Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2007, 11:50 ч.

Чужбински мами, ставате ли за детективи?

 • 4 797
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 714
Предполагам, че всички от вас малко или много са чували за интернет-измамите и многото и изобретателни начини за източване на пари (отвсякъде, откъдето могат да се източат). Измамниците са много вещи в начините да се докопат до данните на кредитните ни карти, банковите ни сметки, юзърнеймите и паролата ни в системите за електронно банкиране ... Предполагам, че много от вас са получавали странни мейли уж от вашите банки с искане да препотвърдите вашето потребителско име и паролата, т. нар. фишинг.

Или най-плоския вид такива измами, т.нар. "нигерийски" писма, дето някой нигерийски принц обещава да преведе няколко милиона долара на вашата банкова сметка ... Тук бяха направили и едно телевизионно разследване с такива "принцове", даже среща си бяха уредили с един.

Или да сте получавали класически плосък мейл, написан на много лош английски, че ти пише еди кой си от еди кое си затънтено руско село, и има нужда от пари за дърва на баба си. На който като се проследи IP-то, се вижда, че ти пишат от едно друго село, но да кажем в Бразилия.

Или един стар, изтъркан скамърски механизъм, който работи с пълна сила ... сайтовете за запознанства, златната мина за измами. Фалшиви профили на руски и украински гърли с красиви снимки ... западняците се лепят като мухи на мед. Започват се едни мейли, "девойката" от снимката, която често е снимка на някоя певица или актриса отговаря веднага, влюбва се и плавно и грациозно започва да иска пари ... я за болната си майка, я за нов компютър, че иначе не може да продължи кореспонденцията ... Има случаи на мераклии, на които са източили хиляди евро .... тези измамници се наричат скамъри. Аз в миналото цяло изследване бях написала за скамърите, докъде могат да стигнат в наглостта си, попадала съм на невероятни истории на пострадали хора. Включително и обратния вариант, руски и украински гърли, (най-вече), пристига европейският принц, с когото са се запознали, и вместо очакваното предложение за брак се оказват с продадено жилище, похарчени пари и изчезнал вдънземя кандидат.

Въпросът ми е, добре ли сте информирани за тези видове измами? Държавата, в която живеете прави ли нещо, за да държи гражданите информирани? Искате ли да си споделяме за разни видове такива измами, за да може и тези, на които не се е случвало, да бъдат предупредени?

Аз мога доста да разкажа за стари случки.
Всъщност поводът да постна тази тема е една случка от вчера, когато случайно се натъкнах на нов (и твърдя изобретателен) начин за измама, този път чрез Western Union. За което естествено им писах, защото според мен имат пропуск в системата за сигурност. Измислили са го братята румънци, това установих, като проследих IP-адреса. След това Гугъл услужливо ми показа и други такива случки, доста пресни, мисля, че дори мога да локализирам географското място на измамата. Знам, че това би трябвало да е проблем на Western Union в случая, но пък ми беше интересно да разследвам.
За когото го интересува, ще постна механизма на измамата после.

Имате думата!  Simple Smile


# 1
Подобни неща директно ги изтривам  Stop
Май наистина трябва да си шаран за да се хванеш на подобен фишинг Thinking

# 2
 • Мнения: 1 069
Получавала съм такива майли, до ги изтривам.Преди месец ми се обади някаква жена и се представи за служителка на банката и започна да ме разпитва за банковата ми сметка.Веднага и затворих и повече не се обади никой.След това питах във банката и момичетата от customer service ме гледаха много учудено.

# 3
 • Мнения: 714
Джоя, абе хващат се за съжаление. Аз не, като гледам и ти не .. ама явно работи  newsm78
Щом получих и официални писма от банките с описание на измамата и как ни уверяват, че банката никога няма да ти поиска препотвърждаване на потребителското ти име ...

А новата измама с Уестърн Юниън, брей четох текста от любопитство 3 пъти, виждах, че има някаква врътка, обаче не разбирах каква ... мъжа ми, дето е печен и вещ и уж "светва" бързо, и той го чете ... ей, усъвършенстват се хората и това си е.  ooooh!

# 4
100% се хващат, иначе нямаше да са толкова многобройни. В интерес на истината в работата редовно ни предупреждават и информират за "текущуте" измами.
Най са ми гнусни мошениците, които мамят възрастните хора. Непрекъснато има филмчета по телевизията, които предупреждават да внимават.
Мисля, че в България е доста по-лесно да излъжеш хората. По-наивни са все още, а и ако не се лъжа, все още събират пари за разни сметки по домовете, което тук е недопустимо.

# 5
 • Мнения: 846
Едната ми поща получава по 20 такива на ден, но на другата съм й затегнала спам-контролите и не ги пуска! Изтривам директно, хич не отварям.  И знам точно как съм попаднала в мейл-листите на разните там рускини, продавачи на виагра, бизнес оферти и т.н. Всеки път, когато някой приятел ми препрати някоя сълзлива история, тип "изпрати на 10 човека и ще ти се изпълни желание" и вече съм попаднала в някоя гадна листа на някой смотаняк, който си мисли, че ще спечели от мен. За съжаление си е така-тези глупости за "препрати на еди колко си човека" се пускат именно с такава цел-някой да си насъбере един хубав, дълъг лист с мейли. Уж приятелски и добронамерено, ама от такива наивни приятели сега съм с по 20 спама на ден.

# 6
 • Мнения: 1 630
О, има, има, хващат се
Бившата ни секретарка така веднъж ми обясни как си чака да и преведат пари по сметката от майл тип - "вдовица на африкански цар"
Още си чака сигурно  Laughing

И тук често тръбят за какво да се внимава, но има явно хора, които продължават да се хващат
Аз много се дразня, на приятели които ми пращат майли от рода - нов вирус, котета бонзай и тн

# 7
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Аз подобни неща веднага ги изтривам. Полу4авала съм в имейл или директно по пощата предимно покани за у4астия в разни томболи. ПИсмата не 4ета изобщо, то отвън още си ли4и 4е е джанк мейл и ги връщам на подателя или ги унищожавам.

# 8
 • Mississauga
 • Мнения: 163
Определено ставам за детектив. Трябва заради тукашните вечни "скрити" такси!
Разучавам до дупка да няма някоя такса изненада после. Но исках да споделя....
Мой приятел ерген така попадна на дамската версия за мъже шарани
които си чаткат по нета и му беше пратила "нигерийски" писмо. Четох го
и се разтърсих от любопитство в нета даже пишеше за подобни скамове, само като
напишеш изплзваното име и... #Crazy
Аз не мога да разбера как даже не го разбират,като то си личи от километри че е измама! newsm78

Последна редакция: вт, 13 мар 2007, 14:20 от SweetyP

# 9
 • UK, Derby
 • Мнения: 1 959
Директно ги трия ами то небеше банки,рускини,виагри,ролекси и акаво ли още не наден трия поне 25-30  Stopтакива спам имейли

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Ох минимум10 са на ден, наскоро си отворих на университетския мейл junk папката и там се мъдреха над 2100 мейла получени през последните 3 месеца. Последния вик на спам-модата е да ти пратят писмо със сметка за регистрацията ти в single-data bank, за която дори не си си помислял.

# 11
 • Canada
 • Мнения: 272
donna volante - би ли разказала повече за тази злоупотреба чрез Western Union, моля те.
Иначе аз за детектив не ставам, признавам си.  Embarassed Спамовете ги трия директно без да ги чета, но от време на време получавам писма от банката ни, или от PayPal, за които идея нямам истински ли са, но не ги отварям от страх да не направя някой гаф.

# 12
 • France
 • Мнения: 2 907
донна, хайде тогава да направим такава фирма, а?
Майтапът настрана. Аз съм парано, все си мисля, че някой ще ме метне по и-нет, все съм много изплашена? А те те лъжат така или иначе пред очите ти.
В и-нет е ужасно. Понеже хакерите дори успяват да се представят за твои приятели.

Ето моите предупреждения към аудиторията:

ако както си пишете ви се отвори някакъв прозорец с много професионално лого и оформление, тип "антивирус, антиспам, етц" , това никога не трябва да го инсталирате, това е САМИЯТ СПАМ!

А как се разпознава когато плащаш по и-нет някоя стока, дали номерът на сметката ти бива виждан от някой ТРЕТИ или е истина? Аз имам честно казано параноя по този въпрос. И всеки път когато купувам в и-нет си казвам, че спя с мъж без презерватив....

# 13
 • USA
 • Мнения: 7 091
Като си продавахме колата се запознах с още няколко вида скам. Обажда ти се някои и ти казва- ще ти вземем колата обаче аз съм на майната си и искам да ти пратя на тебе пари за колата + превозвача, ти преведи поле парите на превозвача и си кеширай чека. Супер, ама за да баунсне обратно чека като е от майната си му трябват 2 седмици и ти като балък ако се навиеш плащаш на "певозвача" на колата 1000-2000$ и после чека от "ловеца на шарани" ти баунсва. Естествено аз въобще не съм се хванала на такива филми, но направо ме разби наглостта на тези хора! ПОлучавах към 15-тина такива "предложения" на ден с най-безумни обяснения, да не говорим, че като открито ги конфронтирах един от въпросните дори имаше наглостта да продължи да ме убеждава как всичко било ОК! ooooh!
Ами скамовете за разни конкурси? Например за поети- пускаш си поема и спечелваш да ти я публикуват ( естествено всеки "печели"), после участваш в конкурс на 2-ро ниво, пак печелиш и така нататък. Всяко ниво разбира се ти взема пари, после ти вземат пари за това да ти дадат "книгата" , в която е публикувано стихотворението ( ама забележете тя не можела да се намери в книжарниците! Rolling Eyes) и така нататък, и така нататък. Четох за хора, които дори са отишли да си вземат "наградата", платили са за книги, за хотелска стая, за грамотата им в не знам си каква рамка, за медала и т.н.

# 14
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
Не се връзвам на имейли, че съм спечелила от томбола, че съм милионния посетител, дето взема лаптопа, че съм ударила джакпота от не знам си коя лотария или краля на Замунда иска да ми даде $10000000000000, ама аз първо да му трансферна еди колко си. Не си давам данните на кредитните карти и не отговарям на имейли от банки, никога - банките имат друг начин за информиране на клиентите си. Директно изхвърлям имейли от непознати и всичко ми отива в спам фолдъра, който на ден, ако не го изчистя, събира към стотина спам имейла. Спрени са ми всякакви поп ъп-и на компютрите и имам фишинг агенти и разни други програми, които разкарват всякакви слухтящи досадници. Не обръщам внимание на никакви зарибявания и не мога да разбера защо има хора, които отварят, четат и вярват на спам имейли. Дори и нормалния мейл - от пощенската кутия пред къщата, директно полита в коша с хилядите оферти за кредитни карти, не знам си какви мили със самолет, абонамент за кой знае какво и още милион глупости.

В държавата, в която съм според мен, сравнително добре се информират хората за всякакви такива измами и трикове. Но все пак трябва да имаш малко представа от света и да си способен сам да отсяваш кое би могло да бъде подвеждащо и кое си струва вниманието ти.

Много полезна тема, нека колкото може повече хора я прочетат и разберат, че не се обръща внимание на всяка глупост, която пристига в мейла и имейла ти, защото съм изумена как след толкова години вече на интернет, все още има интелигентни люде, които се връзват.

И понеже са споменати повечето видове измами, нека кажа една, която не срещнах в до тук изброените и за която доста говориха, особено по празниците - да се внимава с гифт картите - има си начини да се види бар кода на гърба на гифт картата и тя да се източи онлайн, понякога преди още да е закупена! Съветът е да се купуват гифт карти от хората на касата, от места, които не са в пряк достъп с клиенти, защото е много лесно да мине някое момченце, да види кода и да си напазарува от картата още преди получателят да я държи в ръцете си.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт