Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 14 фев. 2005, 17:27 ч.
  • Преглеждания  7 928  Мнения  5  Онлайн  1
Отговори
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Пускам тази тема за да могат мамите на деца с алергии да дават и да търсаят информация. Аз още не съм готова с подредбата на моето инфо, но когато съм ще го допълня тук в този постинг- понеже е първи и да не разводнявам. Моля мамите които са чели разни неща да ги препоръчат или да дадат линкове. В dir.bg , има форум алергии в който са свършили много добра работа- който иска може да види за какво става въпрос. Но нищо не пречи и ние да си съберем и обменим информация.

Реклама
# 1
# 2
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Момичета, тук има линк от където межете да си дръпнете програмка за съдържанието на витамини, протеини, мазнини,въглехидрати и много други неща в различни хранителни продукти. Използвана е базата на Щатското Мин. на земеделието.Програмката е безплатна и не се нуждае от инсталация. На мен лично ми върши добра работа. Grinning

http://www.siestasoftware.com/food.htm

# 3
  • София
  • Мнения: 1 103
Yosarian, поздравления! newsm10

# 4
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
благодаря  Embarassed но не знам за какво ме поздравяваш:)

# 5
  • София, "Младост 3"
  • Мнения: 9 048
Цъфтящи треви и прах мъчат всяко 4-то дете
Анна Ботинова
В-к “24 часа”, 1 април, 2005

Едно от 4 деца у нас страда от алергия, заболяването напредва стремглаво в последните години, казва Д-р Румяна Рачева, детски алерголог в специализираната клиника на Александровска болница. Проблемите са различни според възрастта, но водещи са сенната хрема с 15% и астмата с 8%.
Алергичната хрема е бич за децата в училищна възраст, особено в пубертета. Тя е най-често сезонна, свързана с цъфтежа на тревите и дърветата. Ако хремата е целогодишна, най-честите причини са домашния прах и животните. При децата симптомите са по-силни. Най-важното тук е да се избягват излишните контакти с алергени. В жилището не трябва да има влага, конденз, мухъл. Настилките и обзавеждането да бъдат от материали, които могат да се мият и не задържат прах. Плюшените завеси и играчки, мокетите, стайните цветя са нежелателни. Не бива да се използват възглавници и завивки с перушина. Не се допускат игри в неокосена трева – обикновено това отключва алергията. В София цъфтежите на тревите са през май и юни, а в планините – месец по-късно. През този период е добре да се иде на море, където бризът пази от висока концентрация на полени. Смогът в големите градове пък задълбочавва проблема, тъй като поленовите зрънца се прикрепват към неговите частици. Затова децата на село боледуват по-малко, въпреки че са сред природата.
Спорите на плесените се делят през юни и юли. Тогава става ад за чувствителните към тях. Подобряват се на по-сух климат, например в Сандански.
Изключително важна защита срещу алергии е майчината кърма. Бебето трябва да се кърми поне 4-6 месеца, казва Д-р Рачева.
До 5% от децата до 5г., предразположени към алергии, показват непоносимост към кравето мляко, натурално и хуманизирано. Това се дължи на млечните белтъци казеин, беталактоглобулин, алфа-лакталбумин. Проявява се с уртикария, може и с оток, гадене, повръщане, разстройство. При диарията са възможни примеси на кръв, което може да подведе към диагноза за чревна инфекция. Доста по-редки са симптоми като хрема, сълзене, кихане.
Ако някой от родителите е алергичен, децата трябва да се кърмят дълго и да се захранват по-късно. Жълтъкът, рибата и цитрусовите плодове се включват след първата година. На пазара има пюрета с ягоди, риба и др., които са далеч от представите ни за щадящо хранене.
Алергията към мляко е от “добрите” – обикновено изчезва след 5-годишна възраст. Млечните продукти се включват внимателно по преценка на лекаря. Проблемът може да не отзвучи напълно, но реакциите стават много по-леки. Много рядко непоносимостта остава до живот.
Не така благоприятни са алергиите към фъстъци и яйца – те не преминават с годините. Спасението е пълен отказ от продуктите.
Съвременните деца ядат много концентрирани и химически обработени храни и пият синтетични напитки. Добавките в тях – оцветители, ароматизатори, стабилизатори, консерванти и др. Са причина за реакции, подобни на хранителна алергия. Не са истинско заболяване, защото липсва имунологичният механизъм на отключване на алергичната реакция. Хубавото при псевдоалергиите е, че зависят от дозата. Ако дете изяде 1 бонбон например, рискът е почти 0, но при цяла опаковка се увеличава. Такъв пример са и някои безалкохолни напитки, както и млечни продукти. Родителите мислят за алергия към млякото, но реалната причина са добавките, най-често към десертни млека. Обогатяването на сокове и храни с витамини също крие риск от алергии. Най-проблемни са витамините от група В.
Плодовете причиняват по-често псевдоалергия, отколкото реална. Някои съдържат хистамин. Проблемни са ягодите, малините, кивито, цитрусите, но зависи отново от дозата. Истинските алергии от плодове са редки, защото те съдържат малко белтъчини, а алергичните реакции се дължат на протеин. Кръстосани реакции обаче се получават при хора със сенна хрема – те не понасят и мед, ябълки, бира. Съветвам да се ограничават лакомствата, казва Д-р Рачева. Намазаната филия е за предпочитане пред фабричен сладкиш. Ако детето получи алергична реакция, родителите са в шок. Добре е вкъщи да имаме противоалергичен препарат. Тези лекарства обаче не са безобидни и трябва да се избират и прилагат след обсъждане с личния лекар

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт