Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
   В Черен списък на храни и хранителни продукти - Бг написах за вредността на натриевия глутамат.  Смятам, обаче че сте прави и трябва да има отделна самостоятелна тема. 

   Много се зарадвах, че и други като мен се интересуват от тази тема! 

   За мен здравето, храната и здравословния начин на живот са били много интересна тема.  Дори в университета съм взела доста класове на тази тематика.  Винаги се радвам да говоря с други съмишленици.  Да обменяме знания, а може би и заедно да се опитаме да променим състава на няки от българските продукти.  (например в момента аз и няколко други приятели пишем на производителите на хляб бонус да премахнат или заменят маргарина с масло от тяхните иначе здравословни сандвичи!)

   До скоро писане!

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 21:46 от Bonbonesa

# 1
 • Мнения: 645
Кое е вредното в маргарина?

# 2
 • Мнения: 20
Химикалите с които хидрогенизират (така се нарича поцеса при който се получава твърдия маргарин от течните мазнини) например.

повечото Е номера са разни гадости виж колко такива садържа един маргарин.

# 3
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 348
Химикалите с които хидрогенизират (така се нарича поцеса при който се получава твърдия маргарин от течните мазнини) например.

повечото Е номера са разни гадости виж колко такива садържа един маргарин.
За съжаление е точно така!

# 4
 • при ОП
 • Мнения: 5 500
Абонирам се за темата!
Мноооого отдавна не купувам маргарин, забранила съм да се пият подсладени напитки с Е 951 и подобни, не използвам и сухите кубчета бульони вече!
Ще ми е много интересно да чета!

# 5
  
 Намазваш филийка с маргарин, изяждаш я и хоп, поздравления: ти си поел нужната доза от фибри и "можеш да забравиш за диетите!"  Това се опитват да ни убедят проиводителите на един не безизвестен маргарин.

 Наистина ли той е полезен и по-добър от маслото?  Допринася ли той за нашето здраве?  Това са отговори на които сами трябва да си отговорим.  Нека първо проследим производствения процес наречен хидрогениране (всъщност създаден от откривателя с цел производство на сапуни).
  
   Първо, олиото или другата използвана зеленчукова мазнина е течна.  За да се превърне в твърда маса продукта се загрява до много висока температура под налягане.  След това се вкарва водород (hydrogen) в сместа при наличието на никел /и алуминий, като катализатори.  Водородните молекули се свързват с въглеродните и ТАДАМ! вече имаме твърда маслена маса наречена маргарин...Или по скоро ако тъмната, лошо миришеща маслена смес е това което наричаме маргарин.  За да се стигне до маргарина, който познаваме се преминава през процес на избелване (много подобен на избелването на прането), оцветяване, прибавяне на консерванти,  парфюмиране и понякога добавяне на витамини.  Така вече имаме познатия продукт който мажем на филийки на децата.
  
   Какъв е проблема?  Всъщност има четири главни проблема.

   Първо, жестокото загряване и последваща обработка на олиото разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините.

   Второ, жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids)са променени а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т.е. вместо полезни са станали вредни.  Д-р Hugh Sinclair, завеждащ лабораторията за хранене на човека в Университета Оксфорд, е открил че липсата на тези мастни киселини: "допринася за нервни заболявания, сърдечни заболявания, артеросклероза, кожни заболявания...артрит и рак" (Drug Trade News).  

   Трето, получената субстанция е неразпозната от тялото, следователно се третира като чужд обект и количеството което не се изхвърли се отделя в мастните клетки.  Единствения ефект от тази мазнина, настрана от лошото здраве, е увеличаването на мастната маса.

   Четвъртият, според мен най-голям проблем, е наличието на  никел  в процеса на проиводството.  За съжаление, никела остава в маргарина.  Според авторите на учебника "Индустриална Химия:" "никела не може да бъде филтруван изцяло, независимо от използвания метод...Процедурата е да се впръска раздробен на много малки частици никел...никела се използва от 0.5 до 1процента."  Още по-лош е факта, че най-разпространения (евтин) метод е да се използва равна смес от никел и алуминий, при която обаче за да има ефект, използваното количеството се увеличава от един до десет процента от теглото на продукта.
  Най-добре е обяснено влиянието на никела върху човешкото тяло от д-р Henry A Schroeder: "Този елемент дори и в минимални дози е канцерогенен.  Още повече, че  метали неприсъщи за човешкото тяло, като никела, са изследвани като причинители на  артеросклерозата...  Един метал може да замести друг и да го измести от биологичната система, така че има голяма вероятност никела да се състезава с друг, всъщност жиззненоважен, метал от ензимната система на тялото и да допринася за недостатъчност на витамин B6..." (Журнал на хроничните болести).

  Следват разбира се по-малките проблеми с добавените оцветители, подобрители, консерванти и други химикали.

   На тези които са започнали "диета с маргарин:" "Да ви е сладко!
  

# 6
 • USA
 • Мнения: 50
Хубава тема.
Препоръчвам книгата "Световната конспирация срещу здравето" от д-р Атанас Гълабов. За маргарина е обяснено подробно в главата Маргаринът - храна или пластмаса". Пише също за генното инженерство и генно изменените храни, за мононатриевия глутамат, аспартама и доста други неща.

# 7
Много е полезна тази книга!
Бях забравила за нея.
Можете да намерите извадки от нея на този адрес:

http://bulgaria.indymedia.org/otherpress/display/1276

http://www.mitack.net/misc/ZDRAVE_KONSPIRACIA.pdf

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 22:00 от Bonbonesa

# 8
 • Мнения: 11 610
Пу пу пу .... Запис!

# 9
 • София
 • Мнения: 4 782
Запис в темата!

Другото подозрително в маргарина е цената му, ами за 1лв.-500гр.маргарин ,какво може да очаква човек  Twisted Evil
Но това за никела ме разби  Sick

# 10
 • пазарджик
 • Мнения: 186
Супер тема и мен ме вълнуват подобни разкрития. Много ме дразнят реклами на продукти без захар, като че ли подсладителите са полезни.Напротив, ама много хубаво ни заблуждават.Или олиото, било без холестерол, може да е така само с нерафинираното.Обикновеното е толкова преработено, че нямам думи. Най-добре е олиото да се слага в ястие след кулинарната обработка, защото от температурата настъпват промени наподобяващи животинските мазнини. Не мога да се изразя точно, ако има специалисти да кажат повече.
Струва ми се , че с доста храни сме заблудени.

# 11
 • София
 • Мнения: 902
аз пък наскоро четох, че маргаринът бил по-полезен от маслото, защото не съдържал наситени мазнини и не повишавал холестерола. В същата статия пишеше, че много отдавна маргаринът се бил произвеждал не чрез хидрогенизиране ( това било доста остаряла техника), а чрез някакви съвременни технологии и изобщо не бил вреден за здравето, даже напротив - лекарката,която беше автор на статията препоръчваше да се замени маслото с маргарин и олио.

Според мен дори и да не е абсолютна истина авторката има право, че маслото също не е полезно за организама, защото натрупва "лош" холестерол. А и тези масла, които ги продават в нашите магазини са всичко друго, но не и масло - почти всички са натъпкани с маргарин, вода и др.подобни.
Според мен по-опасни са храните, на които пише, че са полезни ( без консерванти, без оцветители , без захар, натурални и т.н.), отколкото тези, на които старателно са описани какви Е-та съдържат - така поне човек може да прецени дали да ги купува или не, докато в "натуралните" храни човек си мисли, че яде нещо качествено, а всъщност яде пак Е-та.

# 12
 • Мнения: 18 428
ох,наистина е много трудно да се ориентира човек
и аз не ползвам бульони и универсални подправки,избягвам маргарина,обаче напитките например ми се струва че не винаги пише че съдържат едно-друго....дори и тези за деца Confused
а също и вафли,сладкиши,хлябове и т н

# 13
 • Мнения: 784
Благодарим на Бонбонеса за новото полезно инфо   bouquet  bouquet  bouquet
Позволявам си да копирам в темата постинга на Бонбонеса за натриемия глутамат, публикуван в "черния" списък, който на мен ми беше много полезен и любопитен:

Здравейте!

   Пиша ви по повод маргарина и MSG (monosodium glutamate, E621, или още така наречения натриев глутамат).  Това са известни за повечето заинтересувани от здравословен живот хора, особено вредни храни.  Още повече в университета се бях записала на всички класове които бяха във връзка със "модерните съставки" в храните и тяхното влияние на човешкия организъм и установих, че много независими организации и учени са изследвали MSG и маргарина  (а и много други за които мога да ви пиша по-късно) и са заключили, че имат особено пагубен ефект върху организма.

  Преди няколко месеца се върнахме  с мъжа ми в България (преди учеме и работехме в САЩ) и една от причините беше възможността за по-здравословен живот за бъдещите ни деца: по-малко химически обработени зеленчуци, плодове, мляко, месо и т. н.  И все още съм на същото мнение: тук е много по-лесно и човек има по-голям избор от органични храни!  Така че мами, това е голямо предимство което вие имате пред повечето американски, пък дайе и западноевропейски мами!  За съжаление, информацията за това кое е здравословно, кое не и за кое в момента се спори е доста ограничена, а често даже заблуждаваща (здравословния маргарин с Фибри с който ще забравим всички диети!?; Разтворима напитка с аспартам която ще направи моето дете по-здраво?!???).  Затова аз съм решила да предам какавата информация аз имам на всеки заинтересован.  Също така смятам, че заедно ще бъдем по-силни и можем да променим много неща, включително и вредните съставки в някои готови продукти!
   Относно натриевия глутамат (MSG) това представлява вкусов подобрител - кара организма да приема дори некачествената храна като вкусна и потиска рецепторите които ни казват кога сме си заситили глада.  Някои от по-страшните ефекти са: затлъстяване, диабет, проблеми с очите, раздразнителност и трудно съсредоточаване особено при децата и мозъчни увреждания.  Д-р John W. Olney, изследовател на нерви в Washington University, St. Louis, Missouri провел експеримент с мишки хранени с храни съдържащи MSG.  Резултата бил шокиращ: мишките затлъстяли в чудовищна степен.  Той смятал че затлъстяване в такава степен може да се дължи на увреждане на мозъка и установил че натриевия глутамат причинявал лезии в хипоталамуса и други отклонения от нормите.  Много именити неврохирурзи са съгласни със становището му и го обясняват с факта, че натриевия глутамат възбужда нервните оконщания до смърт.  Друг съвсем прост факт от американското минало и натриев глутамат е свързан с китайските ресторанти.  Те първи са започнали да употребяват тази съставка в готвенето на тяхните ястия.  След известно време общността започва да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци  и други оплаквания с китайските ресторанти.  Нарекли явлението Китайски синдром.  В последствие се оказало, че не става дума за китайски а за MSG (натриев глутамат) синдром.  Ресторантите спрели употребата му и до сега могат да се видят големи табели на входа на почти всеки китайски ресторант в САЩ "NO MSG".  Мога да говоря много за учени изследвания, факти и мишки, но не това ми е идеята.  Тази съставка я намерих в метро и в пикадили в секцията с подправки, повечето кубчета булъони я има а също така и в chio chips (с изключение на този само със сол).  Ако не можете да избягвате тези продукти, поне избявайте да ги давате на децата, защото като повечето вредни неща, те оказват най-пагубен ефект именно на тях.
 

# 14
 • BG
 • Мнения: 4 546
А и тези масла, които ги продават в нашите магазини са всичко друго, но не и масло - почти всички са натъпкани с маргарин, вода и др.подобни.
Според мен по-опасни са храните, на които пише, че са полезни ( без консерванти, без оцветители , без захар, натурални и т.н.), отколкото тези, на които старателно са описани какви Е-та съдържат - така поне човек може да прецени дали да ги купува или не, докато в "натуралните" храни човек си мисли, че яде нещо качествено, а всъщност яде пак Е-та.
масло затова не купувам - пак не се знае какво има вътре.
а Е-та, доколкото съм чела опаковките на това, което ям, има почти навсякъде, независимо зали е написано Е.. или просто "оцветители". въпросът е да не са от "лошите" Е-та. например, сега пия личонада само на кока-кола. знам, че държат на качеството и едва ли слагат вътре вредни добавки. обаче гаражна лимонада ме е страх да пия - казаха по ТВ, че слагали някаква добавка, която е вредна и която е опасна за бременни.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт