Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Дом
Дом
15 225 членове Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора


Мнения: 2 171
 Мислех си, че знам горе долу къде се слага вилицата, ножа, лъжицата, салфетката. Но наскоро гостувах на известен телевизионен водещ, на чиято изискана съпруга правих компания в кухнята и тя ме помоли да и помогна и да сервирам салатите. Оказа се, че нямам представа къде се слагат и се наложи тя да ми каже да ги поставя отляво на основната чиния. Хвана ме срам и се почувствах като някаква провинциалистка(нямам предвид хората от провинцията).
А вие знаете ли как се подрежда според правилата маса, и ако да, прилагате ли това знание? Когато нямате гости и хапвате само със семейството подреждате ли трапезата или кой което където му падне?
Ако знаете, споделете моля, как я подреждате трапезата.
Цитирай

London, Sofia

Мнения: 8 914
Обичам да ми е подредена масата и понеже не знам "точно как е по учебник" , я подреждам както си спомням от едно време - т.е. по мое усмотрение Peace
Цитирай


Мнения: 8 505
Ако въпросът е за това,как се подреждат всичките видове вилици,лъжици и ножове и кой за какво е-не,не зная.Ако ми се наложи да го правя-винаги мога да погледна в нета.В чужда къща няма как да ми се случи,понеже в чужди кухни работа нямам (както и друга домакиня-в моята).
Подреждам масата така,че да ми е приятно да се храня на нея Smile
Цитирай

София

Мнения: 9 014
Когато сме "по домашному" дори и да подредя, децата веднага внасят хаос, така че гледам да има по-малко неща на масата. За гости: Всички блюда по ред на ядене сервирам в голям съд в центъра на масата и всеки си сервира в чинийките /предварително слагам по една купчина чинии за всеки гост - голяма плитка за основно, тип "супена" за салата и малка плитка за мезенца, а също прибори и салфетка. Чаши давам в зависимост от това кой какво ще пие - съответно пълни и в ръката на потребителя./ Обичам да сервирам в хубава посуда и на хубава покривка - за моите приятели няма значение доколко е изискана подредбата и дори вкуса на яденето - важното е да сме заедно. А на изтънчени гости, които гледат ококорено и повдигат високо вежди в недоумение по повод някой неправилно поставен прибор отговарям: ПОНЕЖЕ СЪМ НАЯСНО С ЕТИКЕТА, МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ДА ГО НАРУШАВАМ!
Цитирай


Мнения: 6 095
да знам. но това със салатите отляво на чинията честно казано ме изненада. Embarassed
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Знам, знам дори си имам книжка за етикет на масата Blush
Но пък всеки път забравям откъде се сервира чинията и откъде се отсервира ooooh!
Цитирай

При хората, които обичам

Мнения: 3 193
Когато съм в настроение - подреждам. По поводи - задължително. В мрежата има толкова много схеми, че винаги мога да погледна. Важното е да ми е красиво на очите...
Цитирай

France/Antibes

Мнения: 1 465
Хихи знам, знам - тук едва ли има някой да не знае. Very Happy Но и от друга страна, едва ли някой от гостите ми, би ми направил забележка, ако нещо евентуално е сбъркано - добрият етикет не го позволява Wink
Цитирай


Мнения: 26 253
Не. За мен е преиграване  Crazy
Цитирай

При хората, които обичам

Мнения: 3 193
Е, ако става дума дали слагам пълния набор от съдове и прибори - не, не ги слагам.
Цитирай

София

Мнения: 1 271
Обичам да ми е красиво и уютно. Но не съм сигурна дали подреждам по етекет  Thinking
Цитирай

спретната къщурка край селО Сливен

Мнения: 7 430
Да, знам Peace
Учила съм го и ми доставя удоволствие да го правя  Wink ... а някой като не знай, давам съвети разбира се и все ме хвалят Blush
Цитирай

Балчик

Мнения: 7 070
Знам, да. Но спазвам само на празници. В делничен ден не се задълбавам много. А колко сервитьори в заведенията са толкова зле ooooh!. Но аз съм гаден клиент, винаги правя забележки и преправям след тях- професионално изкривяване, какво да се прави.
В къщи не ползвам обаче по 3 прибора(не се поставят повече от 3 прибора на зареждане+ лъжица, ако трябват повече- след отсервирането им се поставя необходимия прибор за следващото ястие) и подреждам що годе естетично масата, но не по правилата с приборите.Просто нямам толкова много прибори. Ето две мои подредени маси:


Това със салатата отляво  може да се приложи само ако се поднася към основното като отделна гарнитура и при положение, че хлябът е в общ съд, в средата. Ако е пред всеки гост хляба- то той се поставя от ляво. Отдясно са чашите, така че салатата може да е пред чинията за основно ястие . Peace Но такова сервиране на салата е рядко, предимно си е като студено предястие - пред госта. Peace
Най-много ме дразни реда на поднасяне на напитките(винаги се поднася първо ястието, а веднага след това подходящата напитка)  и неправилно подредени чаши (винаги се подреждат по реда на поднасяне на питиетата, като се започва с безалкохолно,аперитив, бяло, червено вино и шампанско, има различни схеми за чашите- линия, каре и т.н).   
« Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 22:24 от Джемма »
Цитирай

Пловдив

Мнения: 843
Да, знам.
    Правя го от време на време.  / С романтика и финес/
             Когато нямам време,  гледам поне да има покривка.


   В най- лошия случай постилам вестник...с нарязани парчета от вестник /за салфетки/.. после с сервирам манджата..../ / затоплени кутии русенско варено,   обикновено сервирам в кутиите/ много е  куул и фрешшш!/ ,  Very Happy 35  може да се яде и с ръце,  но избягваме./ щото става мазало./ Laughing
м.. дааа..
Цитирай


Мнения: 2 171
Джемма, благодаря за ценната информация и за снимките. Много красиво е подредена масата на втората снимка:)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора