Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2007, 13:17 ч.

Валдорфска педагoгика

 • 19 317
 • 199
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 820
                                 Сдружение "Приятели на Валдорфската педагогика" 
                    организира публични беседи за родители на тема:                          "Какво представлява Валдорфската педагогика?"гост-лектори:  Теофана Манева, валдорфска детска учителка
                         Иглика Ангелова, валдорфска детска учителка
                         Деян Димитров, преподавател по евритмияДата и място на провеждане:

24.03.2007г., 11ч.
Кафе-сладкарница, бул. Никола Петков 103, кв. Горна баня (спирка "Банята" на автобус 260 )
25.0.2007г., 13ч.
Кафенето на Младежки Театър, бул. Дондуков 8 (влиза се през служебния вход на ул. Малко Търново)

                                  ВХОД СВОБОДЕН


Тук можете да прочетете малко повече за Валдорфската педагогика.

Последна редакция: пт, 16 мар 2007, 13:28 от Maktub

# 1
 • Мнения: 9 120
Стана ми интересно за педагожките - какво са учили, че се водят "валдорфски"?

# 2
 • Мнения: 16
Теофана Манева и Иглика Ангелова са завършили няколкогодишни квалификационни курсове по Валдорфска педагогика, придружени с педагогическа практика, съответно - Теофана в Мадрид, а Иглика - в Одеса. И двете имат задълбочени познания в тази посока, затова са избрани като гости на публичните беседи и учители в бъдещата българска валдорфска детска градина, за чието стартиране през септември т.г. в момента се работи.

# 3
 • В офиса
 • Мнения: 2 292
Записвам се да следя коментарите.
Аз лично не искам детето ми да се обучава така и няма да отида на беседите. Но това не ми пречи да съм любопитна.

# 4
 • Мнения: 5 876
И аз като Тинк.

# 5
 • BGSF
 • Мнения: 264
На мен така стоящи нещата, както са описани в посочения сайт, ми харесват. Не правим ли подобни опити вкъщи - показваме на малкия човек как работим в кухнята, мяукаме, лаем и колоритно се опитваме да го запознаем със света, учим го как се правят всевъзможни елементарни неща...? Но пък често пропускаме и другите, които не са пред погледа ни - къде расте житото напр. и пр. За моя син е рано още, но определено ще се позаинтересувам още. Но едно нещо "не ми дава мира"  newsm78: ако детето бъде възпитано така в детската градина, чието откриване предстои, то как ще продължи възпитанието след 6-тата или 7-тата година, когато ще отиде в обикновено у-ще?
И честно да си кажа - малко високопарно ми звучи: "Какво иска Валдорфската педагогика: да подготвя дееспособни, всестранно развити и високо-образовани хора с неизчерпаем интерес към живота, с желание непрекъснато да се учат, с остро социално чувство и стремеж към общуване и взаимопомощ, хора способни да развиват себе си и новите импулси в себе си и да ги претворят в дела, да взимат решения съгласно изискванията на духа на времето, да бъдат новатори и творци."  #Crazy Хайде, де, та нали говорим за деца, които още си цокат пръста и носят памперси. Пък и в България такива хора се отглеждат трудно - "местната почва" явно не е благосклонна още.

# 6
Това е много интересно. Педагогиката трябва да има предвид предрождения живот на детето и това, че то само си избира родителите. В противен случай тя би била наистина варварска.

# 7
 • Мнения: 16
Беседите са открити за вашите мнения и поглед върху начините на възпитание, идеите ви за подобряване качеството на образованието... Всеки, който има отношение по темата е добре дошъл. И всеки сам преценява коя педагогическа система е подходяща за детето му.

Идеята на Сдружение "Приятели на Валдорфската педагогика" е след стартирането на детска градина да се направят постъпки в Министерството за откриване и на Валдорфско училище. Върху това също се работи в момента. Разбира се, предстои ни още много работа.

Към момента, основен ръководител (сред валдорфските педагози) на ициативата за откриване на първата българска валдорфска детска градина е Теофана Манева. Можете да се обърнете към нея с всякакви въпроси във връзка с по-нататъшното разширяване на детската градина до училище.

Целите на Валдорфската педагогика са наистина високи и са съпроводени с много задълбочен подход на работа. Може би по начина, по който са представени, звучат за някои "високопарно", но от времето на откриване на първото валдорфско училище в Щутгарт през 1919 г. тази педагогика е доказала широките си възможности и благоприятно влияние върху развитието на децата. Има родители в България, които искат да осигурят такава педагогическа работа с децата им - заради техните потребности се работи и Валдорфската инициатива продължава да се развива.

# 8
 • Мнения: 9 120
На тези беседи ще се коментират ли методите на обучение?
За коя възраст става дума? Предучилищна, училищна или ?
Ще се коментира ли влиянието на Петър Дънов и антропософията?

# 9
 • Gorna Orqhovica
 • Мнения: 1 404
И отново само в София SadДано инициативата набере скорост и да обхване и по-големите градове.

# 10
След София задължително трябва да отворят и в Горна!

# 11
 • София
 • Мнения: 3 161
Благодаря за информацията.

# 12
 • Мнения: 3 424
В Германия на завършилите такава
гимназия се признава зрелостният изпит.
На моя колежка дъщеря й учи в такава
гимназия, много лежерно го карат, музика,
изкуство, излети, без напрежение.

# 13
Ми нищо чудно. Валдорфската педагогика, доколкото знам, има най-големи традиции в Германия и Австрия.

# 14
 • Мнения: 9 120
В Германия на завършилите такава
гимназия се признава зрелостният изпит.
На моя колежка дъщеря й учи в такава
гимназия, много лежерно го карат, музика,
изкуство, излети, без напрежение.
Обаче не е за надарени деца.
Направо изостават в развитието си там.
И не могат да четат,пишат и смятат до края на 4 клас.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт