Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2007, 16:35 ч.

Тийнейджърски увлечения по магия?

 • 9 119
 • 60
 •   1
Отговори
Здравейте, пише Ви един разтревожен татко. Дъщеря ми е на 14 години, умно и разумно дете, учи в добро софийско училище, занимава се сериозно с математика и компютри. Има доста успехи на състезания и олимпиади по математика. Както всички деца на нейната възраст кисне постоянно в интернет. Още като беше на 10 години получи от мен всички необходими инструкции за правилата за безопасност при общуване в нета (като се има предвид, че съм бил дълги години системен администратор, можете да си представите какви инструкции е получила от параноичния си татко:)).

Тия дни установих че посещава един сайт www.inchaos.org с доста смущаващо съдържание. Няма да разказвам подробно, най-добре е да се информирате сами, но там е пълно не само с разни т.нар. "магии", но е развита и съвсем цялостна доктрина и бих го приравнил на религиозна секта. Пълно е със всякакви "сатанински" и "вампирски" ритуали, "числото на звяра 666", обърнати кръстове, "сатана", "луцифер" и т.н. Като се има предвид, че дъщеря ми е голям фен на Хари Потър, не е много чудно че проявява интерес към "магическото", но някак си намесата на сатанизма ме тревожи. Още повече ме тревожи, че на сайта с малки букви пише, че който желае да стане "посветен" трябва да си изтегли съответната литература, да се подготвя сам в продължение на 6 месеца и после ако желае да кандидатства за членство на посочен e-mail. Прегледах набързо доктрината на въпросното общество "Illuminati of Thanateros" (IOT) и хич не ми се понрави. Най-малкото защото предполага отричане на християнската доктрина и има елементи на "тайно" общество.

От друга страна, след подробно търсене в Интернет, не намерих никаква информация уличаваща този култ в нещо незаконно или опасно. Оказа се, че е доста популярно общество, с много издадени книги (главният автор е някой си Peter J. Caroll), има много информация за него в Wikipedia например. Даже някои много известни личности като Уилям Бъроуз са членували в него.

Споделих тревогите си с дъщеря ми, и тя ми каза да не се тревожа, че това не било сериозно и т.н. Факт е обаче, че престана да влиза в сайта в мое присъствие. Да, но админското ми минало си каза думата - логовете  на firewall-а показват, че продължава да го прави.

Моля да споделите ако имате някаква информация за IOT и да дадете съвет какво да правя. Не искам да се конфронтирам директно с детето и да разпитвам, защото може да я подплаша и да престане да споделя с мен.

Последна редакция: чт, 08 мар 2007, 16:41 от pinko6243

# 1
 • Мнения: 1 877
Ух,тази деликатна възраст!Нито да му забраниш,нито да го подкрепиш....Но тийнейджърите се увличат по такива неща.Аз на тези години пък виках духове с мои приятелки,но това ми се струва далеч по-безобидно от вероятността дъщеря ти да се увлече по секта,каквато и да било тя...Дано се окаже разбрано дете!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 827
Абсолютно си прав да се притесняваш!!
тук нещата опират до духовни неща не само до религия или увлечение. Но не може да си изненадан след като повечето музикални звезди и идоли на тинейджърите са сатанисти, които преди концертите изпълняват ритуали и т.н. Дъщеря ти е във възраст на отричане на всичко традиционно и желание да си различен, за да може да се харесаш на определен кръг от хора (съучениците си например). В училище най-уважаваните са тези, които са най-аругантни и шокиращи, както с поведението си така и с живота си.
Това което аз мога да те посъветвам да не налагаш нищо на дъщеря си, да и оставиш правото на избор, но хитро да я предизвикаш да погледне и другата страна на нещата. Защо да не проучи и как стоят нещата ако познаваш Бога, как са нещата при истински вярващите християни, не тези които просто се определят като правослевни и живота им не се различава от този на атеистите. Младежите, както и повечето хора в обществото са разочаровани от Църквата като институция и средно статистическия вярващ, защото вярата е станала ритуал и традиция, която по-никакъв начин не влияе на живота на човека.
Младите хора са жадни за преживявания, особенно духовни, за това се увличат по наркотици и сатанизъм, магии. Но много малко то тях знаят, че духовни преживявания могат да имат и с Бога, чрез Святия Дух. (Деяния на апостолите 2 глава).
Това което аз казвам на младежите когато им говоря за Бога е, че много по-лесно е да бъдеш лош, защото това ни идва от вътре, но да бъдеш добър наистина е трудно и го могат най-силните! Това обикновенно ги впечатлява, защто те искат да бъдат различни. Истината е, че сами по-себе си не можем да бъдем добри и ни е необходима сила от Бога.
Това което можеш да я предизвикаш, е да прояви любопитство и към другата страна, да и кажеш, че е чисто информативно. Може да порчете за чудесата на Бога, да прочете свидетлства на хора които Бог е променил живота. Ако искаш дори мога да намеря хора които са били сатанисти но са се обърнали към Бога.
Обаче трабва да разбереш, че нещата са духовни, става въпрос за нечисти духове и т.н. и те са реални, но добрата вест е, че Христос ги победи на кръста и даде сила на тези които вярват в Него да съсипват делата на дявола!!!!!!!!!!!!
Ако искаш ние (аз и съпруга ми) можем да помогнем. Можеш да се свържеш с нас на ICQ то , или на емейла ми, които са на профила. Работили сме с младежи и познаваме начина им на мислене. Можем да ти изпратим сайтове на християнски групи с дива музика ако тя се заитересува, защото на дали е предполагала, че християни могат да пеят метъл или рап...Могат да ни дойдат и още много нови идеи, но нещото от което ти и дъщеря ти се нуждаете е Исус, защото тук битката е и духовна. Бъди внимателен и находчив. Ще се молим за вас.
Успех!

# 3
........Аз на тези години пък виках духове с мои приятелки,но това ми се струва далеч по-безобидно от вероятността дъщеря ти да се увлече по секта,каквато и да било тя...Дано се окаже разбрано дете!

Уф и аз си спомням как съученичките ми викаха духове в беседката в двора на училището, но тук нещата не са толкова безобидни. Притеснено ми е... Thinking

# 4
 • Майничка
 • Мнения: 6 287
Щом детето има такива интереси, защо не се опитате да го насочите към по-безобидни, но също толкова атрактивни сайтове и групи в тази област.Чувала съм, че има "хогуъртско" тинейджърско общество, имат сайт, правят си срещи (идват и деца от други градове). Има и някакво "фентъзи" общество, всеки се вживява в ролята на някой герой (в "Тема" имаше преди време статия за тях). Нормално е дете на тази възраст да иска да се приобщи към някаква група, а колкото по-интелигентно и надраснало връстниците си е то, към толкова по-"херменевтична", по-ограничена група се стреми (но обикновено в тези групи е по-голям рискът от умела интелектуална манипулация от страна на възрастни). Всяка религиозна доктрина, независимо от добрите намерения на създателите й, може да увлече към ексцесии по-лабилните емоционално натури.
Без да се конфронтирате с момичето,просто потърсете и се постарайте да я увлечете към  по-забавната и по-подходяща за възрастта й страна на увлечението й. 

# 5
..............Чувала съм, че има "хогуъртско" тинейджърско общество, имат сайт, правят си срещи (идват и деца от други градове). Има и някакво "фентъзи" общество, всеки се вживява в ролята на някой герой (в "Тема" имаше преди време статия за тях). ................
Без да се конфронтирате с момичето,просто потърсете и се постарайте да я увлечете към  по-забавната и по-подходяща за възрастта й страна на увлечението й. 

Тоя етап вече сме го минали Simple Smile Явно "хогуъртското общество" е за по-малки или поне тя така смята. Въобще днешните 14 годишни май вече не са деца Simple Smile

# 6
 • Майничка
 • Мнения: 6 287
Ами тогава освен да я запишете допълнително на два чужди езика и пиано... и да ограничите ползването на интернет само за игри на шах в мрежа (щом се сеща от математика Wink)...
Ужас! Какво ли ме чака!   newsm78 При нас Потър-манията сега започва...

# 7
Ами тогава освен да я запишете допълнително на два чужди езика и пиано... и да ограничите ползването на интернет само за игри на шах в мрежа (щом се сеща от математика Wink)...
Ужас! Какво ли ме чака!   newsm78 При нас Потър-манията сега започва...

То времето е достатъчно запълнено - тя е 7 клас и се готви да кандидатства след като го завърши, така че има само 2 свободни следобеда в седмицата плюс неделята Simple Smile А какво Ви чака - той народа го е казал Малки деца - малки проблеми, големи деца - големи проблемиSimple SmileSimple Smile

# 8
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Аз смятам, че трябва да поговориш с дъщеря си точно за това й увлечение, да ти разкаже и покаже какво й е интересно в него, да обсъдите както предимствата на това, да блеснеш с подобни знания пред връстниците, така й опасностите от прекаленото увличане по каквото и да било. Разкажи й за свои увлечения и разочарованията си от тях. Помогни й да "преболедува" това. Иначе всякакви нравоучения само ще я накарат да се крие.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 208
Здравей, адаш!
Напълно разбирам тревогата ти и според мен е основателна.
Аз смятам, че трябва да поговориш с дъщеря си точно за това й увлечение, да ти разкаже и покаже какво й е интересно в него, да обсъдите както предимствата на това, да блеснеш с подобни знания пред връстниците, така й опасностите от прекаленото увличане по каквото и да било. Разкажи й за свои увлечения и разочарованията си от тях. Помогни й да "преболедува" това. Иначе всякакви нравоучения само ще я накарат да се крие.
Изцяло подкрепям секстет и мисля, че неговия съвет би дал най-добър резултат.

# 10
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
подкрепям секстет и мисля, че неговия съвет би дал най-добър резултат.

Нейният, нейният. Laughing

Иначе се радвам, че сме на едно мнение. Peace

# 11
 • Мнения: 209
Здравейте на всички,
искам първо да се обърна към Мигито. Аз съм православна християнка и ми стана много болно от това което си написала за православно вярващите хора:

"Защо да не проучи и как стоят нещата ако познаваш Бога, как са нещата при истински вярващите християни, не тези които просто се определят като правослевни и живота им не се различава от този на атеистите. Младежите, както и повечето хора в обществото са разочаровани от Църквата като институция и средно статистическия вярващ, защото вярата е станала ритуал и традиция, която по-никакъв начин не влияе на живота на човека."

Значи ти вярваш, че само вие (предполагам си от някоя протестанска деноминация) сте истински вярващи хора. Това аз като православна никога не съм твърдяла за православните, че само те вярват истински и много се учудих на твоето мнение, защото познавам много протестанти (имаме приятелски семейства методисти, от свободната евангелска църква, от адвентистите и пр, които уважават православните много, четат наши сайтове и се допитват до нас за съвети). Искам да ти кажа, че ние (моето семейство, както и другите наши приятелски православни семейства) се опитваме да живеем в духа на Христовите заповеди, искаме и се стремим живота ни да се различава от този на атеистите (макар, че познаваме хора атеистити, от които се възхищаваме в някой отношения). Вярата ни не се е превърнала в традиция и ритуал, нито ние я усещаме така и тя дълбоко влияе на нашия живот, което може да се види само ако се общува с нас. В нашата църка в Дървеница всяка неделя идват много, подчертавам много млади хора (сред които доста млади семейства), така, че църквата често не може да побере всички желаещи да участват в хвалението. Ти отправи обвинения, които не можеш да докажеш тъй като не си свидетел и не можеш да бъдеш свидетел на живота, който се опитват да водят по Христовите заповеди всички православни по света, а православни църкви има навсякъде по света. Мога да ти дам снимки и линкове към православни африкански, азиатски, американски и др. енории (и мисии). Затова те моля да се извиниш на всички православни в този форум. Благодаря предварително!

А сега към Pinko6243: Ами и ние ще се молим за вас. Не знам дали ще помогне, но може да и подхвърлите книгите на англиканския богослов Клаив Луис "Нарния" - те са приключенско фентъзи в седем тома, което много увлекателно разкрива основни християнски истини. Ако те интересува можеш да посетиш клуба посветен на Луис към православния форум "В началото бе словото":http://forum.logos-bg.net/viewforum.php?f=30&sid=3200fd261499eb2e36eea63666f7715f
А също и да публикуваш тема: http://forum.logos-bg.net/index.php
Там има хора, които имат опит по тези въпроси, хора които ежедневно се грижат за хора попаднали в секти в това число и сатаниски.  Една от форумките, която е и преподавател по богословие, участва в новооткрития "Център за религиозни проучвания" и има страхотно много информация под ръка а и с радост ще помогне, ние лично я познаваме. Ето и цитат от православния енорийски вестник "Светилник":
" Плод на осъзнаването на нашето общество бе една гражданска инициатива на група млади хора с най-различни професии, които създадоха гражданско сдружение. През месец май 2005 г. то бе регистрирано в съда и стана единственият засега регистриран Център за проучване на нови религиозни движения, който е независим от което и да е изповедание (т. е. не е казионен). Неговите цели са събиране на обективна информация от граждани и сродни световни организации за дейността на нови религиозни движения с цел превенция, информиране на държавните институции, медиите и гражданското общество за дейността на секти у нас, консултации и съдействие на семействата и близките на хора, попаднали в секти, сътрудничество с всички традиционни религии и изповедания (в центъра могат да членуват хора от всички традиционни религии, както и атеисти, загрижени за проблемите със сектите). "

[
b]Център за проучване на нови религиозни движения[/b]

Някои характерни особености на
тоталитарните и деструктивните религиозни общества

   Посочените по-долу критерии се отнасят в по-голяма или по-малка степен до всички тях.
1. Обществото се ръководи от лидер (лидери), който претендира да е единственият източник на цялата истина или неин единствен проводник.
2. Учението не се представя цялостно (както това е при традиционните религии и изповедания), а се предлага на части. Едва след като е усвоено едно ниво, човек бива “посветен” и може да премине в по-горно ниво. Той обаче не знае какви “истини”, “учения” и “практики” ще му бъдат открити в по-горното ниво. Целта на всичко това е да се привлекат нови членове, които не познават учението в пълнота, тъй като не биха го приели веднага, ако то им се представи цялостно.
3. Прикриването на истината, съзнателната лъжа и измама, агресията са методи на действие.
4. Намеса в личния живот и опит за контрол на поведение, мисли и емоции. Контролира се дори начинът на изразяване. Настъпва отделяне от семейството (ако то не приеме съответното учение) и асоциализация. Крайна цел на тези методи е домогване до все по-голяма значимост и власт в обществото.
5. Налагат се клишета в начина на мислене и поведение. Критичното мислене се забранява и заклеймява.
6. Фанатично отстояване на своята идеология и претенция за единственост, истинност и избраност, както и чувство на удовлетвореност от този факт. Спасение има само и единствено в религиозното общество, към което човекът се числи. Извън него всички други хора са обречени на духовна гибел.
7. Създаване на собствена култура, която е заместител на общоприетата. Друга функция на тази псевдокултура е атрактивното привличане на нови членове.
8. Прикриват се под маската на психологически, философски, екологични, здравни движения, спортни и мироопазващи инициативи и предлагат съответни образователни курсове. За привличане се предлагат също безплатни курсове по езици, готварство, бизнес умения и др. Предлага се литература, като срещу нея се изисква задължително дарение (най-добре парично). Правят се безплатни филмови прожекции и лекции, на които се раздават безплатни брошури (такива се раздават и по улиците) и литература.
9. Събират се лични данни и сведения, които по принцип са поверителна информация.   
10. Свързани са с международния бизнес, средствата за масова информация, а често и с организираната престъпност.

Последици върху личността на адептите

1. Стесняване на кръгозора чрез ограничаването и регламентирането на личните контакти предимно до такива в религиозната общност.
2. Скъсване на семейните и роднинските връзки и изграждане на връзки само в границите на религиозното общество. При някои общества това преминава в живот в комуни.
3. Отказ от “светско” образование и “светски” професии.
4. Постепенно отделяне от социално-културния живот на обществото.
5. Вследствие на зависимостта от общността и лидера, както и от вярата, че само в общността е спасението, се стига дори до тежки психически увреждания.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 140
Уау, колко сериозни и дълбоки неща са се изписали... Аз ще се изкажа по-простичко.
На тази възраст децата са силно привлечени от мистицизма - дали ще е сатанинска секта, сектата на Муун или католическата църква, за тях няма значение - въпрос на малшанс. В 9 клас двама от съучениците ми членуваха в сектата на Муун, а един - в Православната църква. Честно казано, бяха еднакво фанатизирани и обсебени. Колкото по-загадъчно и "нелегално" е течението/организацията, толкова по-силно привлечени се чувстват. Та от тази гледна точка, трудно ще намериш нещо по-популярно и безобидно с което да впечетлиш дъщеря си. Остава ти и ти да се включиш, за да разбереш до колко сериозни са нещата и до колко тя е увлечена. Едва тогава, евентуално ще можеш заедно с нея да "развенчаеш" новото й увлечение и да я насочиш към друго. Можеш да подходиш открито - да се интересуваш, да я изслушваш, но не и да противоречиш, а може и да се "внедриш", което е малко нечестно, но пък напълно оправдано в случая.

# 13
 • Мнения: 14 743
пинко,
през много сходен период премина малката сестра на съпруга ми, тъкмо когато се премести в елитно училище (смг), значи да е била на 14 години някъде. сега е на 17 и се вълнува от съвсем различни неща
тя четеше някаква вампирска весрия на библията, в която се прокарваше идеята, че някои хора са вампири и че църквата е потулила тази истина- ей такива глупости, обличаше се като вампир,понеже смяташе , че е от вампирите, а не от хората, пазаруваше от готик-магазин дрехите си и правеше фотографии, които обработваше, за да изглеждат кошмарно- примерно нейното тяло, но с избодени очи и полуразложено
за това общество, за което ти пишеш не съм чувала, надявам се скоро интересът на дъщеря ти да отслабне, със сигурност ще и дойдат други мисли в главата

# 14
 • Мнения: 1 630
Пинко,
Сериозна тема

Дали не можеш да я предразположиш тя да ти разкаже
Да й покажеш, че те интересува какво чете. Да прочетете заедно нещата
Но без да я съдиш или отричаш, без да и обясняваш, че е глупаво, детинско или да го сравняваш с христянската религия,
защото това е най-сигурния начин да я накараш да се затвори в себе си

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт