Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София, кв. Хиподрума
  • Мнения: 118
Уважаема Д-р Слънчева,
обръщам се към вас с молба за разяснение на порядките в родителните домове, и по-специално в Майчин дом.
Предстои ми първо раждане, принудително със секцио, избрала съм Майчин Дом поради добрата репутация както на хирурзите, така и на неонатолозите. Горещ привърженик съм на изключителното кърмене и дълбоко вярвам в незаменимата роля на коластрата при храненето на новороденото.
Тук искам да изредя няколко доста често срещани вярвания, като Ви моля да имате добрината да потвърдите или не тяхната истинност : /изхождаме от предпоставката, че секциото е минало без усложнения, че бебо и мама са добре - 'стандартно' положение/

Вярно или не? :
1. След секцио майката се настанява в реанимация за 24 часа, като бебето й през този период не й се дава, както не й се предоставя възможност да цеди коластра, която да бъде своевременно носена  на бебето й.
2. На бебето се дава изкуствена храна и/или вода до момента, в който майката е в състояние сама да си взима бебето от отделението, за да го кърми в стаята си. /интересува ме процедурата главно след секцио/
3. Слагането на бебето на гърда в първите дни се препоръчва да става на всеки 1-2 часа, това още от раждането, без значение има ли кърма или не, има ли коластра или не - самото сучене стимулирало процеса на образуване на кърма. Има ли реална възможност за това /т.е. за кърмене на всеки 1-2 часа/ в условията на родилния дом?
4. Има ли възможност близък на родилката /след секцио/ да бъде настанен при нея /напр. във ВИП стаите/, това с цел да й носи бебето за кърмене, да й помага при самото кърмене? Или се предполага, че акушерките ще вършат това? При това на всеки час-два?
5. Може ли родилката да забрани да се дава вода и АМ на бебето й? Доколко полезно/вредно е за новороденото да бъде държано гладно през първите 24 часа или повече? Кое е по-малкото зло?
6. Във връзка с даването на вода: новороденото имало опасност да развие гъбички в устната кухина от кърмата, ако след всяко кърмене не му се дава по малко водичка, с която 'да изплакне' устата си - вярно ли е това?


Вярвам, че тези въпроси вълнуват всички бъдещи майки, на които им предстои секцио. Затова и искам предварително да Ви благодаря за вниманието и изчерпателните отговори!

# 1
  • Мнения: 5 760
Здравейте! Аз самата работя в М дом и отговарям за неонатолозите и бебетата там. С радос ще отговоря на всичките въпроси.
1. След секцио се настанява в реанимация действително за около 24 часа- времето за възтановяване. В този момент бебето се захранва на място от акушерка. Това става на 4-6 час от раждането с АМ. Приемът през първите 24 часа са по 5-10 мл на хранене 7 пъти.
2. В момента, когато майката се качи на етажа при бебето и ма желание да го кърми може да и се дава за кърмене през тричаса. Ако майката има желание бебето може да е при нея и да го кърми на поискване, което е най-доброто. Тъй като при жените родили чрез секцио това е трудно- все пак са оперирани им се носят на 3 часа.
3. Ако жената е във ВИП стая може да има придружител, който да и помага освен помощта на кушерката.
4. Ако майката не желае добавка и водичка, в това няма нищо лошо. Всеки ден се минава визитация и бебтата се теглят. Ако то не спада много и това спадане на тегло е в границите на допустимото не се дава добавка. Ако обаче майката няма кърма- прави се пробно кърмете3-4 пъти за денонощие е добре детето да се дохранва до установяване на адекватна лактация. Не е добре детето да е гладно, защото пада нивото на кръвната му захар, става неспокойто и може да получи цианотични пристъпи или промяна в съзнанието, което да наложи по-сериозни лечебни мерки.
5. Бебтата са склонни към гъбични инфекции поради дефицит на имунитета имащ значение при гъбични инфекции. Добре е да получи след храненето малко вода, за да не се задържи мляко- добра среда за такъв тип инфекции.
6. При децата, които са на кърма не се препоръчва даването на вода, но да не се забравя, че всяко дете е индивидуално, а крайностите лично аз не ги препоръчвам.
Все пак крайният избор е Ваш!  bouquet

# 2
Има ли болници в България, които не предвиждат стоене 24 часа в реанимацията и прилагат рооминг ин от самото раждане?

# 3
  • Мнения: 5 760
Здравейте! Със сигурност знам, че в частната болница Св. София на д-р Мазнейкова родилките след секцио стоят около 6 часа в реанимация - това е необходимо с оглед анестезията и след това ако имате желание можете да започнете кърмене на бебето. Можете да обсъдите с нея и по-ранно захранване- също е възможно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт