Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Istanbul

Мнения: 247
Здравейте,иска ми се да направя шамова торта,но не успях да открия рецепта....Ако някоя от вас има идея как става нека сподели.Знам ,че шама е малко труден за приготвяне,но ми се ще да опитам.Предварително благодаря.
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
За конкретна рецепта няма да мога да ти помогна, но от една моя хазяйка сам виждала как се прави шам и не ми се видя трудно.
Разбива бетъците на сняг с малко захар, а количеството, което си е определила за карамел, го слага в съд на котлона. След като се карамелизира до желания цвят, налива малко вода - може би поне колкото карамела като обем, всичко правеше на око. Разбърква и оставя на котлона, докато се получи сироп, т.е. добре да се разтвори. После пак включва миксера и добавя карамела при постоянно разбиване и след това продължава да разбива още известно време. Шамът бухва още повече и става страхотен, освен това, май така по-бавно спада после, ако евентуално не се изяде веднага.
Този начин ми се вижда по-лесен и по-успешен от начина на майка ми, която направо налива карамела в белтъците. Колкото и бързо да го разбива, той се втвърдява на момента и не може да се смеси толкова добре с тях.
Иначе блатовете и украсите и прочие, хазяйката ми си ги правеше всеки път различни - каквото й се яде в момента.
Дано съм ти била полезна
Цитирай

Там където живея нищо не се случва, но не мога да живея навсякъде

Мнения: 373
Орехова торта с крем "Шам"

8 яйца
5 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ч.ч. орехи
4 с.л. какао
1 кутия маргарин
2-3 ванилия
2-3 л ром

БЛАТ: 5-те яйца, 1 ч.ч от захарта, 1 1/2 брашно, бакпулверът, 1 ч.ч. орехи и ванилията, всичко се смесва като следваш последователността....първо яйцата със захарта после добавяш брашното с бакпулвера и накрая ванилията и орехите. Блатът се пече в предварително загрята на 220 С фурна , като изстине се разрязва през средата.

СИРОП: Разрязаният през средата блат се слага в две чинии и студен се сиропира с 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 2-3 с. л. какао, 2 с.л. маргарин или 1/2 пак. масло. Като заври сиропът в него се сипва 2-3 с.л. ром/коняк.

МАСЛЕН КРЕМ:Като се изстудят сиропираните блатове се намазват с 1/2 пак.маргарин с 3-4 с.л. захар, 1 с.л какао , 1-2 жълтъка и 1 ванилия. Намазаните блатове се наръсват с крокан.

КРОКАН: Карамелизира се 1 непълна ч.ч. захар в нея се сипват 1 ч.ч. орехи, разбъркава се добре и се изсипва в чиния застлана с пекарска хартия или много добре намазана с олио. Като изстине добре крокана се начуква и се наръсват блатовете, след което двете части се съединяват и тортата се намазва отгоре и отстрани с маслен крем и се наръсва с крокан.

КРЕМ " ШАМ ": Крамелизира се 1 непълна чаша захар и се сипва на тънка струйка в предварително разбити 3-4 белтъка на сняг с 9-12 с.л захар. Бие се непрекъснато с миксера докато се посгъсти крема. Шприцова се върху целата торта и по желание се поръсва с настърган шоколад от най-малките.
Да ви е сладко!

Рецептата съм я изпробвала и то многократно, много вкусна торта става, но е доста сладка, ама нали за това е торта ... Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 461
1 кутия маргарин
Рецептата съм я изпробвала и то многократно, много вкусна торта става, но е доста сладка, ама нали за това е торта ... Very Happy
А може ли маргаринът да се замени с масло Thinking
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
 smile3523 записвам в любимите
1 кутия маргарин
Рецептата съм я изпробвала и то многократно, много вкусна торта става, но е доста сладка, ама нали за това е торта ... Very Happy
А може ли маргаринът да се замени с масло Thinking
може може
  bouquet
Цитирай

Там където живея нищо не се случва, но не мога да живея навсякъде

Мнения: 373
1 кутия маргарин
Рецептата съм я изпробвала и то многократно, много вкусна торта става, но е доста сладка, ама нали за това е торта ... Very Happy
А може ли маргаринът да се замени с масло Thinking

даааааа може
Цитирай


Мнения: 6 461
Благодаря,  ANGYA и laskova
  bouquet

Питах ,дали може маргарина да се замени с масло ,понеже ми се струва ,че ще стане по вкусно.
Има дори едни масла в които има мисля ванилия  Thinking,поне на мен така ми се струва.(например на "glever" -марката на Билла,,,това масло страшно много ми харесва Love)
Цитирай


Мнения: 465
laskova предложила си страхотна торта Love мисля още тия дни да я пробвам  Peace
Цитирай

в ябълковата градина

Мнения: 1 648
Ако някой я направи, дали ще бъде мил и добър да я снима?  Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.