«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-3 от 3 отговора

—офи€

ћнени€: 802
ƒосега купувах на " арина" нерафинирана тръстикова захар, зелената опаковка, 500гр, около 2лв., прилича си на рафинираната само дето е кафеникава и има много хубав аромат.Ќо вчера влезнах в един китайски супермаркет и от там купих също каф€ва захар, ко€то коренно се отличава от познатата ми досега. илограм излиза около 11лв,  много тъмно каф€ва на цв€т, безформени дребни слепени кристалчета, странен вкус... Ќаистина съм объркана.“ехнологи€та не е ли една и съща, освен българската да е частично рафинирана?
÷итирай

Ѕелги€/—офи€

ћнени€: 27 513
»ма много видове каф€ва захар.  упувала съм много светло каф€ва, тъмно каф€ва. Ќа отделни кристалчета. »ма една като рижава и много мокра, почти слепена. »ма и една почти черна на корави буци, ко€то се топи много бавно. ¬се си е каф€ва захар, зависи откъде идва и дали е от тръстика или от цвекло. »ма една даже леко солена  Very Happy Ќе се притесн€вай, все е по-добра от б€лата.
÷итирай

най-шареното м€сто

ћнени€: 6 083
ј аз последно ползвах една на стр€скащо правилни кубчета - бледо каф€ва.
јко н€кой има опит, ще е полезно да препоръча добра захар.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 6 317
http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar това е на английски от Уикипедия.

Най-общо:

По принцип кафявата е по-хигроскопична от бялата, заради съдържанието на меласа в нея. В зависимост от процентното съдържание на меласа варира и цвета (от по-светъл при по-ниско съдържание към по-тъмен при по-високо). Обикновено кристалчетата са значително по-малки от тези на бялата захар.

Има рафинирана и нерафинирана кафява захар. При първата се добавя меласа към вече рафинираната бяла захар. Тя е по-евтина и производителите я предпочитат, защото могат да контролират количеството меласа в нея. Методът позволява и производството на кафява захар там, където основния й източник е цвеклото. Рафинираната кафява захар е често по-едра от нерафинираната и меласата може лесно да се отдели от кристалчетата когато захарта се намокри. Използваната меласа често е такава, получена от захарна тръстика, защото вкусът й е по-предпочитан от меласата от цвекло. Меласата от цвекло има силен зеленчуков аромат и вкус Smile.

Натуралната кафява захар (нерафинираната) се образува при първата кристализация на цвеклото. Обикновено е по-тъмна и хигроскопична, т.е. кристалите й се слепват и тя се втвърдява. (доста по-скъпа е от бялата)

П.С. Мисля, че е най-добре да се търси кафява захар по диетичните магазини и да се купува от тази, която стои на по-големи и твърди бучки.
« ѕоследна редакци€: пн, 12 мар 2007, 17:09 от Margarita »
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-3 от 3 отговора