Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 12 март 2007, 11:31 ч.
  • Преглеждания  1 287  Мнения  21  Онлайн  1
Отговори
Извинявам се за ппоредния тъп въпрос - но какво е елда - виждам, че мамите я дават за закуска вместо попара, къде да намеря такова нещо?

Реклама
# 1
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
   Елда е един вид зърнена каша,много популярна в Русия(на руски  се казва гречка).Изключително лек и диетичен продукт,богат на ралични витамини и минералиИстински балсам за стомаха и червата!
   Продава се по магазини за диетични храни,а също така във вериги Фантастико и Фамилия.

# 2
  • София
  • Мнения: 291
Освен елдата в натурален вид има и безмлечна каша на Хип от елда, която няма нужда от варене.

# 3
  • Русе
  • Мнения: 2 954
Аз я предлагам със сирене за закуска или плод за следобедна закуска.

# 4
  • В квъртала
  • Мнения: 256
Много ви благодаря за пояснението. И мен ме интересуваше ::titi79  Peace Hug

# 5
  • София
  • Мнения: 1 750
Ето какво намерих в нета за Елдата:

Елдата не е истинско зърнено растение, защото не е член на тревистото семейство, а в действителност е свързано с киселеца и лапада. Ако се загледате от близо в лапада ще видите, че семената макар, че са малки имат същата отличителна триъгълна форма. Елдата по произход е от Азия, сега се отглежда в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР. 100 грама елда съдържат 11.7 г. белтъци, 3.9 мг. желязо и са много богати на калций -114 мг. за 100 грама. Суровите и семена са зелено-розови, а печените тъмно червено-кафеникави. Може да се сготви (1:2 части вода за 6 минути и да престои още 6 минути) и да се сервира като ориз или да я добавяте към варени и печени ястия. Брашното от елда може да се добавя в сладкиши, кексове, палачинки и другаде, където се използва брашно.
Булгурът от елда съдържа 14% белтъчини, 3% мазнини, богат е на витамините В1, В2, РР и на минерални вещества (фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган).
Това е единственото растение, което не се влияе и не поглъща химикалите и радиацията. Засилва функциите на черния дроб.


Аз купих на моята принцеса каша от елда на Хип, но тя изобщо не я хареса, а и забелязах, че от нея изпражненията й станаха зелени. Та по тази причина преустанових даването й. Четох, че елдата понякога предизвиква алергии, та затова ще се въздържа за сега от нея. Но безспорно растението е много полезно.

# 6
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
Четох, че елдата понякога предизвиква алергии, та затова ще се въздържа за сега от нея. Но безспорно растението е много полезно.

    За пръв път чувам(чета,де LaughingІ) такова нещо!
    Знам,че толкова е безвредна елдата,че абсолютно се препоръчва да пресъства в менюто на деца,бременни и кърмачки(между другото засилва и лактацията)!Но........факт е ,че елдата не е характерна храна за България,може да не предизвиква алергии у хората там,където расте,а пък на други места да е опасен продукт,знам ли?
     Надали някой в Африка страда от алергия към портокали,обаче в северна Европа... newsm78
     Но това е моя лична теория!

# 7
  • София
  • Мнения: 1 750
ejkajujka, в Библиотеката на този форум имаше една статия за елдата, та от там знам, че е възможно да се прояви алергия към нея. Ето статията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73977.0

# 8
  • Мнения: 6 545
Аз се отказах отдавна да давам елда.... тази, която се продава мирише на мухъл ... това означава, че е вредна ..... елдата също завъжда от гъбичките, които отделят алфа- токсини ...същите като при отровните фъстъци ...но елдата никой не проверява...  Close

# 9
  • под жаркото слънце
  • Мнения: 2 555
Колко гречнева каша съм изсърбала докато бяхме в Русия.... Grinning Знам, че е полезна много, но не знаех, че и в Б-я я продават. Ще видим дали ще му хареса на бебо.

# 10
благодаряя Ви много за отговорите, аз май ще се въздържа засега, че се страхувам от алергия ,а за овесените ядки какво ще ме посъветвате - как да ги приготвям?

# 11
  • София
  • Мнения: 591
И аз обожавам греченая каша! Само това ядях в Москва като бяхме на гости близо месец преди доста години. Руснаците си я хапват постоянно, не отсъства от масата им. Правят я много вкусно с масло, задушена. И аз редовно си купувам , откакто има елда в България. Преди години страшно ми липсваше! Не знаех, че е толкова полезна, просто ми беше вкусна...

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
ejkajujka, в Библиотеката на този форум имаше една статия за елдата, та от там знам, че е възможно да се прояви алергия към нея. Ето статията: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73977.0
   Мерси,Tatalina,това е интересна статия.Може би--може би newsm78 елдата предизвиква у някои хора алергии.....Честно казано мисля,че каквато храна и да вземеш,винаги ще се намери човек алергичен към нея и винаги,обаче, може да се добави,че това не важи за всички.
   Аз лично нямам проблеми с елда,но имам с някои други храни.Ако,пък и напиша статия за тях!
   В никакъв случай не ти се противопоставям,Tatalina.Да не се засегнеш,мила! Simple Smile Simple Smile Simple SmileСамо си казах мнението Wink

# 13
  • София
  • Мнения: 1 750
ejkajujka, няма от какво да се обиждам Simple Smile Просто споделям прочетеното, за да се има предвид, а не да плаша майките, които са решили да дават елда. Да, ако някое дете е предразположено към алергия, то тя може да се прояви и към храни, които не са потенциални алергени. Но не затова беше темата. Аз вече обясних защо не давам каша от елда на моята госпожица.

# 14
  • Мнения: 294
Булгурът от елда съдържа ...
извинявам се за невежеството,но си мислех че знам какво е булгур, разбрах от вас какво е елда, но какво е булгур от елда newsm78 нещо съвсем се обърках  ooooh!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт