Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Учите ли децата си на толерантност към цветнокожите?

Опции:

 • Мнения: 1 100
Е, говорите ли им за расите? Как им обяснявате различния цвят на кожата, различната форма на очите и прочие белези на дадена расова принадлежност.
А казвате ли им например, че макар и да са черни някои хора на външен вид, то те може да са много добри хора. В народните ни приказки много често черният цвят и изобщо по-тъмното бива свързвано със злото...
Възпитавате ли децата си в толерантност към различните?

Забелязвам, че у нас рядко се говори за това, понеже нямаме толкова много народности в нашата държава. Естествено, има и цигани, но повечето от родителите не смятат, че е необходимо, децата им да са толерантни към тях, тъй като повечето от имат негативен образ в нашето съзнание като мързеливци и готованци. Но пък в другите държави негрите са се отвърдили като работоспособни хора и като че ли расизмът намалява?
   Мисля, че е много важно, на децата от рано да им бъде обяснено, че в различието няма нищо лошо, че черното отвън, отвътре може да бъде бяло, че хората са приятели не заради външността си, а заради душевността и техните вътрешни качества.http://samira.hit.bg/01b.jpg

http://samira.hit.bg/geral1.jpg

http://samira.hit.bg/pic19814.jpg

http://samira.hit.bg/benbaby370.jpg

http://samira.hit.bg/1166013114_6.jpg - Ето едно семейство, в което цветът на кожата не е никакъв проблем.  Hug

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 11:03 от Miracle_girl

# 1
 • USA
 • Мнения: 4 630
Не ми е хрумвало да кажа на синът ми - "че черните хора може и да са много добри" - що за раситки коментар! Различния цвят на кожата не прави хората различни, по-лоши или по-добри, по-честни или не...

Не мисля, че расизмът в днешни дни намалява, по-прикрит е, но продължава да си битува с пълна сила

# 2
 • Мнения: 5 876
Ако пита.
Питала е веднъж защо някои хора са чернокожи.
Обясних го със силното слънце в Африка (тъмната кожа помага да не изгарят). Може да не е вярно (не съм проверила, стори ми се логично), но тя го прие.
Имаше китайче в групата и покрай него хареса фойерверките (плашеше се от шума, но като разбра, че са измислени в Китай.... оооо)  Laughing Гледахме китайски театър по време на кукления панаир и беше много ентусиазирана.

Miracle Girl, махни картинките или остави само една. Натоварваш сървъра яко, а няма смисъл от толкоз "матриял" по тази тема.

# 3
 • В офиса
 • Мнения: 2 292
Този въпрос за България не е съвсем актуален. Понеже у нас не живеят много представители на различни раси и съответно тяхното поведение не е станало нарицателно. Пък и нямаме традиции в расизма. И понеже това не е нещо, за което се говори, на децата различният цвят не им прави изобщо впечатление. В ДГ на Цвета по едно време имаше някакво мулатче. Когато я питах първия път за него, го идентифицирах с цвета на кожата му, и тя не можа да се сети за кого говоря. После казах името му и тя взе да ми разказва оживено. За мен това е здравословната позиция по въпроса.

Виж, съвсем различен е въпросът: говорите ли на децата си за циганите /или турците/ и какво?
Циганите са крадливи и мързеливи, но има и добри, нормални цигани, които не крадат. И тя, когато се запознава с циганчета, да си има едно на ум, но да не ги нарочва за лоши. Защото може би са същите като нея и могат да й станат добри приятели. - това говоря аз. И тя е единствената, която не си тръгва от площадката, когато нахлуят пълчищата цигански деца, които понякога минават от там.

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 09:40 от Тинкърбел

# 4
 • Мнения: 13 834
Веднъж ми пита защо кожата на някакъв певец-негър е толкова тъмна и аз си свързах обяснението , че в по-топлите страни ги предпазва от силното слънце. И на мен ми се струва удачно подобно обяснение. Не съм расист и бих искала и детето ми да е толерантно към хората от различните раси.

# 5
 • Ямбол
 • Мнения: 22 940
Не отговорих в анкетата, защото: все още не е ставало дума за цветнокожи и мисля, че детето ми ги приема нормално. За циганите няма как да скрия пренебрежителното си отношение, но не мисля, че чак пък съм го настроила против тях.

# 6
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Защо да е толкова важно, че в заглавието е с главни букви и три удивителни?

По темата - говоря им, обяснявам им, че всечки хора са еднакви в същността си. Най-малкият ми син няколко години имаше приятелче-арабин. Е, с времето се изпокараха, но причината не е в цвета на кожата.

# 7
 • Мнения: 2 538
Ами не, не говоря. Смятам, че е излишно, тъй като аз самата не съм расистка и го показвам с отношението си към хора от другите раси.Срещу нас живее семейство с чернокож баща и децата ме виждат как общувам с него и децата му и никога не са ме питали нещо за това.В групата на сина ми, например, има две деца -турчета и едното от тях е най-добрият му приятел. Това не е проблем за нас с баща му.
Общо взето се опитвам да науча децата си, че не цвета на кожата на човек определя това дали той е добър или лош.

# 8
 • Резерват "Северозапад"
 • Мнения: 2 167
Все още не обсъждаме тази тема Wink....
Но Рони напоследък започна да казва, като види чернокож по телевизията - Този е грозен Confused...аз обяснявам, че не е така...но засега резултат никакъв newsm78....

# 9
 • София
 • Мнения: 3 416
 Да, говорила съм(май бях пускала подобна тема преди и аз).
 Обяснила съм, че цветът на кожата няма значение. Има хора с много различен тип кожа, но това не означава, че едните са по-лоши или по-различни от другите. Избираме приятелите си по поведението им, а не по цвета на кожата.
 Дори за циганите не съм била крайна - казала съм, че ми е неприятно да общувам с хора, които са мръсни и невъзпитани. Но съм посочвала като примери и такива хора, които не са цигани.

 Щерката и приятелка.  
  http://www.bgphoto.net/Image.aspx?PhotoId=4283021

# 10
 • София
 • Мнения: 4 813
Габриела знае, че макар хората да изглеждат по различен начин, отвътре са еднакви - както като физиология, така и като душевност. Обяснили сме й, че телата са устроени и "работят" еднакво, а хората се радват и тъгуват, обичат и страдат еднакво, независимо от външния си вид. Помните ли онази сцена от "Тарзан", когато Кала му обясни, че имат еднакви сърца, макар ръцете им да са различни?
Виктория като по-голяма е наясно с расите и дори не мога да я определя като "толерантна" - за нея расата просто няма значение.

Имаме приятели от различни раси и етноси: с "дръпнати" очи, негри, цигани.

# 11
 • София
 • Мнения: 9 006
Естнтествено, че им говоря! Та нали се случва да срещнем по улицата хора от различни раси. Няма да ги оставя да ги сочат с пръст, я! Моите деца много харесват японци /и всички от жълтата раса/ и искат някога и техните очи да са дръпнати, а косите - прави и черни. Никога досега не са провокирали въпрос за добротата или лошотията на други раси, приемат ги съвсем нормално. Както и фактът, че не всички представители на бялата раса са руси, синеоки и бледи.

# 12
 • Мнения: 2 614
Прекалено е малък, за да му говоря за расите, но не виждам нужда от специална литература по въпроса.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 700
Да, говорила съм и дъщеря ми не е расист - просто не отдава значение на цвета на кожата и на религията.
Миналото лято през ваканцията имаше негърче приятелче, в детската градина имаше приятелче циганче (от интегрираните), а в в класа си има приятелче арабче. Възпитавана е да защитава по-слабите.
Като се замисля, обаче, май към циганите и аз и тя сме най-резервирани Embarassed

# 14
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 068
Не и скоро няма да говоря. Няма и как да гласувам.
Смятам че е излишно. Децата приемат различията спокойно и ги намират за естествени. Те не са расисти докато не ги направи някой такива.

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 11:27 от арт мама

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт