъркани 2 с.л соев сос,1 с.л мед и 1 л.л оцет.
Къкри на много слаб котлон докато се сгъсти.Добавя се една шепа малки мариновани лукчета,една шепа орехи и една шепа стафиди.
Този сос няма нужда от сол.Аз гоовкусявам само с черен пипер.
Заливат се хапките месо и се сервира с гарнитура по желание.


Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Замесва се меко тесто от брашно,сол, мая и хладка вода според това колко гювечета ще правите.

Омазняват се купичките и се покриват с тестото.Пекат се в силна фурна.Като изстнат леко се изваждат и се нареждат в тава.Пълнят се с нарязано саламче доматки на шайби и кашкавал и се запичат леко.

Може да се сложи и дръга плънка,но не трябва да е много течна.
Поръсват се със шарена сол и се поднасят топли


Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Интерпретация на рулото Алисиа:

Наредих отдолу пушена пуешка шунка.Отгоре сложих следната смес:нарязани сварени картофи,настърган кашкавал,сирене,3 яйца,копър,черен пипер.Пече се около 20 минути





« Последна редакция: вт, 04 сеп 2007, 09:17 от sneji_ »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Пиле с ориз и маслини



4 пилешки бутчета

1 голяма чаена чаша ориз

20 бр.обезкостени маслини

1кубче пилешки бульон

1 глава лук


 
 
Приготвяне:

Предварително се сваряват бутчетата.(Бульона използвам за супа)

Запържва се лука до златисто,добавя се изчистения и измит ориз и се запържва докато стане стъклен.Накрая се прибавят нарязаните маслини и една чаена чаша вода и къкри докато ориза попие всичката вода.

Прехвърля се в йена,нареждат се бутчетата,добавят се още 2 чаени чаши вода и кубчето пилешки бульон и се слага в микровълновата за 18-20 минути.









 
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656

Вкусни палачинки със сос


6 бр.палачинки

150 гр.кашкавал

За панировката:2 яйца,1ч.чаша брашно,1 ч.чаша галета

За соса:1/2 опаковка майонеза,3-4 супени лъжици кисело мляко,1/2 връзка копър,3 скилидки чесън


 
 
Приготвяне:

Кашкавала се накъсва на парченца върху палачинката и тя се навива като сармичка.Панира се  в следната последователност:брашно,яйце,галета,яйце и се пържи.

Залива се със соса(направен предварително с пасатор)

 






Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.