Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора
Някой готвил ли е на котлон в глинен съд? За газов котлон става въпрос. Чудя се дали няма да се спука.
Цитирай

София

Мнения: 258
Не рискувай  ! Аз имам  горчив опит  от  боб  в гърне.  Уж продавачката беше сигурна че става  .  А и газовия котлон  е много силен.
Цитирай

Варна

Мнения: 595
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
Цитирай


Мнения: 6 461
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
PeaceВзе ми го от клавиатурата Mr. Green

По-добре не рискувай.Може би ще се пукне.
Цитирай


Мнения: 7 473
  Thinking Не съм пробвала
« Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 21:44 от L е о »
Цитирай


Мнения: 108
Да готвила съм ного пъти, точно на газов котлон. Разбира се на мнооого слаб огън. Имам няколко съда, този, който употребявам най-често е нещо като гърне за боб, но е с доста по-широко гърло.
Мога да ви дам и любимата си рецепта:
За 4 порции:
Вземам 4 големи вратни пържоли можете да ги обезкостите ако искате, защото се разваряват доста и може да схрускате няое кокалче.
Овкусявам ги с чубрица, черен пипер и сол и ги запържвам съвсем леко в олио колкото да побелеят. Най-отдолу в гювеча слагам една глава лук-цяла (само за аромат) и започвате да нареждате месото, като между всяка пържола слагате дафинов лист, няколко зърна чер. пипер и 1 зрънце бахар и поръсвате с червен пипер. Накрая пускате един гъбен бульон, добавяте ок. 150 гр. вода и ако ви е останала мазнината, в която сте пържили също, и варите ок 2 часа. Аз  по-често го правя в гърне за боб (имам предвид тези по-високите и тесни)слагаме на котлона само на 1-ва степен, малко преди да е готово добавяте гъби каквито имате от консерва, пресни и нарязани или замразени няма заначение. Желателно е да не е много водно, да не се отваря много често, за да се наблюдава и т.н.
Наши приятели винаги са много щастливи, когато ги гощавам с това ядене, а  е много лесно.
Да ви е сладко!
Цитирай


Мнения: 5 125
Майка ми прави боб в гърне, но на обикновен котлон, не газов. Важно е да го сложиш върху невключен котлон, съвсем студен, и постепенно да се загрява, и както вече са ти казали - да готвиш на слаб огън.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 184
Аз съм готвила зелеви сарми в гърне на газов колтлон.На най-слабо го включваш.Станаха превъзходни.В същото гърне тази вечер задуших свинско с гъби и картофи във фурната.Нищо му няма.
Цитирай


Мнения: 108
Да, пропуснах и аз да кажа, че и зелеви сърми съм готвила. Наистина стават превъзходни.
Цитирай

София

Мнения: 1 271
  chef  Момичетата готвили в гърнето на котлона имат ли възможност да пуснат снимки на гърнетата моля!?
Моя гювеч е от тези глиджосаните отвън и не смея да го слагам на котлона, колкото и слаб да е огъня - ползвам го само във фурната редовно и за всякакви ястия.
  chef
Цитирай


Мнения: 108
http://thumb11.webshots.net/t/59/559/9/43/79/2986943790074798391oyCUbB_th.jpg
http://thumb11.webshots.net/t/59/459/8/87/96/2841887960074798391mZIcwX_th.jpg

Първото е за сърмички, а другите две за месо и готвене.

П.С. Не знам как се качват снимки директно в поста, без даване на линк Laughing
« Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 01:13 от zinaz »
Цитирай


Мнения: 9 728
Ми то дъното му нали не е глиджосано!Но и аз не съм правила нищо на котлон!Преди 100 години,майка ми имаше един опит за боб в гърне,ама нямам спомен какво стана.
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
Peace
ако можеш да си регулираш газта
да
Цитирай


Мнения: 108
Ами аз досега не съм срещала котлон, на който не му се регулира газта Laughing
Цитирай
 Laughing Ей успях! След вашите окуражителни отзиви се втурнах веднага да си купя едно гърне и сготвих в него на газовия котлон една измислена манджа. Стана за чудо и приказ!  Mr. Green Обаче забелязах проблем (който обаче не ми смути готвенето), няма пукнатина видима, но когато е студен съда на дъното му точно на определено място се сцеждат отвътре капчици вода. Уплаших се, че е спукано, но няма нищо, а и като го загрях изсъхна и престана да капе. Дали е някаква миниатюрна шупла или нещо такова...
Между другото наскоро прочетох, че е вредно да се готви в метални тенджери , та затова съм се ентусиазирала с готвенето в гърне.
Благодаря на всички за отговорите   bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 29 отговора