Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
Съпруга ми е назначен на трудов договор,със срок за изпитване  от 6 месеца. Този срок изтича на 19.04.2007г., но той иска да напусне.Трябва лида спази някакво предизвестие?
Срока за изпитване е в полза на работодателя.
Интересното е ,че по националния класификатор на професиите се оказа,че е назначен на длъжност за която няма правоспособност #Crazy.
Интересувам се какви са ни правата,ако работодателя реши да се заяде нещо, тъй като му дължи една заплата....
Ще съм много благодарна за отговорите Hug

# 1
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Предизвестието според Кодекса на труда е 1 месец, ако страните не са уговорили друго.

Има и варианти да се прекрати договора без предизвестие от страна на работника:

Прекратяване на трудовия договор
Общи основания за прекратяване на трудовия договор
Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;


Ако работодателят дължи заплата, може да се позове на това.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 2 458
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;


Ако работодателят дължи заплата, може да се позове на това.

Да, но само ако има официално фиксирана дата на изплащане на възнаграждението /например в договора, или някакъв друг документ, заповед издадена от фирмата/; Иначе не може да докаже че има забавяне в изплащането, тъй като никъде не пише кога е датата на изплащане.
Варианта е да се разберат по взаимно съгласие, или съпругът ти да изчака един месец да му изтече договора.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Да, права си, трудно би доказал, че му забавят заплатата. Както винаги КТ бъка от постановки, неосъществими на практика Whistling

# 4
 • София
 • Мнения: 902
Здравей. Аз преди време бях в същата ситуация.
Умай предвид, че тук става въпрос за трудов договор със срок на изпитване, а не за безсрочен такъв. "Срокът за прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора." ( чл.326, а.2, КТ). Т.е. ако мъжа ти иска да напусне трябва да остане най-късно до 19 април.
Когато аз исках да напусна беше 15 февруари ( срока на договора ми беше до 01.03. Работодателите ми искаха да спазвам предизвестие от 1 месец, но аз им казах, че нямат право да ме задържат повече от края на срока на договора и те най-накрая нямаха избор и ме освободиха без предизвестие.

Идеята на този срочен договор е, че след изтичането на срока и двете страни имат право да подпишат безсрочен договор или да не подпишата договор. Ако работодателя не  поиска от работника да напусне като изтече договора до три дни след края на договора, значи работника се смята за назначен на безсрочен трудов договор.   

Във вашия случай е най-добре мъжа ти да каже, че иска да напусне. Работодателят ще може да го задържи най-много до 19 април. И след това ще бъде свободен.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 205
Аз също бях в такава ситуация,преди няколко месеца.
Казаха ми че щом договорът е срочен и със срок на изпитване,можеш да напуснеш и без предизвестие.Както и да те уволнят без предизвестие.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 11 829
Аз също бях в такава ситуация,преди няколко месеца.
Казаха ми че щом договорът е срочен и със срок на изпитване,можеш да напуснеш и без предизвестие.Както и да те уволнят без предизвестие.

Така е, но ако срокът на изпитване е уговорен в полза на двете страни - тогава не си дължат предизвестие. А в случая е уговорен в полза на работодателя  Thinking

# 7
 • v. turnovo
 • Мнения: 942
На предишната си работа се наложи бързо да напусна.Знаех,че трябва предизвестие 1 месец,а аз нямах толкова време.Затова подадох молба за напускане.Работодателят я разглежда и в 7 дневен срок отговаря.Ако се съгласи,може веднага да се прекрати,ако не се съгласи тогава тече 1 месец предизвестие.Неотговаряне на молбата/т.нар.мълчалив отговор/ означава несъгласие от страна на работодателя и тече 1 месец до прекратяване на договора.
При мен се получи така,че работодателя се съгласи да напусна,имах и отпуск да ползвам,затова си го ползвах и  в деня,в който отпускът свърши ми прекратиха договора.Но това определено много зависи от работодателя

# 8
 • Мнения: 1 108
може да напусне и преди да е изтекъл изпитателния срок,но ще дължи обезщетение на работодателя си в размер на брутното си възнаграждение

# 9
 • Мнения: 1 108
в практиката се приема,че трудовият договор със срок за изпитване не е   чист вид срочен трудов договор  - не обърквайте момичето допълнително....

# 10
 • София
 • Мнения: 4 294
КОДЕКС НА ТРУДА
Трудов договор със срок за изпитване
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
......... 
Прекратяване на договора със срок за изпитване
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

В твоя случай работодателя може да прекрати без предизвестие, а съпруга ти е длъжен да даде предизвестие  Peace

# 11
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
Благодаря ви много. Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт