Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 8 385
Интересува ме, има ли значение с какво оплакване се отива на гинеколог - винаги ли се полагат безплатно обичайните ехограф, цитонамазка и евентуално микробиология? Или е от значение какво точно е отбелязано на направлението?

# 1
 • Чикаго / София
 • Мнения: 3 153
Мисля че има значение.

 А аз микробиологията досега винаги съм си я плащала!

# 2
 • Мнения: 516
Мисля, че има значение, но може в последствие да кажеш, че искаш и др. доп. изследвания. Аз съм си заплащала повечето изследвания, та понякога се чудя заслужават ли си висенето тези направления, пък и все пак плащама потребителска такса.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 8 385
Микробиологията е спорна, аз също съм си я плащала досега, но много мами казват, че се поема то касата. както и да е, в момента това не ме касае много...но ако си поискам цитонамазка, ще ме накарат ли да си я платя?
Озадачава ме фактът, че все пак отивам на гинеколог и го правя веднъж годишно - нали годишно ми се полага еди какво си, защо да не го използвам? Парадоксът е, че никога не се дават направления безпричинно, а винаги трябва да имаш оплаквания - в моя случай това е болка в единия яйчник.
Помня миналата година като ходих, оплакването ми беше силно течение, с неприятна миризма - гъби демек, заедно с болка пак в същия яйчник.
Видяха си ме на ехограф, пуснаха ми цитонамазка. Дори не съм го споменавала.
Уф, дано не се стига до разправии Sad

# 4
 • Мнения: 656
Вчера попаднах на едни медицински стандарти, но беше от 2004, и нямам идея дали още са актуални.
Там за профилактичен медицивски преглед пишеше - преглед, палпация, цитонамазка и опипване на гърдите. Включваше и обучение за самопреглеждане чрез опипване на гърдите.

# 5
 • Мнения: 2 264
Микробиологията не се поема от касата,поема се цитонамазката.За гениколог ще даде направление второ по ред след 45 дни от първото.Сега се стягам за инвитро и съм разучила всичко./поне така си мисля/

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 8 385
Там за профилактичен медицивски преглед пишеше - преглед, палпация, цитонамазка и опипване на гърдите.
Именно.
Ама като поискам направление за профилактичен преглед, получавам отговор: не може профилактичен, трябва да има оплакване някакво, било то и измислено. И като ми дадат направление, отивам си с оплакването и ми се пускат гореизброените неща.
Да, ама сега като си гледам листа, по-различни са от старите направления май...отбелязва се точно за какво отиваш - при мене е отбелязано първото квадратче, остро заболяване извън другите типове - а типовете са изброени по-долу:
1.хронично заболяване
2.избор на специалист
3.диспансерно наблюдение
4.профилактика над 18г за рискови групи
5.избор на специалист по програма Майчино здравеопазване
6.избор на педиатър
другите надолу са подобни

Аз не се числя към нито една от групите.
Би трябвало наред с оплакването ми, да ми се направят и нужните полагащи се изследвания, демек цитонамазката.
Оф, не че някой ще ми помогне, но мисълта ми беше, при вас как е, когато ходите на гинеколог - лекуват ви и ви изследват само според написаното в направлението ли (т.е. оплакването) ?

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 19:27 от .:.Stef.:.

# 7
 • Мнения: 656
http://www.mh.government.bg/standarts.php
http://www.med-stand.government.bg/model_AG.pdf
Внасям корекция - второто е от 2001, а не от 2004 година.
Освен това въпреки домейна government.bg не мога да коментирам доколко е застъпено в правилници и закони.

Общи условия

Активация на акаунт