Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 март 2007, 09:42 ч.

Яхния-как?

  • 892
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 261
Разполагам с буркан пилешко месо,сварено и готов за готвене, но какво още да прибавя.
Много лук,домати, чушки ,олио, подправки,незная затова ви моля за помощ

# 1
  • Там където живея нищо не се случва, но не мога да живея навсякъде
  • Мнения: 373
запържи няколко глави лук: 1 нарязан на едро морков с пилето, към кря на запръжката добави 1 с.л. червен пирер и 1 с.л брашно и разбъркваш интензивно като внимаваш да не загори  черв. пипер; добавяш 1 буркан стерилизирани домати и половин буркан вода, ако ти се струва гъсто може да увеличиш количеството на водата, сложо черен пипер на зърна, 2 дафинови листа и сол на вкус, ако доматите накиселяват добави 1/2 ч.л захар.

# 2
  • Мнения: 4 485
Може да сготвиш пиле по ловджийски  Wink
Нарежи на по-едро доста лук - 2-3 големи глави.
Нарежи и чушките на по-едро /надявам се да нямаш предвид люти чушки!!!/.
Доматите ти сигурно са от буркан - пак става.
Ако имаш картофи, също може да сложиш няколко.

Ще обяснявам подробно, защото явно нямаш голям опит в готвенето.
Налей в тенджера олио. Сложи на котлона да загрее. Щом загрее запържи в сгорещеното олио нарязания лук и чушките. Когато чушките и лука се позапържат, сложи лъжица червен пипер. Внимавай, защото червиният пипер много бързо прегаря и после става неприятен вкус. Затова трябва да имаш приготвена чаша вода /или бульон от това пиле/, за да залееш почти веднага, щом изсипеш червения пипер.
Така... - слагаш и малко домати - половин буркан примерно.
Подправки - 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист.

Месото от пилето щом е сварено предварително няма да го слагаш в началото на готвенето. ще го сложиш, когато яденето е вече почти готово.
На сол подправи също, когато стане почти готово, че иначе има опасност от пресоляване.

Мисля, че не е трудно!
Успех!
И добър апетит!!!   chef

# 3
  • Мнения: 784
Яхния с месо от буркан "Стандарт"  Simple Smile:
1.Слагаш олио (колкото да покрие дъното на тенджерата и една идея отгоре) - да се загрее.
2. Нарязваш една - две големи глави лук и ги добавяш в олиото, за се запържат, докато леко порозовеят.*
3. Махаш тенджерата от котлона и добавяш 1 с.л. червен пипер (червения пипер не трябва да се пържи, защото бързо загаря и се развалят вкусовите му качества). Разбъркваш с лука и олиото и веднага добавяш 2-3 домата - обелени и нарязани (или домати от буркан - най-много половин, защото на яхния не вървят много домати). Връщаш тенджерата на котлона.
4. Слагаш сол на вкус.
5. Добавяш вода - около 1/3 от тенджерата - и чакаш да заври.
6. Разтваряш 1-2 с.лъжици брашно в 1/2 ч.ч. вода и изсипваш в тенджерата,  за да се сгъсти манджата. Ако искаш да сложиш картофи - сега е моментът, но тогава не слагай брашно, защото те сгъстяват достатъчно.
6. Слагаш месото от буркана. Ако имаш моркови, кервиз, чушки - сложи, но не е задължително.
7. Ако трябва - слагаш още вода, за да нагласиш манджата на гъстота, каквато обичаш.
8. Добавяш подправки на вкус - ако трябва още сол, джоджен, чубрица, няколко скилидки чесън дават много приятен аромат. Ако обичаш магданоз - слага се най-накрая, като е съвсем готова манджата и я отнемеш от котлона, защото като се свари магданоза няма никакъв вкус.
9. Оставяш яхнията да се свари - тъй като месото е от буркан, достатъчно е да поври 20-30 мин.
10. Правиш си едно кафе и сядаш пред компютъра, докато се стане гозбата  Wink!

*По-полезно е, ако лука го задушиш - заедно с олиото се слага за заври половин чаша вода; лука се слага вътре и тенджерата се затваря с капака; когато се поизпари водата - отнемаш от котлона, слагаш червения пипер - и по горната рецепта.

# 4
  • София
  • Мнения: 3 537
Можеш да направиш и винен кебап с пилешкото, аз често правя  Wink
Правя го така:
Нарязвам 2-3 големи глави лук и запържвам в олио.Като стане прозрачен лука добавям един нарязан морков и той леко да се запържи и прибавям 2-3 суп.лъж брашно,бъркам непрекъснато, прибавям месото/консервирано или сурово,аз го правя със пил.бонфиле или бутчета/, заливам с една чаша червено вино/може и бяло/, гореща вода и 1 чаша доматен сос.Докато прибавям продуктите съответно бъркам непрекъснато.Слагам в яденето един дафинов лист и няколко цели зрънца черен пипер , 1 лъж. захар за да убие киселината на доматите и сол на вкус.Оставям яхнийката да къкри на бавен огън.  Heart Eyes

# 5
  • Мнения: 261
момичета, много ви благодаря, а за опит нямам никакъв , но винаги се справям  с ваша помощ и то доста добре
още веднъж БЛАГОДАРЯ

# 6
  • Мнения: 194
така хубаво сте описали и за вечеря унас Яхния ....мерси Hug

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт