Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 март 2007, 18:01 ч.

в глинен съд

  • 8 847
  • 29
  •   1
Отговори
Някой готвил ли е на котлон в глинен съд? За газов котлон става въпрос. Чудя се дали няма да се спука.

# 1
  • София
  • Мнения: 258
Не рискувай  ! Аз имам  горчив опит  от  боб  в гърне.  Уж продавачката беше сигурна че става  .  А и газовия котлон  е много силен.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 595
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.

# 3
  • Мнения: 6 461
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
PeaceВзе ми го от клавиатурата Mr. Green

По-добре не рискувай.Може би ще се пукне.

# 4
  • Мнения: 7 474
  Thinking Не съм пробвала

Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 21:44 от L е о

# 5
  • Мнения: 108
Да готвила съм ного пъти, точно на газов котлон. Разбира се на мнооого слаб огън. Имам няколко съда, този, който употребявам най-често е нещо като гърне за боб, но е с доста по-широко гърло.
Мога да ви дам и любимата си рецепта:
За 4 порции:
Вземам 4 големи вратни пържоли можете да ги обезкостите ако искате, защото се разваряват доста и може да схрускате няое кокалче.
Овкусявам ги с чубрица, черен пипер и сол и ги запържвам съвсем леко в олио колкото да побелеят. Най-отдолу в гювеча слагам една глава лук-цяла (само за аромат) и започвате да нареждате месото, като между всяка пържола слагате дафинов лист, няколко зърна чер. пипер и 1 зрънце бахар и поръсвате с червен пипер. Накрая пускате един гъбен бульон, добавяте ок. 150 гр. вода и ако ви е останала мазнината, в която сте пържили също, и варите ок 2 часа. Аз  по-често го правя в гърне за боб (имам предвид тези по-високите и тесни)слагаме на котлона само на 1-ва степен, малко преди да е готово добавяте гъби каквито имате от консерва, пресни и нарязани или замразени няма заначение. Желателно е да не е много водно, да не се отваря много често, за да се наблюдава и т.н.
Наши приятели винаги са много щастливи, когато ги гощавам с това ядене, а  е много лесно.
Да ви е сладко!

# 6
  • Мнения: 5 136
Майка ми прави боб в гърне, но на обикновен котлон, не газов. Важно е да го сложиш върху невключен котлон, съвсем студен, и постепенно да се загрява, и както вече са ти казали - да готвиш на слаб огън.

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
Аз съм готвила зелеви сарми в гърне на газов колтлон.На най-слабо го включваш.Станаха превъзходни.В същото гърне тази вечер задуших свинско с гъби и картофи във фурната.Нищо му няма.

# 8
  • Мнения: 108
Да, пропуснах и аз да кажа, че и зелеви сърми съм готвила. Наистина стават превъзходни.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 271
  chef  Момичетата готвили в гърнето на котлона имат ли възможност да пуснат снимки на гърнетата моля!?
Моя гювеч е от тези глиджосаните отвън и не смея да го слагам на котлона, колкото и слаб да е огъня - ползвам го само във фурната редовно и за всякакви ястия.
  chef

# 10
  • Мнения: 108
http://thumb11.webshots.net/t/59/559/9/43/79/2986943790074798391oyCUbB_th.jpg
http://thumb11.webshots.net/t/59/459/8/87/96/2841887960074798391mZIcwX_th.jpg

Първото е за сърмички, а другите две за месо и готвене.

П.С. Не знам как се качват снимки директно в поста, без даване на линк Laughing

Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 01:13 от zinaz

# 11
  • Мнения: 10 722
Ми то дъното му нали не е глиджосано!Но и аз не съм правила нищо на котлон!Преди 100 години,майка ми имаше един опит за боб в гърне,ама нямам спомен какво стана.

# 12
  • на 3 градуса от адът
  • Мнения: 3 647
В глинен съд се готви на тих огън и дълго.
Peace
ако можеш да си регулираш газта
да

# 13
  • Мнения: 108
Ами аз досега не съм срещала котлон, на който не му се регулира газта Laughing

# 14
 Laughing Ей успях! След вашите окуражителни отзиви се втурнах веднага да си купя едно гърне и сготвих в него на газовия котлон една измислена манджа. Стана за чудо и приказ!  Mr. Green Обаче забелязах проблем (който обаче не ми смути готвенето), няма пукнатина видима, но когато е студен съда на дъното му точно на определено място се сцеждат отвътре капчици вода. Уплаших се, че е спукано, но няма нищо, а и като го загрях изсъхна и престана да капе. Дали е някаква миниатюрна шупла или нещо такова...
Между другото наскоро прочетох, че е вредно да се готви в метални тенджери , та затова съм се ентусиазирала с готвенето в гърне.
Благодаря на всички за отговорите   bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт