Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2007, 08:54 ч.

първи думички

 • 974
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 078
започвам с това, че засега НЕ СЪМ  притеснена, а любопитна, нетърпелива или нещо подобно.

дъщеря ми е на година и 5 м. и още не казва и една думичка - нито мама, нито тати, баба или каквото и да е друго. понякога казва ам-м за храна и напитки, но само понякога. имитира по някакъв начин различните животни, но не по общоприетия - котето например не прави "мяу", а квичи с определена интонация, кучето прави 'ауау' и до там. изобщо, като че ли използва повече езика на тялото, отколкото звуци, за да означава нещо си. двигателно детето е добре, независимо че проходи преди 2 месеца /т.е. малко по-късно от връстниците си/ - изкачва стълби, тича, кляка и става съвсем координирано; вниманието й се задържа успешно въху книжки и бебешките филмчета от х 20 минути /бебета айнщайн, например/ - т.е. за сега изключвам възможността да е със забавено развитие. просто се чудя защо и дали има причина да не казва нищо. нямам предвид да изговаря имената на предметите, а да казва прости 2-срични думи и вербално да изказва елементарни желания.
моля, споделете кога за първи път детето ви каза своята първа осъзната дума /нямам предвид а-гу или повторяемо изговаряне на ти-ти/. искрено се надявам да има и други деца, проговорили по-късничко. току-виж се оказало, че при детето има проблем някакъв.

# 1
 • Мнения: 2 952
Саги започна да казва ам - ам   на млекото около тази възраст.

# 2
 • Мнения: 929
До преди месец казваше само мама,тати и баба, а за последния месец е вмъкнала в речника си "икам", "не икам", "зна-не зна","вода" ,"каза" и друки такива по прости думички.

# 3
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 342
и ние  в отбора на неговорещите. Не се притеснявам, разбира доста неща и е достатъчно изразителен, за да си поиска нещо.

# 4
 • Мнения: 2 834
Казва "А-мммм" "мама" "тата" "Гого" (дядо му е Гого),"баба" (казва го само когато си поиска) и на всички животни казва "Бау".

# 5
 • Мнения: 3 078
ами че те вашите деца си казват туй-онуй  Crossing Arms
само деян на тити май е като нас. ама май и той казваше нещичко.
петра изобщо нищо не обелва.

а мами на по-големни и късно-проговорили деца няма ли?

# 6
 • Мнения: 8 505
На 5-6м-тати,после баба,дядо и чак тогава имах удоволствието да чуя "мама".След това си пообогати речника,но едва на година и 9-10м започна да съчетава по няколко думи.

# 7
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 342
не, майче, от 2 седмици казва само лю(ало), а на въпрос ще яде ли, повтаря като мантра мамамамам  hahaha това даже думи не са Simple Smile  виж, с японския добре се справя - не е мълчалив, но нищо не му се разбира Simple Smile

# 8
 • Мнения: 1 444
Не казва нито дума  Crazy

# 9
 • Мнения: 2 614
Сашо не казваше нито дума, до година и 8м. После като се отприщи и няма спирка. Сега учи стихчетата в яслата за един ден...

# 10
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 131
Моя поне до 1,6г. не казваше абсолютно нищо разбираемо. Бърбореше си нещо на сурокитайски и това е. Сега продължава да не говори с изключение на няколко думи и фрази.. Разбира всичко, изпълнява като му се каже нещо, може да говори - казва някои неща и то съвсем правилно. Изглежда, че не иска или не смята за нужно да говори - разбира се какво иска и чувства, и без да си казва. Вече и аз не знам да се притеснявам или не! Уж всичко му е наред, пък си говори на някакъв неразбираем език.

# 11
 • Мнения: 412
аз имам сходен проблем, но АЗ БЯХ ПРИТЕСНЕНА( сигурно заради многото филми, които гледам)
Макс е на 1 г. и почти 7 мес и казва:
нещо, като писс на котка
ау-ау- на куче
ма-м-ам- на мен( и то само когато е много тъжен или уплашен)
та-тттт- на баща си
съветвах се с много познати( майки и бащи), както и с двама детски лекари
Всчики твърдят, че има време
успокоих се за момента
и всички казват: " И аз едно време-ха да проговори това дете-то не ще! А сега, ела да видиш-не мога да му затворя устата!"
не го мисли-ще проговори
п.п. а как е с мимиките и жестовете, защото Макс тях ги е развил до съвършенство, може би за сметка на бедния си речник #Crazy

# 12
 • Мнения: 2 722
До година и половина не говореше, след това каза мама и кола.
Половин година разиграва пантомима и сега е най-артистичното хлапе което познавам. Към 2 години наблегна на баба, додо и тати, след 4 месечен престой на село знаеше да имитира перфектно звуците които издават животните.
След навършването на 2,7 се отприщи - всеки ден казва по две-три нови думички и ги реди в изречения а вечер преди да заспи си повтаря речниковия запас /някои хора вместо това броят овце/ Laughing
Усещам как лека полека ми отнема микрофона от ръцете!

# 13
 • Мнения: 412
а вечер преди да заспи си повтаря речниковия запас /някои хора вместо това броят овце/ Laughing
Усещам как лека полека ми отнема микрофона от ръцете!
Grinning Grinning Grinning Grinning

# 14
 • Мнения: 3 078
аз имам сходен проблем, но АЗ БЯХ ПРИТЕСНЕНА( сигурно заради многото филми, които гледам)
п.п. а как е с мимиките и жестовете, защото Макс тях ги е развил до съвършенство, може би за сметка на бедния си речник #Crazy
в това отношение е супер. показва с ръце доста неща - как правят клоните при вятър, как танцува татко /като баРелин  Mr. Green/, как прави рибата, къде е бебето /в корема ми/, гушка и праща свои си целувки /т.е. слага си ръката на устата, на който човек иска да прати целувка/, показва каква е айфеловата кула (!!!), как пуши баба, как кашля дядо и ред други глупости. абе изобщо - интерпретира света основно с движения и супер малко посредством звуци. не винаги движенията са тези, които й показваме, обаче. много често си измисля свои си някакви, но пък те са еднотипни - т.е. кончето винаги се показва по еднакъв начин, но той не е този, който ние сме показали.
и почвам да се чудя моето дете ли се е чалнало, по-различно ли е от другите нещо (в ОНЗИ смисъл) или просто показва някаква своеобразност нейна си, която да я различава от другите и трябва да ме прави горда.
а, освен това предпочита да се играе сама - в градинката, например, страни от другите деца. уж е там, заеднос тях, а си е отделно.
и понеже хвърлям по едно око на темата за индиговите и кристалните деца /пфу, пак класификатори дето могат да те побъркат, защото биха могли да поставят детето ти в една по-различна група/, въпреки че се бях зарекла да не го правя, то съвсем вече се обърквам и съвсем малко сдухвам.
и пак - все още НЕ СЕ притеснявам. просто се оглеждам има ли много други като петра.
явно няма, всъщност, като съдя по броя отговори тук  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт