Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

София

Мнения: 5 808
Здравейте, намерих една стара рецепта на Мамма и по нея ще го сготвя, но тъй като ми е за първи път, да да борвя с шкембе  Wink и ще го правя в тенджера под налягане, незнам колко време му трябва да е готово  Thinking
ето и рецептата:
Цитат на: Mamma
Аз правя шкембе-чорбата по рецепта, която съм научила от майка ми и баба ми и става изключително вкусно.

Шкембето се изчиства, измива и се слага да се вари без да се нарязва, заедно с 1-2 главички лук (обелени, но цели и надупчени, така че хем да си "пуснат", хем да могат после да се извадят) и 1-2 моркова (нарязани на 1-2, така че и те да могат да се извадят лесно после).
Като заври се намалява котлона и се оставя да къкри докато шкембето уври. Водата трябва да е почти извряла.
Изваждам шкембето, лука и морковите.
Нарязвам месото на дребни парченца и го връщам в тенджерата. Заливам го с около литър прясно мляко и го оставям да заври.
През това време разтопявам около половин пакетче (от малките, т.е. около 50-60 гр.) краве масло, в което запържвам 1-2 лъжички червен пипер.
След като шкембето, заедно с млякото заври, го дърпам от котлона и го заливам с маслото с червения пипер.
Отделно приготвям концентрат оцет с чесън за подправка, за който иска.
Яйца не слагам, защото съм алергична. Брашно - също не слагам.

П.С. шкембето е телешко
Цитирай

Варна

Мнения: 590
Аз го варя около 30 минути в тенджерата под налягане и го правя по същия начин, но без лук и моркови.
Цитирай

София

Мнения: 4 423
точно така го правя и аз. супер вкусно е!
Цитирай

София

Мнения: 5 808
Момичета, 30мин. не е ли малко  Thinking  аз телешкото месо го варя поне час...
Цитирай

София

Мнения: 5 808
zaek, bubolina, какви 30мин.  #Shocked  варих го повече от час, стори ми се малко 30 мин., и пак не беше готово Wink
Цитирай

София

Мнения: 604
Аз шкембето го варя час и 30 минути под налягане. Много хубаво ставало според мъжа ми! Аз не опитвам!
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Цитат на: Eli===
Цитат на: nad_tab
Момичета, 30мин. не е ли малко  Thinking  аз телешкото месо го варя поне час...


шкембето в тенджера под налягане трябва да се вари 1 час, 1ч10мин Exclamation
имах  впредвид начина а не времето.
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Във Варна готвим шкембето по един страхотен начин. Отиваме на едно заведение "Гюрлата" и си хапваме най-страхотното шкембе на света Flutter Мисля, че Варненци ще ме подкрепят.
Цитирай

в колата

Мнения: 190
Цитат на: sunsvet
Във Варна готвим шкембето по един страхотен начин. Отиваме на едно заведение "Гюрлата" и си хапваме най-страхотното шкембе на света Flutter Мисля, че Варненци ще ме подкрепят.

Това важи не само за Варна. Според мен е най-вкусното, което сме опитвали в България!!! Не сме от Варна за съжаление  Smile и сме обикаляли доста. Да стигнеш до Варна и да не ядеш шкембе в "Гюрлата" е като да отидеш в Рим и да не видиш папата! Very Happy
Цитирай

вляво от асансьора

Мнения: 1 262
Момичета,само да вметна за измиването и хммм....как да кажа обезмирисяването му.Та аз го почиствам както ме е учил баща ми(а той го прави невероятно eat )-предварително го накисвам в оцет,да е покрито цялото и сода бикарбонат-няколко чаени лъжички.Да кисне около половин час,после цитирам баща ми:"......го переш като чорапи" Laughing  Laughing  Laughing  Laughing Ако има нужда процедурата се повтаря още веднъж-накисването и прането,имам предвид.Така се премахва непрятния мирис и става мноооогто вкусно
Цитирай

София

Мнения: 4 423
Цитат на: djidjislava
Момичета,само да вметна за измиването и хммм....как да кажа обезмирисяването му.Та аз го почиствам както ме е учил баща ми(а той го прави невероятно eat )-предварително го накисвам в оцет,да е покрито цялото и сода бикарбонат-няколко чаени лъжички.Да кисне около половин час,после цитирам баща ми:"......го переш като чорапи" Laughing  Laughing  Laughing  Laughing Ако има нужда процедурата се повтаря още веднъж-накисването и прането,имам предвид.Така се премахва непрятния мирис и става мноооогто вкусно
Ей това не съм го пробвала. Embarassed ,но ще пробвам още утре,защото ще правя шкембе. newsm10
Цитирай

Варна

Мнения: 590
Абсолютно подкрепям sunsvet - в "Гюрлата" го правят страхотно шкембето. Но... има още едно място, за което знаят малко хора - и това е механа "Табаната" - зад бензиностанцията на гарата. Вярвайте ми там е още по-добро шкембето!
Цитирай

София

Мнения: 5 808
заек, а какви бяха тия 30мин.  #Shocked  за малко да се изложа...
Цитирай

Варна

Мнения: 590
Ами аз го варя около 30 минути. Не съм имала проблем с недоваряване. Възможно е ако е било по- старо да не се свари бързо?
Цитирай

София

Мнения: 5 808
Цитат на: zaek
Ами аз го варя около 30 минути. Не съм имала проблем с недоваряване. Възможно е ако е било по- старо да не се свари бързо?

Нещо бъркаш... говорих с няколко "майстора" и всички казаха, че няма шкембе дето да се вари по-малко от час!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора