Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 889

• Едно от най-разпространените заболявания сред учениците е сколиозата, която трудно се открива в начален стадий. Болка се усеща, когато вече в гръбнака са се извършили сериозни измемения.
Симптоми: Детето се прегърбва, едното рамо е по-високо от другото, едната ръка се отклонява от тялото повече от другата, при навеждане се появява гърбица.
Към кого да се обърнем за помощ? Към ортопед.
• Нередовното хранене води до гастрит и дуоденит (възпаление на лигавицата на стомаха)
Симптоми: оригване след ядене, гадене, намален или повишен апетит, миризма от устата, стомашни болки след ядене.
Търсете помощ от гастроентеролог.
• Ако детето цял ден чете и пише домашни, а след това цяла вечер стои пред телевизора или компютъра, едва ли ще избегне късогледството. Особено застрашени от това са често боледуващите от грип, пневмония и тези, които имат късогледи родители, т.е. генетична обремененост.
Симптоми: Детето трудно различава буквите и цифрите от улилищната дъска, старае се да седне по-близо до телевизора, доближава предметите близо до очите си, присвива очи, чувства болка в очите и главата, става разсеяно.
Обръщайте се към офталмолог.
• Стресът, голямото натоварване в училище, преумората и заседналият начин на живот могат да бъдат причина за ранната поява на повишено кръвно налягане.
Симптоми: нарушен сън, разсеяност, непостоянство.
Обърнете се към терапевт.
• Невроциркуларната дистония (нарушение на тонуса на кръвоносните съдове) е заболяване на възрастните, но понякога засяга и децата. Причините за него са голямото натоварване в училище, бързите темпове на живот, конфликтите с учителите и съучениците, кавгите в семейството.
Симптоми: студени пръсти на ръцете и краката, “мраморна” кожа на дланите, по които се появяват бели и червени петънца, разсеяност и раздразнителност, отпадналост, агресивност, безпричинно повишаване на температурата до 37,5 С.
Обръщайте се към невропатолог или психотерапевт.

Източник: zdrave.bg

Да поговорим за това!


# 1
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Здравей,Вердад,
 Темата е актуална и не бива да я подминаваме.За някои деца психическото натоварване у дома/при влошени взаимоотношения/ и в у-ще е действително голямо.
 За храненето-става предимно в учил.лавка или в заведенията за бързо хранене около у-щето.Храната е предимно тестяна и богата на мазнини и въглехидрати.Децата,особено тийнейджрите, се срамуват да носят в у-ще домашна храна.
  Още в първи клас децата имат големи раници,тежащи повече от нормалния товар,който може да носи детето.
 Ще се включа пак.

# 2
 • Мнения: 2 614
В училище, при един от цялостните прегледи, които ежегодно правеха, ми откриха сколиоза и си спомням, че ни организираха ЛФК на място. Интересно ми е дали сега изобщо някой следи за това?

# 3
 • Мнения: 1 921
В училище се правят профилактични прегледи за гръбначни изкривявания и такива деца се насочват за лечебна гимнастика.
За мене обаче най-разпространената болест сред учениците е манията да се правят на интересни по безразсъден начин, което е направо животозастрашаващо. Снощи бях на родителска среща и ни информираха за такъв подвиг на две от децата, че чак се чудя как 12-годишни правят това, което обикновено правят 2-годишни.

# 4
 • Мнения: 1 889
Благодаря ви, че се включвате!

За мен в момента, като майка на първолаче, основен проблем се явява храненето.
От безплатните закуски, които предлагат в училище, дъщеря ми въобще не си взима. Пие единствено чая.
Правя сандвичи, но и те се връщат неразопаковани.
Добрият навик от детската градина, за плод преди обедното хранене, загина безславно още в началото на учебната година.
Това означава, че пет дни в седмицата, до обяд, тя не хапва нищичко.
Принципно не съм против, самата аз не закусвам, имам си теория в тази посока, но нейният организъм тепърва расте!

Ортопеди нямам информация да са правили профилактика, знам единствено за логопед, който е посетил децата еднократно.

Мислите ли, че като родители трябва да поемем собствена инициатива и регулярно да посещаваме офталмолог, ортопед и пр., или да разчитаме на задължителните годишни прегледи при личния лекар, с надеждата, че той ще обърне достатъчно внимание?

# 5
 • Мнения: 1 921
Ние считаме, че профилактиката на децата ни е наша грижа и сами ги водим по специалисти, още повече, че децата ни са спортисти и това изисква още по-голямо внимание.

# 6
 • Майничка
 • Мнения: 6 257
За мен това си е мое (или на баща й) задължение - както водя дъщеря си профилактично 2 пъти годишно на зъболекар, така я водя на ортопед, офталмолог и по веднъж на 2 години сме правили аудиометрия (за да видя дали оправданието "не чух" има функционално обяснение Mr. Green). На гастроентеролог не съм я водила - не е имало повод да го считам за необходимо, но следя за храненето й - сутрин задължително закусва с мляко/чай и нещо по-солидно в къщи (за целта я вдигам 20-на минути по-рано), закуските в училище не яде, но си носи плод, кроасан или бисквита и ги хапва, обядва в къщи...
Не смятам, че трябва да чакам някой някъде да се присети да организира такива прегледи в училище или да ми го вмени като задължение, напротив, мисля че по този начин бих я провокирала по-нататък да счита грижата за здравето за свое задължение, не за свое право, което може да ползва по желание или за задължение на някой друг.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 700
На прегледите при джипито не разчитам, защото при нас те са по-скоро за отбиване на номера. Когато помолих за направление за офталмолог (за профилактика) джипито изправи дъщеря ми пред таблото, попита я две букви и заключи, че зрението й е перфектно. Rolling Eyes

На принципа, че на вълка му е дебел вратът, защото сам си върши работата, съм съгласна, че родителите трябва да се отнасят отговорно към здравето на собствените си деца и сами да следят за състоянието им. Но за съжаление, работещите родители прекарват значително по-малко време с децата си, съотнесено с времето прекарано в училище. В този смисъл периодични контролни прегледи, организирани в самото училище биха били добре дошли. Визирам например прегледите за гръбначни изкривявния. В училището на дъщеря ми такива не са се провеждали, а единствено, както каза Вердат, еднократно посещение на логопед (по мое време това беше практика, която демокрацията очевидно е изкоренила Close). Една своевременна индикация от страна на специалист би била изключително полезна, защото когато даден симптом стане видим за родителя вече заболяването е налице. .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт