Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-3 от 3 отговора
Досега купувах на "Карина" нерафинирана тръстикова захар, зелената опаковка, 500гр, около 2лв., прилича си на рафинираната само дето е кафеникава и има много хубав аромат.Но вчера влезнах в един китайски супермаркет и от там купих също кафява захар, която коренно се отличава от познатата ми досега.Килограм излиза около 11лв,  много тъмно кафява на цвят, безформени дребни слепени кристалчета, странен вкус... Наистина съм объркана.Технологията не е ли една и съща, освен българската да е частично рафинирана?
Цитирай


Има много видове кафява захар. Купувала съм много светло кафява, тъмно кафява. На отделни кристалчета. Има една като рижава и много мокра, почти слепена. Има и една почти черна на корави буци, която се топи много бавно. Все си е кафява захар, зависи откъде идва и дали е от тръстика или от цвекло. Има една даже леко солена  Very Happy Не се притеснявай, все е по-добра от бялата.
Цитирай


А аз последно ползвах една на стряскащо правилни кубчета - бледо кафява.
Ако някой има опит, ще е полезно да препоръча добра захар.
Цитирай


http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar това е на английски от Уикипедия.

Най-общо:

По принцип кафявата е по-хигроскопична от бялата, заради съдържанието на меласа в нея. В зависимост от процентното съдържание на меласа варира и цвета (от по-светъл при по-ниско съдържание към по-тъмен при по-високо). Обикновено кристалчетата са значително по-малки от тези на бялата захар.

Има рафинирана и нерафинирана кафява захар. При първата се добавя меласа към вече рафинираната бяла захар. Тя е по-евтина и производителите я предпочитат, защото могат да контролират количеството меласа в нея. Методът позволява и производството на кафява захар там, където основния й източник е цвеклото. Рафинираната кафява захар е често по-едра от нерафинираната и меласата може лесно да се отдели от кристалчетата когато захарта се намокри. Използваната меласа често е такава, получена от захарна тръстика, защото вкусът й е по-предпочитан от меласата от цвекло. Меласата от цвекло има силен зеленчуков аромат и вкус Smile.

Натуралната кафява захар (нерафинираната) се образува при първата кристализация на цвеклото. Обикновено е по-тъмна и хигроскопична, т.е. кристалите й се слепват и тя се втвърдява. (доста по-скъпа е от бялата)

П.С. Мисля, че е най-добре да се търси кафява захар по диетичните магазини и да се купува от тази, която стои на по-големи и твърди бучки.
« Последна редакция: Пон., 12 Март 2007, 17:09 от Margarita »
Цитирай


1-3 от 3 отговора