Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 722
Тази сутрин малко съм притеснена - за добро утро в яслата ме посрещна педагожката и каза че за другата седмица ни е назначена среща за работа с логопед.
Не можело такова будно и любознателно и активно дете да говори толкова малко.
Обясних и че е осиновен на година и половина, че след това половин година е комуникирал основно с мен в затънтената провинция на чист въздух, за да укрепне и да се кали, че беше 8 килца мършичка, тя обаче не вдява - нямало значение.Всички в гладината знаят че е осиновен, помолила съм ги да ми съобщават за тревожни симптоми, но това с говора и тази самоинициатива да го направят бърборино леко ме тревожат.
Мили мами, права ли съм да се безпокоя и според вас има ли опасност да бъде травмиран по някакъв начин от тази среща с логопед?
Сигурно съм леко паникьосана, може и да нямам основание - дано да е така!

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 534
Не съм майка още, но според мен е добре, че са ти предложили среща с логопед. Може и нищо да няма, но веднъж след кто са ти казали, че може да има проблеми ще започнеш да мислиш и да се притесняваш постоянно. От друга страна ако не дай се боже има някакъв проблем, то той ще е хванат навреме и успешно ще се преодолее.
Предполагам логопедите имат виждане как да се отнасят към малчовци и срещата няма да е травмираща.
Тук има един форум за да деца с увреждания- не бива да те плаши името разбира се, където доколкото знам пишат няколко логопеда, можеш да се консултираш и с тях.
Дано всичко е наред с малчо!

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 583
Майче не се притеснявай за срещата му с логопеда те си имат подход към всяко детенце а и като се знае че осиновен мисля че ще подходят по най добрия начин с детето при всеки има неправилно изговаряне на звуци букви ние пък едва преди 3 месеца при среща с логопед като имаш предвид че нашия е на 13 разбрахме за това че има проблем с буквите С Ш и Л за Лто знаем отдавна но колкото по рано се започне работа с едно дете толкова по добре дано при вас всичко да е наред нищо лошо няма от една консултация успокой се де нищо лошо няма да стане а ти можеш да си поговориш с малчо и да го подготвиш че една лелка ще го кара да казва думички и ще си поиграят на игри с думи и букви и няма да е страшно а приятно СПОКО мамче javascript:void(0);
newsm10newsm10

# 3
 • София
 • Мнения: 533
Галя, спокойно Simple Smile

Късното проговаряне е масово явление в последните няколко години, особено при момченцата, които принципно проговарят по-късно от момиченцета. Напоследък се забелязва тенденция за проговаряне около 3 години - познавам много такива момченца, чиито майки ги водеха къде ли не (психиатри, психолози, логопеди). Децата си бяха и са в абсолютно норма и абсолютно физически и психически здрави Simple Smile

Не би трябвало да има нищо травмиращо за детето в срещата с логопед - консултациите протичат под формата на игра и различни занимания, така че на Миленчо ще му е интересно. Но най-важното е ти да се успокоиш Simple Smile

# 4
Мисля, че не бива да се притеснявате от срещата с логопед. Аз самата заведох моето дете на преглед, даже ходихме на занятия известно време. Струваше ми се, че някои звуци не произнася добре. Там не само ги учат да говорят, а и играят разни игри, учат ги на разпознаване на фигури, цветове и пр. Само дето, ние сме с 1 година по-големи от вас. При всички случаи ще ви бъде от полза.

# 5
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 511
Мама Галя не се тревожи.Ние не сме ползвали услугите на логопед,въпреки,че имаше голяма вероятност да го направим,тъй като Боби бе опериран(липса на небце)
Доцента,тогава ни предупреди,че най-вероятно ще се наложи да ползваме логопед,за да може Боби да проговори.При нас предвид операцията имаше опасения,че говорът на Боби ще бъде носов.
Боби проговори нормално.казваше отделни думички но му беше трудно да ги свързва във изречения.Едва след като навърши 2 год.и половина започна да свързва малко по-малко разни думички във смисленно изречение и то съвсем чисто произнасяйки ги.
В интерес на истината,буквално за две седмици започна тази промяна.Стана изведнъж.Въпреки това,когато трябваше да идем на консултация след време заради операцията му,аз лично настоявах да го види и логопед,просто за мое успокоение,че всичко е наред.
Така,че не се тревожи.Мога само да ти кажа,че специално логопедката,която го прегледа,така го предразположи,че на Боби му беше кеф,да гледа картинки и да разпознава и произнася даденият предмет.
Успех и още веднъж не се тревожи.

# 6
А на мен малко ми е странна тази самоинициатива... Мама Галя ще можеш ли да присъстваш поне - хем да видиш логопеда какво представлява, хем да го чуеш какво ще каже?

# 7
 • София
 • Мнения: 1 843
И аз мисля, че не бива да се притесняваш.
Дори и да нямат основание една такава среща само ще потвърди ситуацията. Пък и не боли!
Ние с Иринка постоянно си играем на тази игра. За сега ползваме добри съвети на познати професионалисти и тя напредва с безумна скорост.
Не изключвам, разбира се и посещение на специалист след време, но при нея "проблема" е обратен - вече говори ужаааааасно много Wink само че често с неправилен словоред и тотално объркани фрази. Е, то като бързаш да изсипеш 10 торби с приказки, няма как!
Спокойно. Ти си емоционална и затова гледай да го приемеш от положителната страна.

П.С. Сега видях, постнатото от мама-и. И през ума ми не мина, че може да не присъстваш. Нали най-малкото, трябва да видиш какви упражнения ще правят (ако се налагат)!

Хайде, че и аз съм за логопед. Това 'ш', 'с', 'ж' и 'ц', цял живот не мога да ги кажа като хората! Wink

# 8
 • София
 • Мнения: 2 722
Благодаря ви за топлите успокоителни думи.
Току що се прибирам от разговор с госпожата на яслата - много разбран и сърдечен човек.
Чудех се какво ги е провокирало да решат че има нужда от логопед - на 2,10 Милен прави изречения от по 3-5 думи, която дума не знае я изиграва за да му се каже, всеки ден по сто пъти пита како е това, кои е това и защо така п/р/ави, казва аз спя, ти спиш, една сутрин погледна акото в гърнето и констатира - това беше боб, като преместя нещо казва това не така, това беше тук, въобще за мен нормално развитие.Обръща се към всеки с името или роднинската връзка, като примерно казва на племеничката - кака Лиле, но като трябва да я викне казва  како Лиле. И пее вярно с точната мелодия - "мама ми купи днеш нана...нишка..тинки" - толко за сега, но Мюзик Айдъл ще имат издания и по-нататък, нали Laughing
Госпожата ме успокои че и в градината говори доста /самата тя е работила в дом за изоставени деца и в яслата са имали дечица осиновени на различна възраст/, каза също че ако не е знаела, никога не би предположила че Милен е изкарал в дом до  година и половина - нищо нито в поведението му нито в говора не навежда на мисълта за престой в интитуция. Единственото обяснение което тя си дава за решението на педагожката е че се е заблудила по ръста на Милен - на моменти самите лелки изключвали че той е толко мъничък, защото габарита пък и поведението му били като на дете на 3,5.
Не знам дали да се чувствам поласкана или да пищя!
Както и да е - нека се срещне с логопед, но след мой предварителен разговор, за да е запозната с нещата от първоизточника.
Днес съм направо Толстой, извинявайте за дългия постинг.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 615
Аз пък мисля, че среща с логопед на 2г. 9м. си е чиста глупост. Толкова деца проговарят след 3 годинки! Тези пък му "премерили" говора на детето! Не е нужно да се притесняваш, стига и ти да присъстваш, за да разбереш за какво иде реч. И не се оставяй лесно да те убедят колко необходимо и полезно е това. Аз лично силно се съмнявам, още повече, че не познавам човек, който да има добри спомени (или огромна полза) от посещения при логопед.
Dar, sorry, дано не те обидя с последното!!! Изобщо не визирам хората със сериозни говорни дефекти. Имам предвид посещения, породени от нечии амбиции всички на всяка цена да говорят по точно определен начин. Тук обсъжданата ситуация нещо ми напомня именно за това.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 722
Моите опасения са най-вече Милен да не се почувства некомфортно при тази среща. Иначе зор за проговаряне нямам - ще ми отнеме микрофона и трудно ще го преживея Laughing Laughing Laughing

# 11
 • Мнения: 364
От много малка започнаха да ме водят на логопед - 3-4 годишна. Спомням си, че беше хубаво, пълно с играчки - от хубави по-хубави /у дома нямах такива/, имаше деца като мен, играехме си, пеехме песнички, повтаряхме звуци и думички.
От 3 клас сменихме логопеда. Години подред ме водиха два пъти седмично. Нищо в говора ми не се промени, но някакси от там ми се втълпи, че съм различна. Логопедката ми се караше, когато не правех упражненията както трябва. Трудно ми е да опиша какво чувствах - яд на себе си, обърканост, исках да се скрия някъде от неприятното чувство, че ме гледат под лупа. Накрая се чувствах като пълен олигофрен от това баааавнооо говорене  #Cussing out. Бях просто по-будно и динамично дете и никак не ми се ходеше при тази лелка, дето постоянно се мръщи.
Сега мисля, че просто не съм случила на специалист. За 15 години при логопед нищо не се промени. Все пак спомените ми като малка от посещенията при първата логопедка са чудесни! Помня, че много исках да ходя там!

Не мисля, че при вас има проблем! Просто е въпрос на време! Днес децата приемат доста по-голям обем информация, може би затова по-късно проговарят.

Успех! И не се тормози!

 Hug Hug Hug

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 341
Mama_ Galia_66,не се притеснявай ама хич.Кико ходи на логопед от 3 годишен и го прави с удоволствие  Simple Smile Има голяма значение специалиста какъв е.За това твоето присъствие е задължително в началото,първо да прецениш дали се харесват с малкия(което е много важно) и второ за да можеш и ти в къщи да работиш с него.Логопеда не го учи само и единствено на правоговор,там играят,пишат рисуват то било цяла наука ама и аз като теб преди това си мислех че ще е адски скучно за детенце.Да ама не!!!И да ти призная спестява ти много усилия,вместо ти да го тормозиш у вас и да  правите упражнения това го върши тя а за теб остава по-приятното занимание   Wink
А за това дали ще се чувства различен,важно е вие как му представяте нещата,нека са  като  екстра и бонус,нека се почувства специален а не различен и онеправдан.
Успех и не се отказвай   bouquet

# 13
 • София
 • Мнения: 677
Галя спокойно,аз нашия тъкмо да го пратя на логопед и той взе на инат та каза "р",сега пък друг проблем на всичко що е с "л" слагаме "р",но разбрах че и това е нормално.Спомням си,че на кумовете ни дечкото ходи на логопед в детската и му беше готино,лелята все му давала близалка и нещо се учили да говорят с нея.Аз съм проговорила също късно,но както казваш като взех микрофона на мама и няма пускане.Срещнете се с жената,тя незнам от кое у-ще е тук в Люлин може и да я познавам.Те обикновено от у-щата ходят по детските.
Успех.
ЗА събота май няма да стане за индианското селище,че ще сме в провинцията.За неделя незнам.
  bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 2 722
Нямам нищо против намесата на логопед за правилното проговаряне ако сте ме разбрали по този начин - това което ме притесни е че "по някое време след десетина дни ще го консултират, защото има забавяне в развитието което е ненормално" и т.н. реплики на педагожката, която виждам за пръв път днес и която се отнася пренебрежително към факта че е осиновен на година и половина което значи че година и половина не му е говорено както трябва дори само количествено погледнато. Мисля си че е редно преди да го етикетират да говорят с мен и да споделят какво ги е навело на мисълта че изостава, както и да ми кажат кога точно ще е консултацията за да мога да се видя и аз с логопедката. Утре ще съм настойчива за обяснения, защото е най-малкото странно учителката която е по цял ден с него да казва че и тя се чуди от къде на къде им е хрумнала тази идея - че сигурно е за отчитане на дейност.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт