Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 март 2007, 09:13 ч.

Активно раждане

 • 3 107
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 162
АКТИВНО РАЖДАНЕ

Раждането - болезнено, мъчително, непоносимо изпитание, което се опитваме да тушираме с помощта на упойки и обезболяващи, или прекрасно преживяване, в което следваме инстинкта на тялото си, доверяваме се на природата и надмогваме болката, за да изпитаме екстаза на чудото да дадеш живот?

Приели сме някак мисълта, че раждането е нещо сложно, неразбираемо за нас, нещо, от което разбират само добре обучени лекари, които по-добре от нас знаят какво трябва да се направи във всеки един момент. И оставяме да ни слагат системи за ускоряване на раждането и усилване на контракциите, лежим по гръб, вързани за монитор, на който следят тоновете на бебето, позволяваме да ни скачат по корема, за да излезе бебето, режат ни тъканта, за да се разшири изходът, а при проблеми в хода на раждането - скалпелът за секцио е на една ръка разстояние. Понякога дори избираме операцията доброволно, за да си спестим болката.

А всъщност раждането е естествен процес, за който всяка една от нас е подготвена, носи в себе си знанието, интуицията какво да направи, стига да се обърне към себе си и да се довери на своята женска природа. Като всеки естествен процес, и тук се случват усложнения и проблеми понякога - за щастие съвременната медицина е достигнала ниво, в което може да помогне и да разреши голяма част от тези проблеми и да осигури здраве на майката и детето в случаи, които в миналото са имали злополучен изход. Нужно ли е обаче заради тези единични случаи да се оставяме изцяло в ръцете на медицината, да пренебрегваме това, което природата е заложила в нас и да пропускаме, унесени в упойката, най-вълшебните мигове на раждането, вместо да го изживеем активно и пълноценно?

Не - казват много жени по света в един момент, когато осъзнават какво губят, ако приемат да преживеят раждането пасивно, като "пациенти", вместо сами да участват в процеса и да следват вътрешния си глас. Така в началото на 80-те години на миналия век се създава Движението за активно раждане (Active Birth Movement), появява се и терминът Активно раждане, и под натиска на милиони жени, които искат да променят нещата за себе си и за тези след тях, започват реформи в медицинското обслужване в много страни, където до този момент раждането е било активно дирижирано.

Всъщност самият термин активно раждане, сътворен от Джанет Баласкас, е съзнателна игра на думи с термина, познат на медиците - активно дирижирано раждане, при което те управляват (дирижират) процеса, а жената лежи като пасивен участник и е подложена на серия от медицински интервенции, всяка от които води след себе си следващата (познатият "ефект на доминото"). При активното раждане - напротив - майката сама контролира тялото си. Тя се движи свободно, променя позициите на тялото си и търси най-удобната за нея и за детето й поза. Майката има активна роля при избора на процедури, които ще й се направят - дори ако това е епидурална аналгезия или секцио. Активното раждане е опит да се намери по-добър баланс между природата и достиженията на съвременната наука - баланс, при който науката се опитва да разбере и подмомогне природата, а не да я контролира и доминира над нея.

Джанет Баласкас е родена през 1946 г. в Йоханесбург (Южна Африка). През 70те години се премества да живее в Англия, където основава Движението за активно раждане и Центъра за активно раждане в Лондон. Води курсове за раждане, публикува книги, изнася лекции и организираконференции и акции като Митинга за правата на раждащите (The Birth Rights Rally) през 1982 г. в Лондон, на който присъстват 6000 души. Тези събития революционизират условията за раждане в много страни по света и днес на много места активното раждане е стандартна опция, достъпна за милиони жени, решили да се доверят на природата и да изпитат радостта от естественото раждане.

В България активното раждане е все още малко познато и е трудно да се пребориш за правото си сама да контролираш процеса на своето раждане в лицето на болничния персонал - трудно, но не и невъзможно. Убедена съм, че скоро това ще е една от възможностите, които ни се предлагат, както сега на много места можем да изберем секцио по желание. Но за да стане тази промяна, трябва първо да я поискаме!

# 1
 • едно българско село
 • Мнения: 462
Благодаря за статийката  Hug!

# 2
 • Мнения: 9 045
Покрай форума и всичко изписано за раждането, си мисля, че сме последното (поне така се надявам) поколение, което робува на традиционната медицина, издигнала в култ лекарската намеса.
Със знанията, които ние натрупваме, с желанието да преодолеем отрицателните чувства към раждането, ще помогнем на себе си и на децата си да "забравят" този подход и да приемат активното раждане като наистина най-естественото нещо на земята.
Но затова са необходими и подходящи условия за това.
Като раждала активно, мога само да пожелая и в България да се създадат навсякъде такива условия и да се държи на тях.

# 3
 • София
 • Мнения: 485
Благодаря за статията, Емем!   bouquet

В България активното раждане е все още малко познато и е трудно да се пребориш за правото си сама да контролираш процеса на своето раждане в лицето на болничния персонал - трудно, но не и невъзможно. Убедена съм, че скоро това ще е една от възможностите, които ни се предлагат, както сега на много места можем да изберем секцио по желание. Но за да стане тази промяна, трябва първо да я поискаме!

Точно така, трябва да си я поискаме! Защото където има търсене, има и предлагане. Колкото повече майки отстояват правото си да бъдат активни участници по време на раждането, вместо да се примиряват със съществуващото положение, толкова по-бързо ще се променят нещата. От нас зависи, момичета.

# 4
 • Мнения: 7 658
Емем, чудесна статия Hug

При активното раждане - напротив - майката сама контролира тялото си. Тя се движи свободно, променя позициите на тялото си и търси най-удобната за нея и за детето й поза.

Ей това ми е болна тема - като знам, че ще ме сложат да лежа по гръб Twisted Evil
Тази поза цял живот ми е била най-неудобната, не мога нито да лежа комфортно по гръб, нито да спя. Сега с корема ми е още по-неудобно и след 2 минути лежане по гръб, кръста ми се схваща и боли! А за важен и болезнен момент като раждането да не говорим. Sick

# 5
 • София
 • Мнения: 3 162
Със знанията, които ние натрупваме, с желанието да преодолеем отрицателните чувства към раждането, ще помогнем на себе си и на децата си да "забравят" този подход и да приемат активното раждане като наистина най-естественото нещо на земята.

Така е; много ме разчувсрва това - понякога се чудя защо ли се занимавам с тези теми, като повече не смятам да раждам, но си права - за децата ни си струва; не е далече денят, когато те ще станат майки. Има смисъл.

Цитат
Ей това ми е болна тема - като знам, че ще ме сложат да лежа по гръб


А не можеш ли да се пребориш да не лежиш по гръб? Има много начини да го направиш, ако си решила - поне до преди самото раждане. Виж, ако си се примирила, че ще си легнала, е друго - но ако наистина искаш да е различно, не се давай!


Сутринта нямах много време да довърша темата; исках да дам линкове към сайтовете, откъдето почерпих информацията и да призова всички, за които активното раждане е нещо важно, да ги разгледат, и ако ползват английски, да резюмират по-важните статии и да ги споделят тук (с линк към източника). Струва ми се, че това е малко по-добро от директните преводи, които освен всичко отнемат и много време за превод, а често и за изчитане. Ако имате други подходящи и хубави сайтове по темата - можете също да ги споделяте. Мнения, идеи за конкретни действия в подкрепа на активното раждане, каквото ви хрумне - моля!  Grinning

Горната статия се базира на статията Active Birth tuk: http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/active-birth (в дясното поле има много страхотни статии, които чакат да бъдат представени; ще го правя, когато имам време, но разчитам и на помощ от вас!)

Повече за Джанет Баласкас тук: http://www.activebirthcentre.com/NEWpages/JANETB.html

Active Birth Centre е тук: http://www.activebirthcentre.com/

Маймунската тема, ако някой все още не я е прочел - това активно раждане в чист вид, описано от [desi] от форума, случва се (не случайно) в Южна Африка: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42488.0

Понеже е много добре описано всичко, съм събрала всички постове на деси в word файл, който мога да ви пратя, ако ми пратите е-мейл на ЛС. Можете да връчите статията на гинеколога си и да обсъдите какво от тези неща е приложимо тук, или поне малко от малко да го просветите за ражданията по света.


Това е темата Кои от вас са използвали немедикаментозни и нетрадиционни техники при раждането?: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98119.0, в която също има доста полезна информация.

Вие сте!

# 6
 • Варна
 • Мнения: 617
 Peace
Супер статия!

# 7
 • USA
 • Мнения: 7 091
Емем, много се радвам, че пусна тази тема! ХУбаво е да се говори за тези неща, майките да са информирани, да знаят за този начин на раждане, да знаят какво да изискват! Няма да има промяна в мисленето на лекарите ако няма промяна в мисленето на майките! До момента, до който се приема отношението, което в момента има към родилката, докато майките нямат изисквания, съобразени с виждането им за раждането, нищо няма да мръдне напред в болниците!
Дано повече бъдещи ( и настоящи) майки прочетат тези статии и ги популяризират!  bouquet

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 483
Няма да има промяна в мисленето на лекарите, ако няма промяна в мисленето на майките!

В този ред на мисли - няма да има промяна в мисленето на майките, ако няма достъпна и достатъчно популярна информация, показваща, че раждането не е събитие, при което майката просто влиза в болница и се оставя в ръцете на лекарите.

Емем, поздравления за поредната хубава тема, надявам се да я задържим дълго време на първа страница!

пп Аз си харесах статията за хормоните като начало.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 162
Няма да има промяна в мисленето на лекарите, ако няма промяна в мисленето на майките!

пп Аз си харесах статията за хормоните като начало.

Ха-ха! Какво се криеш зад тези хормони, кажи си в прав текст, че за "оргазменото" раждане става дума!  Joy Много ще се радвам да се включиш!

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 3 483
Еееее, не трябваше да ме издаваш  Grinning  Дай малко по-политически да подходим - стряскат се хората кат' чуят за оргазмено раждане  Joy

# 11
 • София
 • Мнения: 3 162
Споко, хора, не става дума за оргазъм. Не само. Доколкото погледнах (щото е много дълго и нямам време да чета), е много задълбочена и научно написана статия за действието на хормоните при раждането, упойки, секцио и пр. Много е интересно и с нетърпение чакам резюмето!

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 80
Много хубава тема си започнала,Емем.
Интересно ми стана за оргазменото раждане. Може ли някой да обясни нещо повече за него,за тези които са зле с английския.

# 13
 • USA
 • Мнения: 7 091
Няма да има промяна в мисленето на лекарите, ако няма промяна в мисленето на майките!

В този ред на мисли - няма да има промяна в мисленето на майките, ако няма достъпна и достатъчно популярна информация, показваща, че раждането не е събитие, при което майката просто влиза в болница и се оставя в ръцете на лекарите.

Емем, поздравления за поредната хубава тема, надявам се да я задържим дълго време на първа страница!

пп Аз си харесах статията за хормоните като начало.

 Да ти кажа, от личен опит се убедих, че си права и не съвсем. Има хора, на които ако ще тонове информация да им изсипеш а)просто ги мързи и не им се чете, б)не ги интересува те лично да научат нещо и да се информират,а разчитат на мненията на хората около тях да си гледат децата, в)смятат, че това са "новоизмислени глупости" ( нищо, че съществуват отпреди "медицинското раждане" Confused) и са твърдо анти, г) стоят и се вайкат, как не може нищо да се направи, вместо да се вземат в ръце и да се опитат да направят нещо.
Повечето ( за съжаление) четат тези разкази и статии като някаква хубава приказка, която едва ли не е недостъпна за всеки, а факт е, че дори и да не е достъпен пълен вариант на активното раждане в БГ ( все още), може да се вземат и направят достатъчно неща от него , за да се преживее щастливото събитие, а не просто да се изтърпи ( както повечето смятат).
За това се надявам, че освен да четат, хората които влизат в тази тема реално ще използват прочетеното, което ще остави един положителен и незабравим спомен за раждането у тях .
Успех момичета!  bouquet

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 3 483
Безспорно е така, но все пак всичко е въпрос на популярност (най-общо казано). Ако активното раждане се превърне в най-разпространения вид раждане (което би било логично, тъй като освен всичко останало, това е икономически най-изгодният вариант за държавата), онези, които не го искат, ще трябва да четат и да се информират и да си търсят варианти. Но дотогава има много вода да изтече, тъй че се присъединявам към пожеланията ти Simple SmileЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт