Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Здравейте,д-р Слънчева!
  Искам да ви питам,нормално ли е моето бебе на 2 месеца и половина да има обиколка на главата 40,5 см?При положение,че тъжи 6.100(може и повече) и е висок 60 см?
  В епикризата от родилното пише ,че се е родил с обиколка 34 см,при тегло 3.250 кг  и 50см ръст.Не му ли се увеличава прекалено бързо главичката?Има ли някакви стандарти в наддаване за  теглото и за обиколката на главата?
  Благодаря ви предварително за отговора!

Последна редакция: чт, 15 мар 2007, 18:21 от ejkajujka

# 1
  • Мнения: 5 760
Здравейте! Малко е повече от средната за тази възраст, но тово нищо не значи. Обиколката зависи все пак от формата и размера на главите на родителите. В тази възраст децата увеличават ръста си средно по 1 см. на седмица, а обиколката на главата нараства с 0,5 см. на седмица.
Ако бебето Ви има този темп няма нищто претеснително, но ако  нараства по-бързо( по предварителни данни от раждането) е необходимо да се прегледа и да се направи трансфонтаниална ехография.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Много ви благодаря ,д-р Слънчева!
  Точно лекар,който е правил трансфонтениална ехография е обърнал внимание на бързоувеличила се глава в сравнение с обиколката при раждането.
   Още по време на бременността си разбрах,че бебето е с поголяма глава,но си мислех,че това е ген!Когато се роди,главата му беше силно конфигурирана и като че ли издължена назад и нагоре.Постепенно тя е приела нормална форма.Възможно ли е заради тази конфигурация на главата,при  тежкото и забавеното раждане,първоначалните сантиметри да са излезли по-малко?

# 3
  • Мнения: 5 760
Здравейте! Възможно е, но при ехографията може да се каже дали има някакви промени в развитието на мозъка и най-вече в ликворните пространства. Това са местата изпълнени с течност. При ехографията може да се каже дали това количество течнос е в нормалните граници или е увеличено. Ако е увеличено, то може да е причината за по-бързото нарастване на обиколката на главата и по-големите размери..

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 7 178
  Mного ви благодаря,д-р  Слънчева!  bouquet  bouquet  bouquetВашите разяснения са ми от голямо значение,повярвайте!Много оценявам това,че намирате време да отговаряте на въпросите ,те са толкова много!
    Значи ще се доверим на изводите на лекаря,който е правил ехограф на бебето!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт