Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

Sofia

Мнения: 1 402
Аз като сварих две лещи .../за нечелите предишните ми постинги обяснявам, че досега, през не толко краткия ми живот, само кафе бях варила Smile/ ... взех да набирам инерция. И сега ми се прииска за почна да готвя и това и онова /по простички неща, като за начало/. И ей така.. за нула време и аз да се специализирам в това изкуство.

А ми е много по-хубаво да чета рецепти оттук, околкото от други сайтове и готварски книги, та ако ви се споделя....моля  Very Happy


п.с. сетих се да питам и за марка зехтин, която да ми препоръчате, че купих един и смърди ужасно на риба  Sad
Цитирай

Враца

Мнения: 4 382
ето една рецепта за "пържен боб". малко история: още докато бяхме гаджета с моя съпруг и се готвихме да заживеем заедно, той ми каза, че обича така боба и аз разбира се за да го впечатля търсих тази прословута рецепта. после ми я каза една баба във Враца.
та ето я и самата рецепта:
накисвам половин кг боб от вечерта, дутринта го сварявам в тенджера под налягане~45 минути до 1 час.
след това в малко олио задушавам малко лук(мразя дебелите запръжки), като поомекне, го премествам на съседния котлон и слагам мъничко червен пипер и заливам с доматено пюре, сок, домати настъргани или домати от буркан, според сезона.
като заври лекичко слагам изцедения боб , намалям и така си къкри докато стане вкусно Smile
това е опитай ако ти звучи добре
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Здрасти Елси, аз искренно се забавлявах с твоите лещи/ без да се обиждаш разбира се не беше с лоши чувства/ Wink Сега ще ти кажа аз лично как правя бобеца Smile
0.500кг боб го накисвам от вечерта с малко сол, на другият ден измивам боба и го слагам с малко водичка да се вари, като поври 20 мин. го махам от котлона и му махам люспите / тази примитивна техника я ползвах до скоро, но открих че продават и отлюспен боб по магазините Smile /, ако не ти се занимава да махаш люспите просто изхвърли първата вода в която е врял боба и сипи нова.Като си поври на бавен огън около 1ч. слагам 7-8 моркова,2-3 червени чушки,лук 2-3 глави, доматено пюре 2 суп.лъжици,червен пипер 1 суп.лъжица,зехтин 5-6 суп.л /аз лично купувам само салатен той не мирише на риба/.Оставям всичко това да поври още 1ч и накрая прибавям ронена чубрица около 1 шепа, джоджен, сминдух и магданоз 1/2 връзка.Подправките са според вкуса така че можеш да експериментираш колкото си искаш Smile
Цитирай
Ето ти и моя боб:
500 гр. накиснат боб от вечерта + 3 суп.лъжици олио варя в тенджера под налягане от 45 мин до час и половина зависи от боба (някои не увират лесно). Отделно в тиган олио (аз слагам повечко, боба търпи мазнина) + 2 глави лук+ 2 моркова (нарязани на блендера на ситно) + 1 супена лъжица доматено пюре + 1/2 буркан домати запържвам. Когато зеленчуците омекнат дърпам от котлона и слагам сол, червен пипер, сушени: целина, джоджен, чубрица и малко девесил.
В гювеч или тава сипвам сварения боб и запръжката, трябва да има вода като гъста супа, запичам на 180 във фурната.
Приятен апетит.  Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

БГ - София

Мнения: 7 796
Госта съм аз! Wink
Цитирай
Мъжът ми също е северняк, и любимото му ядене е естествено пържения боб  Laughing . Но заради другите вкъщи аз го правя нормален, така да се каже, а на него отделно.
Ето моята рецепта:
боба (количество според хората, обикновено сме много, така че около 500 гр.) го варя в обикновена тенджера, без сол и нищо друго докато омекне, т.е. почти е сварен. Отнема време, но аз не виждам смисъл в накисването, така че това е, което правя. След това изхвърлям водата в която е врял, добавям нова топла, плюс олио, сол, нарязан лук, моркови (повечко!!!), чушки (пресни, печени или замразени, каквито има) и го оставям да ври докато омекнат зеленчуците. Отделно в тиган правя запръжката - лук, моркови, чушки на ситно, червен пипер и домати. Прибавям към врящия боб. После още 15-ина минутки да се смесят, и слагам джоджен и магданоз. Това е. Мннноооого вкусно! А, забравих, обикновено не пропускам и сушена или сурова люта чушка докато ври Laughing !

Успех!
Цитирай
Аз правя боба така:
накисвам го от вечерта, казах по-назад, че не обичам мерките Laughing на сутринта го заливам с вода един пръст над боба. Завира, сменям водата, наливам нова, пак завира, пак я изхвърлям и го заливам с повече този път Wink  Wink  Wink добавям лук, пиперка, чубрица, олио, чер пипер, червен пипер, морков и сух гюзъм, ако имам пресен го слагам накрая, може и сминдух. Не слагам домати, вари се около час и половина и посипвам с магданоз, ама много магданоз Wink  Wink  Wink много го обичам Exclamation  Exclamation  Exclamation
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Цитат на: AFRODITA
Аз правя боба така:
накисвам го от вечерта, казах по-назад, че не обичам мерките Laughing на сутринта го заливам с вода един пръст над боба. Завира, сменям водата, наливам нова, пак завира, пак я изхвърлям и го заливам с повече този път Wink  Wink  Wink добавям лук, пиперка, чубрица, олио, чер пипер, червен пипер, морков и сух гюзъм, ако имам пресен го слагам накрая, може и сминдух. Не слагам домати, вари се около час и половина и посипвам с магданоз, ама много магданоз Wink  Wink  Wink много го обичам Exclamation  Exclamation  Exclamation


Горното бях аз Laughing  Exclamation
Цитирай

София

Мнения: 2 694
Ето го и моя боб /предварително уточнявам, че не обичам и не знам мерките/:

Варя боба, като три пъти изливам водата, а в четвъртата вода слагам една лъжица гроздова ракия и една лъжица захар. Така варя докато боба стане полу-годен Very Happy  за ядене - като загребеш с лъжица и духнеш, бобчетата сами да се обелват /но аз лично го и пробвам за по-сигурно/. Добавям лук, нарязан на ситно с блендера, олио, моркови /пак на ситно с блендера/ и няколко чушки, нарязани по-едричко /аз слагам повечко, защото обожавам чушки/. Варя така няколко минути и слагам домати, нарязани на ситно, чубрица, джоджен, сол, червен пипер и "Вълшебен вкус" на Магги. Варя още малко и изключвам котлона, без да свалям тенджерата и добавям мноооого магданоз.

Добър апетит и да разправяш какво му се е случило на твоя бобец!
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Elsi, това е рецептата за бобец и от мен.
Наистина и нашия татко обича т. н. "пържен боб", готвя го по традиция всеки понеделник, както в ученическите и студенските столове на времето. Very Happy  Razz  Very Happy  Razz  Very Happy  Razz  Very Happy

Необходими продукти:
1. 2 чаени чаши боб;
2. 1 глава лук /по голяма/;
3. 2 - 4 моркова;
4. 1 - 3 червени пиперки /може и от фризера/;
5. половин стрък целина;
6. доматено пюре;
7. 1 чаена лъжичка сол;
8. 2 чаени лъжички червен пипер;
9. 2 чаени лъжички чубрица;
10. 1/2 чаена чаша олио.

Количеството боб слагам да заври и му сменям един път водата. Заедно с втората вода слагам нарязания лук /половината от главата/ и пиперки, настърганите на едро ренде моркови, заедно с една лъжица от описаното количества олио. Оставям да се свари добре и като е готово в отделен съд слагам остатъка от олиото, лука и цялото количество целина.  Запържвам добре, прибавям червения пипер и доматеното пюре и след около 5 минутки махам от котлона. Към него прибавям няколко лъжици от чорбата, а селед това изсипвам всичко в тенджарата. Оставям още около 10 - 15 минути на котлона и после е готово. Накрая слагам солта.
Бях чела, че така остават полезните вещества от нея в приготвената храна.

Дано да ти хареса моята рецепта. Добър апетит.
Цитирай
Вместо да киснете боба или пък да го варите в няколко води след кето заври сложете 1 лъж. сода.Изплакнете добре сложете вода
Цитирай


Мнения: 1 533
Да споделя само една хитринка за боба, която си измислих. Понеже дъщеря ми /имам и голяма, на 15, не тази на снимката Wink / ме вбесява като ми каже, че не съм можела да готвя боба като баба й, баба й прави запръжка с много брашно и червен пипер и ми е гадно даже да гледам как го прави. Та, измислих следното: вместо да запържвам каквото и да било, червения пипер го слагам да ври при боба, а накрая, 5 мин. преди да го сваля от печката, ръсвам на око картофено пюре Бела, зависи колко гъст искам да стане. Номера минава вече доста пъти- "А, научи се най-после и ти да го запържваш като баба"  Twisted Evil  Laughing
Цитирай
Цитат на: wa_wa
ето една рецепта за "пържен боб". малко история: още докато бяхме гаджета с моя съпруг и се готвихме да заживеем заедно, той ми каза, че обича така боба и аз разбира се за да го впечатля търсих тази прословута рецепта. после ми я каза една баба във Враца.
та ето я и самата рецепта:
накисвам половин кг боб от вечерта, дутринта го сварявам в тенджера под налягане~45 минути до 1 час.
след това в малко олио задушавам малко лук(мразя дебелите запръжки), като поомекне, го премествам на съседния котлон и слагам мъничко червен пипер и заливам с доматено пюре, сок, домати настъргани или домати от буркан, според сезона.
като заври лекичко слагам изцедения боб , намалям и така си къкри докато стане вкусно Smile
това е опитай ако ти звучи добре
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 199
Малко офф от темата:
Вярно ли е, че бобената вода след първото варене на боба премахвала петна много добре?
Цитирай

sofia

Мнения: 2 534
Нещо интересно при варенето - лъжица ракия и щипка захар , увира по-бързо и става още по-вкусен
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора