Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 9 март 2007, 12:49 ч.
  • Преглеждания  2 260  Мнения  18  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 293
Моля за преместване, ако е неуместно да пускам нова тема за идея за рецепта с кайма (а има такива много)

Това съм го взела от френска готварска книга, казваше се "Мексикански огретен", а мексиканското не виждам какво му е толкова.

Както и да е, някои хора около мен го обожават, а на други им дай пържола и шопска. Crossing Arms

ПРОДУКТИ:

- 250 г кайма (но съм го правила и с 1/2 - зависи колко е голяма тавата), 1 ч. л. канела
- 1 малка консерва сладка царевица ( около 300 г)
- 1 наденица (сурова, варена, все тая)
- 1 голяма консерва обелени домати ( около 800 г) – или около 1 кг пресни домати, които се обелват много лесно - потапят се за минутка във вряла и след това в студена вода

- настърган кашкавал (за вид)
 
ПРИГОТВЯНЕ:

1. Каймата се запържва с канелата (знам как звучи Grinning, ма точно тя придава толкова приятния вкус и аромат). Никаква сол, или други подправки!

2. В йенска тенджера или по-дълбока тавичка се подреждат:
- ред от запържената кайма
- ред сладка царевица
- ред наденица (предварително нарязана на кръгчета)
- пак ред царевица
- 2 реда обелени домати (също нарязани на кръгчета)

3. Запича се за около 30 мин. във умерена фурна (180о -200о).

На практика продуктите не се нуждаят от кой знае каква допълнителна обработка, необходимо е само да се запекат и да попие ароматът на канелата.

4. В последните 5-10 мин. добавяме настъргания кашкавал. Запичаме.

5. Сервира се веднага. 


Уриел ме разкри, да, едно време я публикувах и там.  Grinning

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 14:32 от Чесън

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 3 447
Канелата дава много интересен вкус на каймата. Гърците слагат, мисля, че и арабите. Ще пробвам и ще докладвам  Simple Smile

# 2
  • BG
  • Мнения: 4 546
аз май не съм от експериментаторите  Grinning веднъж сложих канела по грешка на едни картофи и беше  Sick Sick Sick

# 3
  • Мнения: 10 593
Да,яла съм специалитети от месо ,ориз, риби и т.н. с канела по арабско и по гръцко.Не са за мен! SickОбожавам канела,ама само в сладкиши!

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 2 633
И аз съм срещала едно странно приложение на канела - в прясно зеле и действително много приятен вкус придава.

И тази рецепта ми звучи много вкусно.

# 5
  • най-шареното място
  • Мнения: 7 812
На мусака винаги слагам. не е същото без нея Simple Smile

# 6
  • Мнения: 5 687
Дам, рецепта кат за мен. Simple Smile
Аз имам една рецепта за пилешко и свинско задушено. Там късчетата се овалват в канела и карамфил. Количествата са минимални естествено. Вместо карамфил слагам индийско орехче заради мъжа ми.

# 7
  • Мнения: 7 305
правила съм го това. мисля че от кулинарната страница на гювеч.бг. там го имаше като мексикански огретен. стана много хубаво, и двамата с мъжа ми много го харесахме Peace

# 8
  • weltweit
  • Мнения: 6 147
Дам, рецепта кат за мен. Simple Smile
Аз имам една рецепта за пилешко и свинско задушено. Там късчетата се овалват в канела и карамфил. Количествата са минимални естествено. Вместо карамфил слагам индийско орехче заради мъжа ми.
Дам и аз правя свински пържолки като ги овкусявам с канела, джинджифил, бял пипер и карамфил Peace
Рецептата звучи чудесно, ще се пробва още този уикенд Party

# 9
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 263
Звучи ми доста интересно, ще експериментирам и аз!  Peace

# 10
  • Мнения: 2 870
Аз ще пробвам.
В чужбина съм яла нещо подобно - месо с канела и си спомням, че беше превъзходно.

# 11
  • София
  • Мнения: 3 447
Вече го пробвах, чудно стана  Simple Smile Много фино и леко като вкус. Добавих към каймата и една скилидка чесън (в чест на авторката  Mr. Green). Мисля обаче, че с домати от консерва ще е по-сочно, аз го направих с пресни недоузрели и беше малко сухо.

# 12
  • Мнения: 10 006
Чесън, а когато го правиш с 500 гр. кайма, увеличаваш ли и останалите продукти и канелата двойно? Звучи интересно, ще го направя и аз.   bouquet за рецептата!

# 13
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 243
Редовно ползвам канела за гръцките манджи с кайма и домати (ползват го в пастициото, в гръцката мусака, в тяхното гювеци, което е телешко или агнешко с орзо - една паста, която прилича на ечемичени зърна). Действително придава много приятен вкус, но все пак трябва да се внимава с дозата. Аз не бих сложила 2 ч.л. канела на манджа - ще стане много тежък дъх (това от опит). Най-добре е да се пробва първо с малко количество - дъхът й се усеща дори ако се сложи само на върха на лъжичката и може да прецени човек дали му допада.

# 14
  • Мнения: 293
Дам, забравих - да не се увеличава количеството канела, че става прекалено.
Всъщност я добавям според зависи за кого го правя - но не повече от 1 ч. л. на 500 г кайма.

.. с 500 гр. кайма, увеличаваш ли и останалите продукти и канелата двойно?

Пропорциите кайма / наденица Grinning не са от такова значение, това не е сладкиш, че да внимаваш чак толкова. Както си прецениш. Когато бях вегетарианец, добавях повече царевица, за да има какво да хапна и аз Mr. Green

Аз благодаря, че ми дадохте и други идеи  bouquet

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт