Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Varna/Florida
  • Мнения: 307
Моля някой да ми обясни, понеже не съм в 4ас:((
1.  Аз се водя на работа, сега съм в май4ински отпуск.  4ух не6то по темата но...не съм сигурна, Може ли майка ми(която е на 45 и е на работа) да излезе в отпуск по "май4инство или бабинство" и да и върви стажа?Как става това?

2.Ако това може да стане...през първите 9 месеца тя 6те полу4ава 90% от заплатата на която аз съм се осигурявала, или на нейната си заплата?(след 9-те месеца - ясно- 180лв)

3.А мога ли след 9-те месеца да и "прехвърля" "май4инството"?

4.И последно въпрос4е - знаете ли до кога долу горе трябва да ми преведат първата вноска по банков път?От с4етоводството казаха 4е ве4е трябва да е внесена, но не е...


# 1
  • Мнения: 1 671
Здравей, Мия, отговарям , доколкото знам:

1. Да, майка ти може да излезе в отпуск по "майчинство", трябва обаче да работи и да е на трудов договор.

2. Тук не мога да отговоря.

3. Да, можеш и след 9-те месеца да й прехвърлиш майчинството. Друга възможност е да кандидатстваш по програмата "В помощ на майчиството" на МТСП. По нея можеш да наемеш детегледачка от Бюрото по труда вместо да получаваш 180-те лева майчиствто.

4. Това, мисля, зависи от счетоводството на фирмата, в която работиш.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 847
2.Ако това може да стане...през първите 9 месеца тя 6те полу4ава 90% от заплатата на която аз съм се осигурявала, или на нейната си заплата?(след 9-те месеца - ясно- 180лв)

Докато не изтекат 315 дни за бременност и раждане нищо не може да се прехвърля.
Това са болничен и отпуск за майката. За възстановяване и първи грижи за бебето и не могат да се прехвърлят. След изтичането им, когато майката има право на отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст вече може да прехвърли този отпуск на работещ по трудов договор баща, баба или дядо на детето.

На другите въпроси ти е отговорила Моли.

# 3
  • Varna/Florida
  • Мнения: 307
Mnogo vi blagodaria:))

# 4
  • София
  • Мнения: 5 447
Ама как майка ви ще ви ползва болничния за бременност и раждане! Не може разбира се! Може да се прехвърля само отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Този отпуск започва след като изтекът 315-те ви дни. Така че , на първите два въпроса, надявам се, че съм отговорила. На третия - също.
По принцип ситуацията с обезщетенията е следната. Болничните листове се предават в НОИ в деня след изплащането на заплатите. Т.е., ако например заплатите за Февруари във вашата фирма ги изплащат на 1-ви Март, болничния ви лист ще бъде представен в НОИ на 2-ри Април. От там нататък НОИ в  30 дневен срок трябва да ви преведе парите. Като имате предвид и факта, че преводи от НОИ се правят само в четвъртък.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт