Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 11 612
По молба на Лекси...

Купувам от диетичен магазин някоя от смесите - Многозърнест хляб или Селски хляб.
Към 1 кг. от някоя от двете смеси, прибавям на око - Ръжено брашно, Грахам и бяло брашно. Пояснение - първите две - Грахам и ръжено, могат да бъдат и в по-малко количество, но бялото нека да е около 500гр. Т.е. второто по количество брашно, трябва да е бялото. Смесвам ги хубаво. Правя кладенче. В него слагам - 1 с.л. сол, ленени и слънчогледови обелени семена - сурови, кубче мая, разтворена в 1ч.ч. топла вода, може и малко зехтин и каша - каша направена по следния начин.
Зърна - каквито имам - ръж, овес, пшеница, слънчоглед, лен - накиснати от вечерта. Да си призная правила съм кашата и с накиснати зърна от 1час, когато съм забравила. Мелят се в пасатора, но по трудно. Та... измивам ги зърната и ги слагам с топла, дори гореща вода в пасатора и пасирам. Количеството определям на око - но напр. около 2-3 с. л. от вид семена. Ако семената са само 2 вида - слагам по повече - напр. 4с.л. от вид. Та всичко бъркам в пасатора много добре, да стане хомогенна каша. Важно е водата да е повече от топла за да се пасира по-добре. Обикновено аз правя една кана от 300-400мл. - зърна + вода - каша за хляба.
Прибавям кашата към хляба и меся.
Постепенно добавям топла вода според необходимото и колкото поеме от количеството брашно. Замесвам хляба със средна твърдост - не много меко тесто, но не и твърдо. Просто си го усещам на ръката,че ми е добре. Режа си го на парчета и го оформям на самуни, слагам в намазана тава и престоява около 40 мин. да втаса. Пека в сравнително силна фурна, моята е на газ, на макс. и към края леко намалям. Пека поне 40 мин. Но вие си знаете най-добре фурната и как пече тестени неща.
Коричката става много хубава! Добър апетит!
Естествено трябва да изстине добре, преди да се консумира. Но по принцип аз този хляб го чупя,а не го режа!


Не правя хляба с някакви точни количества, обикновено всичко ми е на око, но все пак ориентировъчно е така.

« Последна редакция: нд, 18 мар 2007, 21:47 от ЖЕНАТА - МЕЧ(ТА) »
Цитирай

София

Мнения: 7 030
Цоцолнак, много ти благодаря  bouquet  bouquet  bouquet
Непременно ще го изпробвам в най-скоро време. Звучи много вкусно и полезно Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.